E-fatura, e-defter, e-arşiv faturanın e-dönüşümün unsuru olarak ortaya çıktığını belirten ALSMO Başkanı Kerim Gökçeoğlu, “E-fatura, e-defter geçmişten beri kullanılmakta idi. Kağıt ortamındaki faturaların ya da kağıt ortamı defterlerinin kaldırılması ve kağıt tasarrufunun sağlanması amacıyla düşünülmüştür. Geçmişten beri 2014’ten sonraki yıllarda e-fatura ve e-defter kullanımı yapılmakta idi. Bununla ilgili en önemli konu da ciro bazın da idi. Yine 2018-2019 yıllarında da e-defter, e-fatura kullanılıyordu. 10 milyon lira hasılatı geçen firmalar ile ilgiliydi. Bunlar zaten kullanılmaktaydı ama bizi en çok ilgilendiren konulardan birisi bunlar meblağa dayalı yani ciroya dayalı olarak geçenlerdi. Yine serbest meslek sahipleri de avukatlar, doktorlar gibi 01 Temmuz 2020 tarihi itibariyle e-makbuz düzenlemeye geçmeleri gerekiyor. Sınırlama 5 milyona düştü firmalarla ilgili. 2018-2019 yıllarında cirosu 5 milyon lirayı geçen firmalarda 01 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-faturaya geçecekler daha sonra da 01 Ocak 2021 tarihinde de e-deftere geçmiş olacaklar” dedi.
“PAZARCILARI KAPSAMIYOR”
19 Kasım’da yayımlanan 509 sayılı tebliğ sonrası esnaflara yönelik 4 seminer ve bilinçlendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten Gökçeoğlu, “Basın aracılığı ile de bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz. Mali müşavirlerin tamamı konunun hakimi arkadaşlarımız, onlarda bu konu da gerekli bilgilendirmeleri yapıyorlar. Ama vatandaşlarımızdan çok fazla soru alıyoruz. Mesela pazarcılardan. Pazarcılarda mı e-defter tutacak, pazarcılarda mı e-fatura düzenleyecek gibi sorular alıyoruz. Bu nedenle tekrar açıklama yapma gereği duydum. Kanunun tebliğde bir maddesin de belirttiği Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tüccar ve komisyoncuların e-defter, e-faturaya geçeceği sabitlenmişti. Bunun içinde hal esnaflarımız ve hal kayıt sistemine kayıtlı tüccar ve komisyoncular ile bilanço esasına göre defter tutanlar e-defter, e-faturaya 01 Ocak 2020’de geçecekler. Ama pazarcı esnafımızda Hal Kayıt Sistemi’mize kayıtlı ancak Hal Kayıt Sistemi’ne kayıt olurken onlar pazarcı ve manav olarak kayıt oldukları için e-defter ve e-faturaya geçiş zorunlulukları yok. Bunu belirtmiş olayım” dedi.
“TEREDDÜTLERİMİZ VAR”
E-fatura uygulamasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini belirten Gökçeoğlu, “Bu da şu demek Alanya’da gördüğünüz tüm esnaflar 5 bin tl’lik bir satış yaptıkların da düzenlemeleri gereken faturayı Gelir İdaresi’nin sunmuş olduğu portal üzerinden kesmek zorundalar, düzenlemek zorundalar. Bunun içerisinde restoran, ayakkabı satanını, çanta satanını, butik satanını tamamını dahil edebiliriz. 5bin tl’yi vergi mükellefine keserlerse 5 bin ve üzerini elektronik olarak düzenlemek zorundalar. Kanun tebliğ de şunu da söylüyor aynı kişiye gün içinde yapılan satışlarda 5 bin tl’yi geçince ayrı ayrı saatlerde bile satış yapılmış olsa önceki kağıt ortamındaki faturalar iptal edilecek ve elektronik olarak fatura düzenlenmek zorunda. Vergi mükellefi olmayanlara 30 bin tl yine elektronik ortamda düzenlenecek. Yani şöyle düşünün bir firmanın,dükkanın, işyerinin elektronik alt yapısı, bilgisayar alt yapısı ve bunu düzenleyecek personelinin olması gerekiyor bunun altında kalkabilirmiyiz? Biz meslek mensupları olarak bunları kayıt altına alacaklar olarak altındankalkarız ama bunu düzenleyecek esnaf bunun altından kalkabilir mi, bunun alt yapısı hazır mı bu konu da tereddütlerimiz var. Özellikle bunu belirtmek istiyorum” dedi.
“MESLEK MENSUPLARI KONUYA HAKİM”
Konunun esnaflar tarafından yeteri kadar anlaşılıp, anlaşılmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Gökçeoğlu, “Bizim 600 meslek mensubumuz var, 320 tanesi ofis şeklinde çalışmakta geri kalanı bağımlı olarak çalışmalarını sürdürmekteler. Meslek mensuplarının tamamı bu konuya hakimler. Bu konuda bizim sıkıntımız tok. Yalnız dediğimiz gibi bunu düzenleyecek olan esnafımızın alt yapısının hazır olmaması, büyük bir sorun teşkil edecek. Hatta en son bütçe görüşmelerinde de bu konular ile ilgili sıkıntı olacak olursa bu meblağlarla ilgili tebliğlerle kaldırılabileceği ile ilgili görüşler hasıl olmaya başladı. Bunun örneklemesini şöyle yapalım bir nakliyeci nakliye işlemlerini yaparken 5 bin tl’lik bir ürünü bir köye teslim ettiği zaman orda elektronik olarak bunu nasıl düzenleyeceğini biz de bilemiyoruz yani orda internet alt yapısı, bilgisayar alt yapısı olmadığı için bunun düzenleyemeyecek, onun için bunun biraz sorunteşkil edeceğini düşünüyoruz. Halkımızın da bu konuda farkındalık konusunda eksiklikler olduğunudüşünüyoruz çünkü tamamını tüm esnafı,vergi kayıtlı tüm esnafı ilgilendiriyor. Elektronik olarak Gelir İdaresi Portalı’nda bunun düzenlenmesi gerekecek bu konu da duyuru ile ilgili bilgi ile ilgili eksiklik olduğunu düşünüyorum. Çünkü tüm esnaflarımızı ilgilendiriyor. Tüm iş yapan herkesi vergi kayıtlı herkesi ilgilendiriyor” dedi.
“MATBAA SEKTÖRÜNE DARBE VURACAK MI?”
E-dönüşümün matbaa sektörüne darbe vuracağı yönündeki açıklamaları da değerlendiren Gökçeoğlu, Bazı sektörlerle ilgili tamamen e-fatura, e-irsaliyeye geçildiği için limitlerle ilgili bölüm var 10 milyon limitini aşanlar, Hal Kayıt Sistemine kayıtlı olanlar evet bunların tamamı geçiyor ama diğer devam esnaflar hali hazırda faturalarını ellerinde bulunan kağıt faturaları kullanma şansları var. Örneklemeyi şöyle yapayım e-faturaya geçmiş, e-deftere geçmiş daha önceden geçmiş olanlar 01.01.2020 tarihinde tamamen e-arşive de geçip tüm faturalarını elektronik olarak düzenlemek zorundalar. Kağıt faturaların tamamı o firmalarda kalkacak. Ama serbest meslek dediğimiz doktorlar avukatlarda da 01-07-2020’den sonra zorunlu geçiş olacağı için tamamen onlarda da 01-07-2020’de zaman için de evet fatura basma olayları giderek sektörler bazında ve cirolar bazında düşmüş olacak. Ama dediğimiz gibi hangi sektörün geçtiği hangi firmaların geçtiği bunlar ciro bazlımı yoksa sektör bazlımı e-defter, e-faturaya geçtiği mali müşavirlerle esnaflarımızın ticaret erbaplarımızın iş insanlarımızın mali müşavirlerimizle değerlendirip kendi pozisyonlarımıza bakıp buna göre geçişlerini kanunda yazılan geçişlere göre sağlamaları gerekiyor” dedi.