Alanya'nın kültürel mirası ayağa kaldırılıyor

Gündem

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, kentin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılabilmesi için gerek yeraltı gerekse yer üstündeki önemli tarihi değerlere el attı. Şehrin her noktasında çok yönlü çalışma başlatan Başkan Yücel, geleneksel Alanya evlerinden, tarihi kiliselere, Sedre Av Köşkü’nden Kaledeki Bedesten Çarşısı’na ve Oba Medresesi’ne varıncaya kadar pek çok kültürel mirasın restorasyonu için çalışma başlattı.

Geleneksel Alanya evlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışmalarına devam eden Alanya Belediyesi, kent genelinde 4 tarihi evin daha restorasyonu için proje ve onarım çalışması başlattı. Hisariçi ve Kadıpaşa mahallelerinde birer evin, Tophane Mahallesi’nde ise 2 evin restorasyonu için çalışmalar devam ediyor.

ALANYA’NIN GELENEKSEL KONUT ÖĞELERİNİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ
Restore edilecek 4 ev ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Yücel, “Hisariçi Mahallesi’ndeki evi restore ederek Yemek Müzesi ve Tophane’deki evi ise; Denizcilik ve Gemi Müzesi olarak Alanyamıza kazandıracağız. Tophane Mahallesi’nde ikinci bir evi daha restore ediyoruz. Bina, Belediyemiz tarafından kamulaştırılarak proje çalışmalarına başlandı. Ayrıca; Alanya Kadıpaşa Mahallesi’nde bulunan tescilli yapı da 22 yıllığına Belediyemize ücretsiz tahsis edildi. Projesi için çalışmalarına başlanan bu binamız tamamlanınca Alanya’nın el sanatlarının yaşatılması amacıyla kullanılacak. Şu an 4 tane geleneksel Alanya evinin restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Kentin kültürel zenginliklerini korumak ve geleceğe taşımak için ne gerekiyorsa yapmaya da hazırız.” dedi.

ALANYA’NIN YEMEK KÜLTÜRÜ HİSARİÇİ’NDEKİ TARİHİ EVDE YAŞATILACAK
Başkan Yücel, “Hisariçi Mahallesi’ndeki tarihi konut, restorasyon çalışmalarının ardından Geleneksel Alanya Mutfak Kültürünün hem uygulamalı, hem de görsel öğelerle anlatılacağı bir merkez olarak kullanılacak. Alanya Yemek Müzesi olarak hizmet verecek yapının onarım çalışması ise bu yıl içerisinde bitirilecek” ifadelerine yer verdi.
TOPHANE’DE RESTORE EDİLECEK EVDE İSE DENİZCİLİK KÜLTÜRÜ SERGİLENECEK
Restorasyon çalışmasını bu yıl için de tamamlamayı hedefledikleri Kızılkule- Tophane Ekseni Denizcilik ve Gemi Müzesi alanı içinde bulunan geleneksel Alanya evinde de denizcilik kültürünü destekleyen ögeleri sergileyeceklerini kaydeden Belediye Başkanı Yücel, “Bu bina aynı zamanda tarih merkezi ve ofis olarak da kullanılabilecek. Bina, Eylül 2016 Meclis kararıyla kiralanarak restorasyon projeleri Belediyemiz tarafından hazırlatılarak Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli onay alındı. Koruma kurulu kararı ile kesinleşen projeler doğrultusunda yapılacak olan onarım çalışması ihale aşamasında olup, 2018 yılı içinde restorasyonunu tamamlanmayı hedefliyoruz” dedi.

ALANYA KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILAN TARİHİ KONUTLAR
Alanya Belediyesi şehrin kültürünü ve tarihi dokusunu yansıtan bazı önemli konutları da şehre kazandırmaya devam ediyor. Bunların başında Belediyenin kültür hizmetlerinde kullanılan Hasanağalar Konağı, Hıdırellez Kilisesi, Selçuklu Sedre Av Köşkü, Oba Medresesi, tarihi Bedesten Çarşısı ve Alanya Kalesi Ehmedek bölgesinde yapılan çalışmalar yeralıyor.

HASANAĞALAR KONAĞI
İlçemiz Şevket Tokuş Caddesi üzerinde bulunan ve Alanya’daki tescilli konut yapılarının en büyük ve en görkemlilerinden biri olan Hasanağalar Konağı’nın restorasyon çalışması tamamlanarak belediye kültür hizmetlerinde kullanılmaya başlandı. 

HIDIRELLEZ KİLİSESİ 
Hacı Mehmetli Hıdırellez Mevkii’nde bulunan Hıdırellez Kilisesi’nin her türlü bakım, onarım ve restorasyonu yapıldı. Alanya Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanan kilise, ibadethane, kültür merkezi veya müze olarak kullanılmak üzere 10 yıl süre ile Alanya Belediyesi’ne tahsis edildi.

TARİHİ SEDRE KÖŞKÜ AVCILIK MÜZESİ OLARAK TURİZME AÇILACAK
Selçuklular dönemi yapılarından günümüze kadar ayakta kalan 800 yıllık tarihi 'Sedre Köşkü, Alanya Belediyesi tarafından restore edilerek kültür turizmine açılacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belediyeye tahsisi yapılan Demirtaş Mahallesi Sedre Çayı kenarında bulunan 2 katlı köşkte, restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

ALANYA KALESİ’NİN ÖNEMLİ ANITSAL ESERLERİNDEN BEDESTEN KALEYE GERİ KAZANDIRILIYOR
Alanya Kalesi’ndeki önemli anıtsal eserlerden birisi olan ve yıllardır atıl vaziyette bulunan Bedesten yapısı, Alanya Belediye Meclisi’nin Eylül 2016’da aldığı kararla restore edilmesi için proje çalışmaları başlatıldı. Hazırlanan projelerden rölöve ve restitüsyon projeleri ile raporları, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kasım 2017 tarih ve 6877 sayılı kararıyla onaylandı. Restorasyon projeleri Koruma Kurulu’ndan onaylanır onaylanmaz onarım çalışmalarına başlanacak.

EHMEDEK BÖLGESİ ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ
Belediyemiz tarafından Damlataş 100. Yıl Parkı ile Alanya Kalesi surları dışında Ehmedek Bölgesi’nde faaliyete geçirilen Teleferiğin Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nda belirlenen tur güzergâhları ve mevcut yaya yolları ile bağlantısını sağlamak amacıyla Ehmedek bölgesinde bir çevre düzenleme projesi hazırlandı. 

Alanya Kalesi Ehmedek bölgesinde faaliyete geçirilen Teleferik projesinin İçkale ile bağlantısını sağlamak adına; çevre düzenleme projesi tamamlanan Ehmedek bölgesinden İçkaleye kadar olan alanın projelendirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Koruma Kurulu’ndan gerekli onayın alınmasının ardından uygulamanın bu yıl tamamlanması planlanıyor.

OBA MEDRESESİ’NİN PROJESİ TAMAMLANDI EN KISA ZAMANDA ONARIMINA BAŞLANACAK
İlçemiz Oba Mahallesi’nde mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan ve Beylikler dönemine tarihlendirilen Oba Medresesi’nin restore edilerek ayağa kaldırılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile gerekli görüşmeler yapılarak Vakıflar Meclisi’nin 06.02.2017 tarih ve 93 sayılı kararı ile Medrese Belediyemize 29 yıl süre ile kiralandı.

Alanya’da döneminin önemli anıtsal yapılardan olan Medrese, önce etrafı temizlenerek ortaya çıkarıldı, ardından Koruma Kurulu kararı doğrultusunda Müze Müdürlüğü denetiminde arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmasının bitirilmesiyle birlikte proje çalışmasına geçildi. Proje çalışmalarının 2018 yılında tamamlanması ve Koruma Kurulu’ndan alınacak onayın hemen ardından onarım çalışmasına geçilmesi planlanıyor. 

İKİ PROJE İKİ ÖDÜL

Alanya Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Hasanağlar Konağı, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2014 yılında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Süreklilik Ödülü’ne layık görüldü.

Yine Alanya Belediyesi tarafından restore edilen Hıdırellez Kilisesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2015 yılında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.