Demirci'nin açıklaması şu şekilde:
Bugün Alanya,Kalesine ilişkin basına yansıyan haberlerden sonra gelen telefonlar üzerine konu hakkındaki şahsi yorumumu buradan paylaşmak istedim.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ilanına göre,
Hisariçi ve Tophane Mahallelerinin doğal sit statüsünün sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak, eski harabe rum evlerinin olduğu bölgenin ise nitelikli doğal koruma alanı olarak ilan edildiği, korunacak hassas alanlar için tescil sürecinin halen devam ettiği anlaşılmaktadır.
Sürdürülebilir koruma alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı bölge komisyonundan izin almak şartıyla yerleşime açılması mümkün olsa da Alanya Kalesi'nin ayrıca 1. derece arkeolojik, tarihi ve kentsel sit özelliği de bulunmaktadır. Arkeolojik sitler açısından bölgenin yerleşime açılması, mevcut durumdan farklı bir kullanım gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu konuda yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda olup, koruma mevzuatında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Kısaca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit alanlarına ilişkin mevzuattaki sınır ve tanımlarda değişiklik yapmış olmasına rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeolojik sit mevzuat ve sınırlarında değişiklik yapmadığı için Tophane ve Hisariçi Mahallelerinde yapılaşmaya ilişkin öncekine oranla bir değişiklik söz konusu olmayacaktır.
Ayrıca yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde bir yanlışlık yoksa ya da yanlış yorumlamadıysam Seki Mahallesi Adataşı mevki ile Gazipaşa sınırı arasında kalan sahil kısmının sit derecesini 3. dereceden, 1. dereceye yükseltmiştir ki, bu durum bölgede tarım yapılmasına dahi engel olacaktır. Konuya ilişkin koruma ve kullanma koşullarını düzenleyen 728 no'lu ilke kararı 1. derece doğal sit alanlarını bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar olarak tariflemekte, bu alanlarda bitki örtüsünü, topoğrafyayı ve siluet etkisini bozacak hiç eylemde bulunulamayacağını hükme bağlamaktadır.
Umarım yanılıyorumdur ancak eğer Seki, Demirtaş Yeşilöz ve Aydap bölgesi 1. derece doğal sit alanı ilan edilmişse ki bakanlık internet sitesinde öyle gözüküyor bölgede bırakın yapılaşmayı, muz serası yapımı bile mümkün olmayacaktır. Bu çok vahim bir durumdur ve acilen müdahale edilmelidir.
Konuyu ve parsellerinin durumunu incelemek isteyenler www.says.gov.tr internet sitesinden vatandaş bilgilendirme kısmına girerek kontrol edebilirler.
Not: Resmi belge görmedim. Basında yer alan haberlerden ve bakanlık internet sitesindeki verilerden anlayabildiğim kadarıyla şahsi yorumumdur. Bağlayıcılığı ve doğruluk garantisi yoktur.