"YERLİ PARAŞÜT T44"
Tüm dünyadaki yenilikleri yakından takip eden Melekoğlu, dışa bağımlı olunan paraşütü Türkiye'de üretmek amacıyla çalışmalara başladı. Bugün insansız hava araçları ve personel olmak üzere 10 çeşit paraşüt üretimi yapan Melekoğlu'nun paraşütleri aralıklarla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından değerlendiriliyor. Fakat bununla yetinmeyen Cem Melekoğlu, 6 yıllık çalışmasının ardından T44 ismini verdiği Türkiye'nin ilk yerli personel paraşütünü üretti. Zorlu bir araştırma ve geliştirme sürecinin ardından ortaya çıkan mantar görünümlü paraşütler, uluslararası testlerden başarıyla geçti. Türk imzası taşıyan T44 paraşütü, yurt dışındakilerden hem yarı yarıya daha ucuz hem de teknik olarak daha iddialı konumda yer alıyor.
"PARA TÜRKİYE'DE KALACAK"
Dünyada hiç uygulanmayan iki tip kumaşı T44'te kullanan Melekoğlu, böylelikle zorlu iklim şartlarında dahi personelin yere sert iniş hızını yarı yarıya indirdi. Bir yıl önce TSK'ya brifing verip deneme uçuşu yapan Melekoğlu, "T44'ün Türkiye'de kullanılması ile savunma sanayinde dışa bağımlığı azalacak, milyonlarca lira Türkiye'de kalacak" dedi.
Melekoğlu, T44'ün TSK tarafından kullanılmasının ardından komşu ülkelerin de Türkiye'den paraşüt ithal etmeye başlayacağının altını çizdi.
Uçmanın kendisinde bir tutku olduğunu dile getiren girişimci pilot Cem Melekoğlu, kurdukları Paraşüthane firması ile paraşüt üretimi alanında çalışmalar yürütmeye başladıklarını kaydetti.
"NATO ONAY VERDİ"
Özellikle Türkiye'de kullanılan askeri paraşütlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Melekoğlu, "İlk üretimlerimiz insansız hava araçları paraşütleriydi. Yıllarca o alan için paraşüt üretip teslimat yaptık. Bu üretimlerimizle NATO üretici kodu almaya hak kazandık. Ardından personel paraşütlerini yapmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Son 6 senedir, TSK kullanımına ve sivil kullanıma yönelik personel paraşütü yapabilmek için çalışmalar yaptık. Şu an dört ürünün test aşamaları bitirildi ve kullanılabilecek duruma getirildi. Seri üretime geçmek üzereyiz" dedi.
"YERLİ, MANTAR GÖRÜNÜMLÜ T44 PARAŞÜTÜ"
Personel paraşütünde T44'ü ürettiklerini belirten Melekoğlu, "Bunlar silahlı kuvvetlerin indirme paraşütü olarak bilinen mantar görünümlü paraşütleridir. Bunlarla alakalı olarak milli ihtiyacımız da mevcut. Bu paraşütlerde özellikle çöküş oranını azaltma çalışmaları yaptık. Yeni nesil ürünlerle ve maksimum oranda yerli malzemeleri kullanarak yapmaya konsantre olduk. Ve ortaya T44 modelimiz ortaya çıktı. Eski modellerde 8 metre/saniye olan çöküş oranlarını 4.6 metre/saniyelere indirdik. Önümüzdeki yıllarda TSK'nın binlerce ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu sayede hem katma değer elde edilecek hem de dövizin yurt dışına gitmesini engelleyeceğiz" ifadelerine yer verdi.
"SAKATLANMALARI AZALTACAK"
Melekoğlu, eski sistem paraşütlerde iniş esnasında 4-5 metrelik yerden bir düşüş yaşanırken, kendilerinin bunu 2 metreye indirdiklerini ve sakatlanmaların en aza indirdiklerini vurguladı.
"YERLİDE, YARI YARIYA FİYAT FARKI"
T44'ün indirme yapacak paraşüt birlikleri için kullanılacağını aktaran Melekoğlu, "Düşman hattı gerisine ya da savunma maksatlı olarak bir takım bölgelere topluca asker indirmek istediğiniz zaman kullanılan bir paraşüt. Üretim yapmadığınız bir ürünü yurt dışından aldığınız zaman eğitimi, yedek parçası gibi her türlü imkanı uzun yıllar dışarıya bağımlı olarak sürdürme mecburiyetinde kalıyorsunuz. Ama bir şekilde yurtiçinde ürettiğiniz zaman uzun vadede eğitimi de yurt içinde kalıyor ve daha da önemlisi buradan edinilen deneyimlerle çeşitli varyasyonlarını oluşturma şansınız oluyor. Bunlar da yerli olarak devam ediyor. T44 çok sayıda üretildiği zaman dövizimiz ülke dışına gitmeyecek. Ayrıca yurt dışından alınan paraşütlerle değer olarak neredeyse yarı yarıya bir fiyat farkımız var" ifadelerini kaydetti.
"BAKANLIK TEST UÇUŞUNU GÖRDÜ"
Melekoğlu, 2015 yılında Milli Savunma Bakanlığı'na brifing verdiklerini ve test atlayışları yaptıklarını hatırlatarak, "Bir takım rakip firmalardan da tanıtımlar alınmak suretiyle değerlendirmeler devam ediyor. Süreç sonuçlandığı zaman bu ürünlerin nereden alınacağı da kesinleşmiş olacak" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN YERLİ ÜRETİMİNE DESTEK"
Türkiye'nin son dönemde yerli tank ve helikopter ürettiğine değinen Melekoğlu, "Yerli uçak üretimi noktasında çalışmalar devam ediyor. Yerli paraşüt de bunların bir ayağıdır. Paraşütün yapı malzemelerinin de Türkiye'de üretilmesi hem katma değer sağlayacak hem dövizin yurt içinde kalmasını sağlayacak. Paraşütü kullanma ömrü için de sürekli tekrardan alınması gerekecek. Biz T44'le dışa bağımlılığı bitireceğiz. Orta Asya'da çeşitli ülkeler var. Birçok ülkeden talep aldık. Ama hep, 'Türkiye paraşütünüzü kullanıyor mu?' sorusu ile karşılaşıyoruz. TSK'nın yerli üreticilerle dirsek dirseğe verip kullanımı artırmaya yönelik çalışmalar yapması önemli olacaktır" açıklamasını yaptı.
"ÜRETİM ÜSSÜ ANTALYA OLACAK"
Melekoğlu, hedeflerinin Türkiye'de ve dünyada sivil ve askeri her türlü paraşüt malzemesini üretip satar hale gelmek olduğunun altını çizdi.
Antalya'da faaliyetlerini yürüttüklerini aktaran Melekoğlu, TSK'nın T44'ü kabul etmesi halinde Antalya'nın savunma sanayine önemli bir katkısı olacağını belirtti.
T44 HAKKINDA
T-44-H Kumandasız Taktik Personel Paraşüt Sistemi, günümüz askeri gerekleri düşünülerek özel teknikler ve yeni nesil tekstil kullanılarak üretildi. Özel bir Hibrit dizayna sahip, düşük geçirgen naylon kumaş, paraşütün dayanıklılığını artırdığı gibi, düşük çöküş sürati ile personelin iniş kolaylığını artırıyor. Etek kısmında kullanılan geçirgen kumaş ise stabiliteyi sağlıyor. Ayrıca yaylı kılavuz paraşüt kullanımı, klasik yedek paraşütlerde sorun olabilecek birçok kötü açılış pozisyonunu sorun olmaktan çıkardı.