Başkan Yücel'den 10 Milyon TL'lik dev yatırım

Gündem

Alanya Belediyesi’nin 2015 yılında başlattığı Muz Lifi Projesi, muz gövdesinden gübre ve hayvan yemi projesiyle endüstriyelleşme yolunda büyük bir adım attı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte BAUMANN firması tarafından 10 Milyon TL’lik maliyetle Uğrak’ta inşa edilen fabrikayı ziyaret etti.

Alanya Belediyesi’nin 2015 yılında başlattığı Muz Lifi Projesi büyüyerek gelişmeye devam ediyor. 2015 yılından bu yana adım adım gidilen projede, kadınlar için el işi atölyeleriyle beraber hediyelik eşyalar üretilmeye başlanmış ardından da muz lifinden kumaş üretilerek Türkiye'nin ünlü Modacısı Vural Gökçaylı defilesinde 3 tane elbise görücüye çıkmıştı. Bunun yanısıra birçok üniversite ve firma ile iletişime geçilerek muz lifinin endüstriyel boyuta kavuşturmak için çeşitli adımlar atıldı. Bu girişimlerin sonucu, BAUMANN firması 10 Milyon TL’lik maliyetle Demirtaş’ta muz atıklarını değerlendirmek için bir fabrika kurdu.

TESİS MUZ ATIKLARINI ALTINA DÖNÜŞTÜRECEK

Tarım Bakanlığı desteği ve Alanya Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen tesiste, muz atıklarından mikrobiyal, organimineral, organik sıvı ve katı gübre hayvan yemi üretimi yapılacak. İlerleyen zamanlarda aynı atıklar kullanılarak mikrobiyal yöntemi ile selüloz, gıda katkıları, yüksek protein içeren hayvan yemi üretimi de yapılacağı açıklandı.

MUZ GÖVDESİNDEN GÜBRE VE HAYVAN YEMİ PROJESİ HAYATA GEÇTİ

Son 3 yıldır süregelen çalışmaların önemli çıktılarından biri olan muz gövdesinden gübre ve hayvan yemi projesini, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ve Alanya Belediyesi’nin katkılarıyla BAUMANN firması, Uğrak’ta inşa ettiği fabrika ile hayata geçirdi. Bu fabrikada ilk aşamada muz atıklarından sıvı ve katı gübre ile hayvan yemi üretilecek.

MECLİS ÜYELERİ PROJE DETAYLARINI İLGİYLE DİNLEDİ

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in davetiyle Uğrak’a gelen ve fabrikada incelemelerde bulunan Alanya Belediyesi Meclis Üyeleri, fabrikayla ilgili anlatılan verileri dikkatle dinledi. Fabrika sahibi Fatih Akdağ ve eşi Marina Akdağ’a sık sık sorular yönelten meclis üyeleri, projenin umut vadeden ve Alanya’nın tarımsal ve endüstriyel geleceği açısından çok önemli bir yer edindiği konusunda ortak kanıda buluştu.

AKDAĞ: “ALANYA İÇİN DEĞERLİ BİR PROJE GELİŞTİRDİK”

 

BAUMANN Firması sahibi ve Fabrika Otomasyonu Fatih Akdağ, yaptığı açıklamada tamamen yerli ve milli bir projeyle Alanya’ya yeni bir değer kattıklarını vurgulayarak şunları söyledi; “Projemiz başlı başına bir entegre proje. Ürünü üretme ve geliştirmenin yanında kullandığımız makinelerin hemen hemen hepsi yerli üretim. Biz Alanya için bir proje geliştirdik. Tarım Bakanlığı ve Belediyemiz başta olmak üzere kurumların desteği ile bu değerli projeyi hayata geçirdik.” dedi.

“MUZ ATIKLARINDAN GÜBRE, YEM VE LİF ÜRETECEĞİZ”

Fabrikanın çeşitliliğine vurgu yapan Fatih Akdağ; “Fabrikamızda muz atıkları ile gövde ve sarartma merkezinden toplanan atıklarla mikrobiyal gübre üretileceği gibi protein katkılı hayvan yemi ve lif üretimi yapılacak. Lif selülozun ham maddesi ve birçok sektörde kullanılabiliyor. Bununla birlikte muz atıklarının gübre, yem ve lif harici alanlarda ülkemizin ve Alanyamızın ekonomisine katılması için çalışmalarda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.

Tarım Bakanlığı, Alanya Belediyesi, MUZBİR Başkanı Mustafa Şenli ve Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu’na projeye verdikleri destek için teşekkür eden Fatih Akdağ; “Bizler, toprakları zehirleyen kimyasal gübrenin oranını düşürmeyi, çiftçinin en uygun şekilde gübreyi kullanabilmesi ve tamamen yerli olan mikrobiyal gübrenin piyasada uygun bir şekilde çiftçiye ulaştırılmasını hedefliyoruz.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

YÜCEL: “TÜRKİYE’DE İLK OLANI YAPMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, şehrin ve ülkenin geleceği açısından çok büyük bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Yücel; “3 yıl önce büyük ümitlerle başladığımız projenin bugün son aşamasına geldik. Muz lifini endüstriyelleştirmeyi hedeflemişken organik gübre ve enerjiye kadar dönüştürülebileceğini hatta ve hatta birçok endüstriyel sektörde de bu projenin kullanılabilirliğini ispatlamış olduk. Türkiye’de ilk olan ve bütün patentleri Alanya Belediyesi’ne ait olan, Tarım Bakanlığı desteği ile bölgenin en büyük çalışmasını gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk olan bir ürünü elde etmeye çalışıyoruz. Bu proje ile Alanya’nın ve Alanya’daki muz üreticilerinin ciddi bir değer kazanacağını düşünüyorum. Fabrikamızın Alanyamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.