Esnaf çaresizce tükeniyor

Gündem

Matbaacılar Derneği Başkanı Musa Yaman, esnafı sıkıntılı günlerin beklediğini belirterek "devletimizden sürüklendiğimiz girdaptan esnafımızı korup kollayacak tedbirler almasını bekliyoruz" dedi.

Alanya Matbaacılar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Alanya Ticaret ve Sanayi Odası 9. Komite Başkanı Musa Yaman yaptığı açıklamada Alanya'da esnafın bir bir kepenk indirdiğini belirterek "Çin'de ortaya çıkan ve global salgın haline gelen Koronavirüs ile devletimizin titizlikle mücadele ettiğini hep birlikte gözlemliyoruz.

 Oluşturulan Bilim Kurulu ve uzmanların önerileri ile salgının ülkemize sıçramasına müteakip peş peşe önlemler alınarak virüsün yayılımı kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır. Bildiğiniz üzere bu önlemler kapsamında 65 yaş üstü insanlarımızın sokağa çıkmasının yasaklanması da dahil olmak üzere ülkemizde ve Alanyamızda bir çok iş yeri zorunlu olarak kapandı. Faaliyetinde bir sakınca olmayan iş yerleri ise dolaylı olarak kepenk indirmek zorunda kalmıştır" dedi.
"ESNAF ACZİYET İÇERİSİNDE"
Bizlerde devletimizi vermiş olduğu sağlık mücadelesinde sonuna kadar destekliyoruz. "Evinde kal Türkiye", "Evinde kal Alanya" diyoruz. Yaşadığımız iki haftalık süreçte gördük ki halkımız elinden geldiğince uyarılara dikkat ederek zaruri olmadıkça dışarıya çıkmamaya özen gösterdi. Göstermeye de devam etmektedir. 
Ama gelinen noktada günlük nafakasını temin etmek için dükkanını açan esnafımız şiftah dahi edemez duruma gelmiştir. Ülkede ticaret durmuş, alacaklar verecekler ertelenmeye başlamıştır. Hal böyle olunca esnafımız dükkan kirasını, çekini, senedini, kendisinin ve istihdam ettiği çalışanlarının ücretlerini ve sosyal güvenlik primleri ile diğer zorunlu giderlerini denkleştirememenin ve ödeyememenin acziyeti içerisine düşmüştür. 
"BİZİ KAMU İLE KIYASLAMAYIN"
Kısıtlı imkanlarla kıt kanaat çarkını döndürmeye çalışan esnafımız ve yanında istihdam ettiği kişileri kamuda çalışan sabit gelirli memur veya işçi ile kıyaslamak doğru değildir. Esnafın kepengi kapalı da olsa, açık da olsa zaruri bir takım giderleri vardır ve bu giderlerini ödemek zorundadır. Oysaki kamu çalışanlarının idari izinli sayıldıkları süre zarfından sosyal güvenlik hakları ve maaşları devlet tarafından karşılanmaktadır. 
"KÖTÜ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR"
Alanyamızda ekonominin turizm endeksli olduğu düşünüldüğünde içinde bulunduğumuz durumun önümüzdeki süreçte daha da kötüleşeceğini hak verirsiniz ki hepimiz tahmin etmekteyiz.
Esnaf, bir toplumda emek ve alın terinin gerçek sahibidir. Unutmayalım ki; Esnaf, mutluysa toplum mutludur.
Binlerce yıldır kardeşliğin, ahiliğin, huzurun ve güvenin temelinde hep esnaf olmuştur. Koronavirüs en fazla esnafımızı etkilemiş ve maddi olarak da mutsuz etmiştir. Matbaacılık sektöründe önlem tedbirleri kapsamında bir kaç arkadaşımız hariç hemen hemen hepsi de işyerlerini kapatmışlardır. Bu işyerlerinde onlarca personel istihdam edilmekteydi. Bütün esnaf arkadaşlarımızın aklında hep aynı sorular; Maaşları nasıl ödeyeceğiz? Personelin çıkışını versek kıt kanaat ay sonunu getiren bunca insan ne yapacak? Aileleri ile ortada kalan yüzlerce insan ne yer ne içer? Elektrik, telefon, su, vergiler, kira ne olacak? Banka kredileri, kredi kartı ödemeleri nasıl yapılacak? Esnafımız ay sonunu nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünür olmuştur.
"ESNAFI RAHATLATACAK TEDBİRLER ALINMALIDIR"
Devletimiz bütün birimleri ile Koronavirüs musibeti ile mücadeleye devam ederken; ekonomik olarak da alınan ve alınacak olan tedbirleri ilgi ile takip etmekteyiz. Bütün dünyanın olduğu gibi ülkemizinde olağan üstü bir süreçten geçtiğinin bizlerde farkındayız. Olağan üstü hallerin, olağan üstü tedbirler gerektirdiğinin farkındayız. İlgili bakanlıklarımızdan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan isteklerimizi aşağıda sıraladık. Umudumuz bizim gibi küçük esnafın bu süreçte yok oluşuna göz yumulmamasıdır. Bu günler geçecek biliyoruz. Sağlıklı ve güzel günlerde dün olduğundan daha çok çalışabilmemiz için, işletmelerimizin ayakta kalması için isteklerimizin karşılık bulmasını umuyoruz.
"DEVLETTEN İSTEKLERİMİZ"
1- İşyerlerinin elektrik ve su gibi gider ödemelerinin süreç bitene kadar ertelenmesi.
2- Vergi ve SGK gibi devlete yapılacak ödemelerde indirime gidilmesi veya süreç bitene kadar ertelenmesi. Personele verilecek zorunlu izinlerde SGK ödemelerinin devlet tarafından karşılanması.
3- İşletmenin maddi olarak sıkıntıya girmesi sonucu faaliyetlerine ara vermek zorunda kalması durumunda 
ilgili işletmeye Avrupa ve ABD uygulandığı gibi geri ödemesiz maddi destek sağlanması.
4- İşçi ücretlerinin kısa çalışma ödeneğinden ödenmesi. Bu durumdan sektördeki herkesin yararlanması için de 
gün ve prim şartlarının bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılması.
5- Küçük ve orta ölçekli firmaların kredi ve kredi kartı ödemelerinin temerrüde düşmeden yapılandırılması. 
KGF ve KOSGEB Kredilerine ulaşımın kolaylaştırılmasının sağlanması.







Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.