Alanya İlçe Tarım Kurban Bayramı'na hazır

Gündem

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Kurban Bayramı öncesinde hayvan sahipleri ve vatandaşları olası tehlikelere karşı uyardı.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle tüm illerde ve ilçelerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğine dikkat çeken Rüzgar, “Kurbanlık hayvanların TÜRKVET veri sistemine kayıtlı olup, mutlaka şap aşısı yapılmış olması, yapılmayan hayvanların aşısının en az 15 gün önceden yapılmalı. Kulak küpeleri ile pasaportları bulunmayan hayvanlara kesinlikle dikkat edilmelidir.”dedi.
İlçe Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince alınacak tedbirlerle ilgili olarak şu açılamayı yaptı; “Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince Alanya Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlık Birimi Veteriner Hekimleri ve Gıda Denetim ekipleri görevde olacaktır. Ayrıca yol, hayvan pazarı ve kesim yerleri kontrolleri bayram öncesi ve bayram sonuna kadar yapılacaktır. Kurban Bayramı öncesi ve devamında İlçemizde faaliyet gösteren Pastane, tatlı üretim ve satış yerleri, fırınlar, toplu tüketim yerleri (otel,restaurant vb.) sıkı bir şekilde denetlenmektedir.

Vatandaşlarımız Gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini bayram öncesi ve bayram süresince ALO GIDA 174 şikayet hattına 24 saat bildirebilirler. Kurbanlık hayvan ile ilgili sorunlar ve kesimle alakalı konular içinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurmaları veya 5131234-5131232 nolu telefonları aramaları gerekmektedir.

KURBANLIK ALIRKEN ve KESİMDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1-Kulak Küpesi olmayan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanların satın alınmamasına,

2-İlçe sınırlarımız içerisinden yapılacak hayvan nakillerinde Büyükbaş Hayvanlar için Pasaport (İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınacak), Küçükbaş Hayvanlar için Nakil Beyannamesi (İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden,Belediye Başkanlığından veya Muhtarlıklardan alınacak ve onaylanacak) kesinlikle bulundurulmasına,

3-İlimiz sınırları dışına yapılacak hayvan nakillerinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurularak “YURT İÇİ HAYVAN SEVK VETERİNER SAĞLIK RAPORU” alınmasına,

5-Kurbanlık hayvanların besili olması, gebe olmaması ve Büyükbaş hayvanların 2 yaşından büyük olmasına dikkat edilmesine, (Hayvanların yaşları pasaportların da vardır. Hayvanlarla ilgili her türlü bilgi TURKVET ve KOYUN,KEÇİ KAYIT SİSTEMİ ne kayıtlıdır.İlçe Müdürlüğümüzden Hayvan Kayıtları hakkında bilgi alınabilir.)

6-İlçe Merkezi ve Beldeler de belirlenen kesim yerlerin de kurbanların kesilmesine, Hayvan Refahına özen gösterilmesine, temizliğe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesine, Kesim yerleri dışında yapılan kesimler de hayvan artıkları derin bir çukur kazılarak ve üzeri kireçlenerek gömülmesine, Hayvan artıklarının kesinlikle köpek ve kedilere verilmemesine,

7-Mezbahalar, Hayvan Kesim Yeri Sorumluları, Belediye Zabıta Ekipleri ve Muhtarlıklar kesilen Büyükbaş Hayvanların Kulak Küpeleri ve Pasaportlarını, Küçükbaş Hayvanların Kulak Küpelerini toplayarak, bunun için önceden ilan ederek ve belli bir yerde toplanmasını sağlayarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.

8-Yukarı da belirtilen kurallara uymayanlar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre yasal işlem uygulanacaktır.” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.