Dünyada yaklaşık 15 milyon bebek doğmakta ve bunların % 10’u prematüre olarak dünyaya gelmektedir. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 1.400.000 bebek doğmakta, bunların 150.000’den fazlası prematüre olarak dünyaya gelmekte ve 50.0000 prematüre bebek ise 1000 gramın altında aşırı düşük doğum ağırlıklı olarak hayata merhaba demektedirler.
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin en önemli göstergelerinden biri yenidoğan ölüm oranlarıdır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de prematüreliğe bağlı yenidoğan ölümleri ilk sırayı almaktadır.
Çeşitli nedenlerle erken doğan bebekler doğduklarında akciğerleri, beyni, bağırsakları ve diğer organları tam gelişmemiştir. Küvözlerde ve onlara uygun solunum cihazlarında çok sessiz ve loş ışıkta takip edilmeleri gerekir. Bağışıklık sistemleri çok zayıftır, en ufak bir olumsuz ortam değişikliğinde çok kolay enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalırlar. Anne göğsünden anne sütü almaları uzun ve sabır gerektiren bir süreç gerektirebilir.
Erken doğan bebeklerin alanında uzman hekimler tarafından yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenmesi gerekir. Prematüre bebek, normal gebeliğin süresi ortalama 40 haftadır. Eğer bebek 37 haftadan daha önce doğarsa prematüre bebek olarak kabul edilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte 24 haftalıktan itibaren bebekler artık yaşatılabilmekte. Ancak bu bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre daha hassas ve daha sık sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar. Prematüre bebeklerin beslenmesinde bebek için en uygun besinin anne sütüdür. Prematüre bebeklerin beslenmesi ve bakımı konusunda insanları bilgilendirmek amacıyla 17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kutlanmaktadır.