'Dünyadaki işlerin yüzde 66’sını kadınlar yapıyor'

Gündem

Antalya Büyükşehir Belediyesi ATASEM ve ATABEM birim yöneticilerine Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi veren Avukat Müge Gezginci, kadın ve erkeklerin karar almada, seçimlerinde, hizmetleri elde etmede, fırsatlara erişimde ve kullanmada, kaynaklara erişimde ve kullanmada, eşit konumda olmaları gerektiğini söyledi.

Dünya üzerindeki işlerin yüzde 66'sının kadınlar tarafından yapıldığına işaret eden Gezginci, kadın emeğinin pek çok alanda görünmeyen ve ücretlendirilmeyen bir emek biçimi olduğunu iddia etti.

Türkiye'de ‘Acil Yardım Hattı' konusunda işbirliği protokolünü imzalayan ilk büyükşehir olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik personel eğitimlerine devam ediyor. Bu kapsamda ATASEM ve ATABEM birim yöneticilerine Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Üyesi Avukat Müge Gezginci tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimi verildi. Eğitime katılan birim yöneticileri görevli oldukları Antalya merkezi ve ilçelerdeki kurs merkezlerinde kursiyerlere toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatacak.

"Ön yargı ve kalıplardan uzak durulmalı"

Gezginci, kadın ve erkeklerin karar almada, seçimlerinde, hizmetleri elde etmede, fırsatlara erişimde ve kullanmada, kaynaklara erişimde ve kullanmada, eşit konumda olmaları gerektiğini söyledi. Kadın ya da erkeğe yönelik belirli toplumsal önyargıları ve kalıpları yansıtan ya da dayatan davranışlardan uzak durulması gerektiğine dikkati çeken Gezginci “Erkek iş arkadaşlarımızın kapıları açıp, yük taşımasını beklemeyin. Kadın iş arkadaşlarımız kutlamalarda pasta getiren, pasta kesen, toplantılarda çay servis eden kişiler olmak zorunda değiller. Toplantılarda kadınlar not tutar diye bir kural yoktur. Toplantılarda erkeklerin daha çok söz alması o toplantının verimli geçmesini garanti etmez. Bir ofiste herkesin erişebileceği bir telefon varsa ona bir kadın bakmak zorunda değildir” ifadelerini kullandı.

Dünya üzerindeki işlerin yüzde 66'nın kadınlar tarafından yapıldığına işaret eden Av. Müge Gezginci, kadın emeğinin pek çok alanda görünmeyen ve ücretlendirilmeyen bir emek biçimi olduğunu söyledi. Gezginci, “Bu anlamda, piyasadaki ücretli ve ücretsiz ekonomik faaliyetlerin tümü ‘görünen emek' kapsamına girerken, yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, alışveriş ve ütü yapmak, evdeki hasta, yaşlı ve çocuklara bakmak, akrabalar ve komşular ile sosyal ilişkileri organize etmek gibi işler ‘görünmeyen emek' grubunu oluşturmaktadır” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.