Alanya depremi için bilimsel değerlendirme

Gündem

Alanya’da bugün meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem, ilçe genelinde hissedilirken Jeofizik Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi İhsan Erman Kaptanoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kaptanoğlu, son dört yıl içerisinde Aksu Sismik Boşluğu’nda meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki dördüncü deprem olduğunu belirtti. Depremin Alanya merkeze yakın ve sığ bir noktada gerçekleşmesinin, bu kadar şiddetli hissedilmesine yol açtığını ifade etti.

AFAD verilerine göre, saat 16.51’de Akdeniz açıklarında 7 kilometre derinlikte meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem, Kandilli Rasathanesi’ne göre ise 12 kilometre derinlikte kaydedildi. Depremin odak noktası Alanya’ya yakın bir bölgede bulunduğu için hissedilirliği yüksek oldu. Antalya Valiliği, olay sonrasında yapılan incelemelerde sıva dökülmeleri ve eski binalarda küçük çatlaklar dışında herhangi bir ciddi hasar tespit edilmediğini açıkladı.

Depremin, Kırkkavak-Anamur Fay Zonu üzerinde bulunan Aksu Bindirmesi’nde meydana geldiği belirtildi. Uzmanlar, bu fay hattının Mersin’den Akdeniz’e doğru uzanarak Alanya yakınlarından geçip Manavgat’a ulaştığını vurguladı.

İhsan Erman Kaptanoğlu, bölgedeki depremlerin Helen-Kıbrıs Dalma-Batma Zonu ile ilişkili olduğunu ve bu hareketlerin Afrika levhasının Anadolu levhası altına dalması sonucu oluştuğunu açıkladı. Geçmişte bölgede binlerce deprem yaşandığını hatırlatan Kaptanoğlu, bu tür sismik hareketlerin gelecekte de devam edeceğini belirtti.

SON 4 YILDAKİ DEPREMLERE DİKKAT ÇEKTİ
Son dört yılda Aksu Sismik Boşluğu’nda meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki depremlere de değinen Kaptanoğlu, 5 Ekim 2020’de 5.2, 11 Kasım 2023’te 4.2, 29 Kasım 2023’te 4.8 ve bugün yaşanan 4.5 büyüklüğündeki sarsıntılara dikkat çekti.

BU KADAR ŞİDDETLİ OLMAYABİLİRDİ
Bu depremin diğerlerinden farklı olarak Alanya merkeze daha yakın ve daha sığ bir noktada meydana geldiğini belirten Kaptanoğlu, depremin odak noktasının Anadolu Plakası içerisinde olduğunu söyledi. Eğer deprem daha derinde, Afrika Plakası’nda oluşsaydı, bu kadar şiddetli hissedilmeyeceğini de ekledi.

BÜYÜK DEPREMLER ÜRETEBİLİR
Aksu Sismik Boşluğu’nun, uzun süredir aktif olmayan ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip bir bölge olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu, özellikle Antalya Körfezi’nde son dönemde 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremlerin arttığını belirtti.

YAPI GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kaptanoğlu, depremlerin felakete dönüşmesinin önlenebileceğini belirterek, yapı güvenliğinin önemine dikkat çekti. Deprem bilinci yüksek toplumlarda panik yerine yapıların gözden geçirilip güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Depremlerle yaşamayı öğrenmeli ve mühendislik çözümlerine daha fazla ağırlık vermeliyiz” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.