Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyanın her yerinde büyükelçilikler ve temsilciliklerin, iş adamlarının emrinde olduğunu vurgulayarak "2023 yılı hedeflerimiz var ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara bir otelde verdiği akşam yemeğinde konuşan Bakan Çavuşoğlu, dış politikayı ekonomiden, ekonomik ilişkileri de diplomasiden soyutlamanın mümkün olmadığını söyledi.
Aktif ve çok boyutlu dış politika için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Çavuşoğlu, milli gelirler kıyaslandığında Türkiye'nin insani yardımlar konusunda dünyada birinci sırada olduğunu ifade etti.
"Ülkemizin zenginliği sayesinde yumuşak gücümüzü artırıyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Daha çok dış yardım yapıyoruz ki insani yardımlarda ve resmi kalkınma yardımlarında dünyada en önde gelen ülkelerden bir tanesiyiz. İnsani yardımlarda yıllık 1.7 milyar dolarlık insani yardımla, ABD ve İngiltere'den sonra üçüncü ülkeyiz. Ama milli gelirleri kıyasladığımız zaman ise dünyada birinci sıradayız ve yılda 3,4 milyar dolar resmi kalkınma yardımları yapıyoruz. Hayırseverlerimizin ve iş adamlarımızın dünya genelindeki yaptığı yardımlar buna dahil değil" şeklinde konuştu.
-"Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz"
Güçlü Türkiye, güçlü diplomasi ve güçlü ekonomi istediklerini belirten Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın her yerindeki büyükelçiliklerimiz ve temsilciliklerimiz, iş adamlarımızın emrinde. 2023 yılı hedeflerimiz var ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için her şeyden önce ihracat hedeflerimizi tutturmamız gerekiyor. Yani 500 milyar hedefine ulaşmamız gerekiyor. Bunu başarabilir miyiz? Evet başarırız. Ama başarabilmek için yeni pazarlar aramamız lazım. Ülkemize yeni yatırımcılar getirmemiz lazım. Yurtdışında yatırım yapmak isteyen işadamlarımızın önünü de açmamız lazım. Uluslararası düzeyde ticaret ve yatırımı artıracak barış ve istikrar dolu bir ortam yaratmak için biz tüm bakanlığımız olarak çalışıyoruz, çaba sarf ediyoruz. Tüccarımızın, yatırımcımızın ve müteahhitlerimizin sorunlarıyla 7 gün 24 saat ilgileniyoruz, yardımcı oluyoruz. Bu bizim görevimizdir. Keza ülkemize dış sermaye artışını sağlamak ve doğrudan yatırım miktarını da artırmak için de çaba sarf ediyoruz"
- "AB ile olan gümrük birliği anlaşmamızı güncelleyeceğiz"
Çavuşoğlu, birçok ülkeyle oluşturulan yüksek düzey işbirliği mekanizmaları aracılığıyla ekonomik işbirliğinin önündeki engelleri kaldırmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, "Ekonomi bakanlığımızla yakın işbirliği içinde serbest ticaret ve yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmalarının sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda AB Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığıyla beraber AB ile olan gümrük birliği anlaşmamızı da inşallah güncelleyeceğiz. Bu konuda mutabakatı Avrupa Birliği ile sağladık. Üç bakanlık el ele verdi, bunu başarmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin son dönemdeki vize uygulamalarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Çavuşoğlu, terör ve tehditlerden dolayı bazı ülkelere vize uygulandığını hatırlattı. DAEŞ'in Libya'da çok güçlü olmasından dolayı, Libya vatandaşlarına vize uygulandığını belirten Çavuşoğlu, bununla beraber Türkiye'ye gelmek isteyen herkese vize konusunda kolaylıklar sağlandığını aktardı.
Vize uygulamalarında bütün imkanların seferber edildiğini ve yeni sistemler üzerinde de çalışıldığı bilgisini veren Çavuşoğlu şunları kaydetti:
"Suriye ile açık kapımız devam ediyor. Ama üçüncü ülkeler üzerinden hava yoluyla gelen Suriyelilere de vize uyguluyoruz. Tek gerekçesi güvenlik ve buna benzer gelişmeler. Avrupa Birliği ile yaptığımız anlaşmaya göre, vize serbesti anlaşmasını ekim ayında yürürlüğe koyacağız. Yani işadamlarımızın önündeki en büyük vize engelini kaldırmış oluyoruz. Vatandaşlarımız, işadamlarımız,iş dünyası AB ülkelerine, İngiltere ve İrlanda hariç vizesiz seyahat edebilecekler. Bunun için de yoğun bir çalışmamız var. İşadamlarımızın önündeki vize engelini kaldırmak da bizim görevimizdir.