ASMEK bünyesindeki kurslarda başarılı olan kursiyerlere iş olanağı sağlamak için açılan terzi atölyeleri hizmete girdi. Atölyenin ilk müşterileri ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel ve AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Enç oldu. Türel ve Enç kendileri için dikilen özel tasarım kıyafetleri satın aldı. Antalya’da 17 ASMEK binasında senede 17-18 bin kişinin kurslardan ücretsiz olarak yararlandığını söyleyen Ebru Türel, “Bu kurslarımızın amaçlarından biri meslek edindirmek. Yani altın bilezik takmak. Ama bazıları özel sektörde işe başlayarak mesleğe başlamış oluyorlar. Özellikle bazı hanımlarımız da sanat kurslarında almış oldukları eğitimlerden sonra birkaç kişi birleşip KOSGEB kredileriyle iş hayatına başlamış oluyorlar. Biz de dikiş atölyelerimizi açtık. ASMEK’in Dikiş Atölyesi Antalya da gördüğümüz artık yok olan terzi kavramına bir ilaç olacak” dedi.
TERZİLİĞİ CANLANDIRDIK
Hazır giyimin çok uygun fiyatlı ve her yerde olduğunu söyleyen Ebru Türel şunları ifade etti: “Terziye bir şey diktirdiğimiz zaman gerçekten çok büyük maliyetler oluyor. Biz dedik ki arasını bulalım. Düşük fiyatta dikelim; dikmiş olduğumuz ürünlerden burada kim dikiyorsa hangi kursiyerimiz dikiyorsa, o gün kimdeyse sıra öğretmelerimizle birlikte hem onların aile bütçesine bir gelir olsun hem de böylelikle bitmiş olan terziliği bir şekilde canlandıralım. İnsanların kendi zevkine göre giyim tarzlarını uygun fiyata oluşturabileceği bir hizmet sunalım dedik. Bu bağlamda ASMEK Dikiş Atölyeleri’ni kurduk. Atölyelerimizin, Uncalı’da birincisi, Lara Kurs Merkezi’nde de ikincisi açılacak. Şuanda giyim kurslarımıza devam eden 215 öğrencimiz var. Bunların arasında sınav yaptık ve en başarıları olanları atölyelerimize seçiyoruz. Atölye sayısı zamanla artacaktır.”
GELİRİN YÜZDE 80’İ ÖĞRENCİYE
Dikiş ücretleri 30 ile 250 TL arasında değişen atölyede belediye şirketi olan ANSET üzerinden fatura kesildiğini belirten Türel, “Faturanın yüzde 80’ini öğrenciye gelir olarak veriyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen özellikle dikiş öğretmenimiz Ayşe hocama ve bütün ASMEK yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bunun yanında yine bir ihtiyaç vardı. Burada sanat kurslarına devam eden öğrencilerimiz var. Örneğin Ahşap Boyama Kursuna, Resim Kursuna veya diğer sanat kurslarına iki sezon gelen öğrencilerimiz oluyor ancak daha sonrasında bu işlemleri devam ettirecek bir atölye bulamıyor. Çünkü bir atölyeye gittiği zaman ücret ödemek zorunda. Bundan böyle ASMEK’lerde sanat atölyeleri de oluşturacağız ve bu kişilerin ücretsiz olarak çalışabileceği alanlar yapacağız” diye konuştu.
KULLANILMAYAN KIYAFETLER İHTİYAÇ SAHİPLERİNE
Basının karşısına ASMEK kursiyerlerinin diktiği bir tulum ile çıkan Ebru Türel, “Önemli olan bir binanın çok amaçlı kullanılmasıdır. Binaları atıl bırakmak değildir. ASMEK’leri evde kullanılmayan ihtiyaç fazlası olan eşyalarımızı toplamak amacıyla da kullanmaya başladık. Eskiden iki merkezde yapıyorduk. Talep artınca bütün ASMEK’lere yaydık. Siz giymediğiniz kıyafeti en yakın ASMEK’e getirin, biz ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım” diye konuştu.
ASMEK ŞIKLIĞI MECLİSTE
Meclis’te giyeceği kıyafetleri ASMEK kursiyerlerine diktiren milletvekili Gökçen Enç ise, “2004 yılından beri ASMEK’ler Antalya’nın yüz akı oldu. Bu atölye sadece Büyükşehir’in sosyal anlamda bir ihtiyacını gidermekten öte, istihdam anlamında da çok ciddi katkılar sağlayacak. Çünkü burası artık ASMEK moda evi. Antalya’daki kadın arkadaşlarımızın özel günlerinde ya da normal zaman dilimlerinde kumaşlarıyla birlikte gelip, kişiye özel tasarımlarıyla birlikte yararlanacağı bir merkez. Ben kendi adıma mutluyum çünkü bundan sonra ben kıyafetlerimi buradaki arkadaşlar dikecek inşallah. Başarılı öğrencilerin burada istihdam edilmesi de çok önemli. Çalışan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
GELİNLİKTEN CEKETE HER ŞEY DİKİLİYOR
Daha sonra milletvekili Enç, 80 TL’ye diktirdiği ve mecliste giyeceği kıyafeti ödemesini yaparak aldı. Ebru Türel ise Uluslararası Antalya Film Festivali galasında giydiği kıyafeti göstererek, “Bu kıyafeti malzemesi hariç 400 TL’ye diktirdim. Mesela çok sevdiğiniz bir pantolonunuz var eskidi, gidin renk renk kumaşlardan alın getirin aynı kalıptan aynı pantolondan dikiliyor. Gelinlik dikiliyor ve çok güzel. Üzerinde el işçiliği olan bir ceket 200 TL civarında. El işi olmazsa fiyatı daha uygun. Ben bütün özel günlerimde kıyafetlerimi buradan giyiyorum. Gerçekten çok memnunum. Bu hem gündüz hem gece giyilebilen bir tulum mesela üzerimdeki. Piyasada böyle bir tulum bulamazsınız” dedi.