Alanya’nın Okurcalar Mahallesi’nde bulunan Çimtur devremülk tatil sitesindeki bazı kurnaz devre mülkçüler tarafından hayata geçirilen oyuna yargı engel olarak dur dedi.
Çimtur devremülk tatil sitesi yönetimimdeki oyuna yardı dur dedi. Hakan İğit’e ait Öz Kutlu Şirketi’ne karşı Çimtur Tatil Sitesinin bazı devremülk sahipleri tarafından, genel kurulda temsil hakkını adeta gasp ederek oynanmaya çalışılan oyun, Alanya 5. Asliye Hukuk Mahkemesi engeline takıldı. Mahkeme heyeti, davacı Hakan iğit’i haklı bularak, temsil yetersizliği olan genel kurulların ayrı ayrı iptal edilmesine karar verdi.
Mahkemenin 31/10/2019 tarih ve 2019/216 esas nolu kararına göre, Çimtur Devremülk Sitesinin 19/01/2019, 20/01/2018 ve 21/01/2018 tarihli genel kurulları ayrı ayrı iptal edilerek geçersiz sayıldı ve şirkete genel kurul sırasında yedi oy kullanma hakkı iade edildi.
7 OY KULLANACAK
Kararda şu ifadeler kullanıldı: Yapılan yargılama ve toplanan deliller göz önünde bulundurulduğunda, Çimtur Devremülk olağan genel kuruluna katılacak temsilci seçiminde her bir devre mülkte 22 devrenin bulunduğu, her bir devrenin genel kurula katılacak temsilcinin belirlenmesinde ayrı oy kullanma hakkının bulunduğu ancak devre sahiplerinin aynı kişi olması halinde ise devremülk temsicisi seçiminde KMK 31. Madde gereği en fazla 7 oy hakkına sahip olacakları, davacı yanın dosyadaki belgelerden açıkça anlaşılacağı üzere birden çok devremülkte 7 ve üzeri devre hakkının bulunduğu bu durumda davacı tarafa 7 oy hakkı tanınması gerektiği kabul edilerek, devremülk temsilcisinin açıkça hukuk ve yasaya aykırı olarak oluşturulan temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen genel kurulda davacının temsil edilme hakkının açıkça ihlal edildiği anlaşılmakla belirlenen temsilcilerin katılımlıyla gerçekleşen genel kurulda alınan kararların iptaline ilişkin karar verilmiştir.”
Olayın geçmişi
ÇİMTUR’da neler oluyor?
Aidat ile borçlandırıp, icraya çıkarıp sonra da satın alıyorlar. Alanya’nın Okucalar Mahallesi’nde bulunan Çimtur devremülk tatil sitesinde sular durulmuyor. Bazı kurnaz devre mülkçüler işletmeciye aidat borcu çıkarıp daireleri elinden almaya çalışıyorlar. Alanya’nın Okurcalar Mahallesi Karaburun Mevkii’nde bulunan Çimtur Tatil Sitesi’nde son günlerde yaşanan olaylar Öz Kutlu şirketi sahibi Hakan İgit’i isyan ettirdi. Abdullah Dündar Uluğkay tarafından 1988 yılında yaptırılan 3 parselde yaklaşık 400 dairelden oluşan dev tatil sitesinde 127 daire devremülk sistemi ile hizmet vermeye başladı.
ÇİMTUR DEVREMÜLKLERİ ÜÇÜNCÜ SAHİBİNDE
Tatil sitesini yaptıran Uluğkay, Çimtur’da her bir devremülk dairesini 15 günlük olacak şekilde 22 devreye ayırmış ve devremülk sözleşmesi gereği İşletmeci Şirket adıyla Çimtur A.Ş. olarak bu devrelerin yaz dönemlerini satışa çıkarmış ve yazlık devremülk sistemini kurmuştur. Bu devremülkler 2000 yılına kadar Çimtur A.Ş. tarafından işletilmiştir. 2000 yılında tatil sitesinin tüm işletme,
yönetme vs. haklarını Çimse İş-Sendikası satın almış ve 2015 yılına kadar da bu devremülkleri işletmeci şirket olarak işletmiştir. 2015 yılında ise Çimse-İş bütün haklarını Öz Kutlu Şirketine sattı ve devremülk yönetimini devretti.
KURNAZ DEVREMÜLKÇÜLERDEN AİDAT YOLSUZLUĞU
Hakan İgit’in sahibi olduğu Öz Kutlu Şirketi hisseleri aldıktan sonra boşluğu değerlendirmek isteyen bazı kurnaz devremülkçüler bir toplantı gerçekleştirerek kendilerini işletmeci ilan edip şok bir karar aldılar. Şirketi her fırsatta kötülemeye çalışan bu devremülkçüler, yazlık tatil sitesi kurulduğundan beri faal olmayan ve hizmet verilmeyen kış döneminden de yazlık aidat alınması
kararı aldılar. Üstelik bu kararı alırken, Kat Mülkiyeti Kanunu’nu alt üst edip her bir dairede yarıdan fazla tapusu olan Öz Kutlu şirketine, her dairede 1 oy hakkı verdiler. Oysa kanuna göre şirketin oy hakkı her dairede en az 7 olmalıydı. Bu insanlar şirketin her dairede 6 oyunu çalarak ve kendilerini yönetici ilan ettiler.
ÖZ KUTLUYA ŞOK FATURA
Alınan bu karar ve yükseltilen aidat ücretleri sonrası Hakan İgit’e ağır bir fatura çıktı. 1+1 daireler için 1400 TL, 2+1 daireler için ise 1800 TL aidat ücreti şirketten istendi. Bu kural ile şirketin sahip olduğu 1461 devremülkten faizler hariç yıllık 2 milyon 251 bin 800 TL gibi uçuk bir aidat ücreti istendi. Yazlık tatil sitesindeki devremülklerin kış aylarında faal olması düşünülemeyeceği için hizmet dahi verilmeyen ve kullanılmayan kış aylarından aidat alınmadığı sadece bakım onarım giderlerine ortak olunduğu sistem bir kenara bırakılmıştı. Üstelik devremülk ön satış sözleşmesindeki tatil köyünün özellikleri ve inşaatın teknik nitelikleri başlığı altındaki faal olmayan dönemlerde aidat alınmaz maddesine rağmen alınan bu karar Hakan İgit ve şirketini şok etti.
ŞİRKETE BORÇ ÇIKARIP İCRAYA VERDİLER
2016-2017 döneminde alınan bu karar sonrası hiç vakit kaybetmeyen Serap B, Recep G, ve Ümmühan D öncülüğündeki devremülkçüler şirketin aidat borcunu ödeyememesi ve karara itiraz ettiği sürede davaların uzun sürmesini fırsat bilerek daireleri icra yoluyla satışa çıkardılar. Önce şirketin elindeki payların, kış dönemine denk gelmesi ve fazla olması sebebiyle aidat oyunu yapan devremülk yöneticileri daha sonra bu borca karşılık daireleri düşük fiyattan icraya verip ihaleye çıkartarak Hakan İgit’e bir şok daha yaşattılar.
İHALEYE DE KENDİLERİ KATILINCA ‘PES’ DEDİRTTİLER
Şirketi önce borçlandıran daha sonra da icraya veren devremülk yöneticileri birleşerek SS Alara Turizm Geliştirme Kooperatifi’ni kurdular. Bu kooperatif adına ihaleye giren aynı isimler ucuz yolla devremülkleri şirketin elinden satın aldılar. Uyanık kooperatifçiler Serap B, Recep G, Ümmühan D, Murat K, İlyas K, İsmail G, Doğan B ve Prof Dr. Saba Ö şirketi borçlandırıp, icraya verip ardından da devremülkleri elinden alarak akıl almaz bir düzen kurdular. Şirket sahibi Hakan İgit tüm bunlar olurken ne kadar dava etse de davaların uzun sürmesi sebebiyle olaylara engel olamadı.
GELİRLERİ DUDAK UÇUKLATIYOR
1+1 daireler için 1400, 2+1 daireler için 1800 TL aidat toplayan yöneticiler inanılmaz bir gelirin de sahibi oldular. Üstelik her 15 günlük devremülk sahibinden bu parayı alan yani ayda 2 kez bu aidatı alan yönetilciler, devremülk oylarını kullanarak site yönetimlerini de ele geçirdiler. Elde edilen bilgilere göre Çimtur devremülk yöneticilerinden Recep G, Serap B ve Ümmühan D isimli şahıslar diğer site yönetimleri ve Öz Kutlu devremülkleri hariç diğer devremülkçülerden yıllık yaklaşık 2 milyon TL topluyor. Bu uçuk rakamlarla ne yapıldığı ise yöneticiler dışında hiç kimse tarafından bilinmiyor.
RANT UĞRUNA KENDİ KİTABI İLE ÇELİŞTİ
Dava sürecini uzatmak isteyen yöneticiler, ilginç bir hileye daha başvurdular. Devremülk şirketinin 1 oy hakkına sahip olduğunu belirten yöneticiler, Prof Dr. Ethem Saba Ö’den mütalaa aldılar. Profesörün verdiği mütalaa ile şirketin tek oy hakkının olduğunu belirterek karara itiraz ettiler. Olayın incelenmesi ile şok gerçek ortaya çıktı. Prof. Dr. Ethem Saba Ö kendi yazdığı Devremülk Hakkı kitabının 242 ve 243 nolu sayfalarında devremülk sahibi şirketlerin 1/3 kuralından doğan oy hakkının olduğunu yazmıştı. Kitabındaki kural ile 7 oy veren hoca, mütalaada 1 oy verdi. Üstelik kendi yazdığı kitap ile çelişen profesörün Çimtur’da devremülk sahibi olduğu, Çimtur’un kentsel dönüşüm davasında aynı şahısların avukatı olduğu ve aynı şahıslar ile birlikte daireleri icraya verip tek alıcı olarak ihaleye giren kooperatifte kurucu üye olduğu anlaşıldı.
Çimtur'daki oyuna yargı dur dedi
Çimtur'daki oyuna yargı dur dedi
Gündem