Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) 2016 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında yapılan, "Mesleğimin Engeli Yok" projesinde eğitim görenler işe yerleştiriliyor. Alanya Kaymakamlığı, Patika Derneği ve İŞKUR'un desteklediği proje kapsamında eğitim alan 10 engelli bireyden 4'ü iş hayatına atıldı.
Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların iş hayatına katılmalarını sağlamak ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Projeyle 'Engelsiz Alanya' hedefine katkı sağlamak istediklerini kaydeden Harputlu, "Engelli vatandaşlarımıza projede ön büro ve web tasarım konularında eğitimler verdik. 10 kadar kişi devam etti ve eğitimlerini daha tamamlamadan arkadaşlarımızdan 4'ü iş buldu. Diğer örnekleriyle kıyasladığında başarılı bir proje. Umarım devamı gelecektir." dedi.
Harputlu, engelli vatandaşlar başta olmak üzere iş arayan tüm gençlere iş imkanı sağlamak için çalışmaları sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.
"Bakım paraları kesilmesin"
Patika Derneği Başkanı Levent Benal ise programın temel amacının engelli vatandaşların meslek edinmesini sağlamak olduğunu belirtti. Benal, "Engelli vatandaşlarımızın iş bulma konusunda sıkıntı yaşadıkları bir gerçek. İstihdam oluşturmak adı altında bu tür mesleki eğitimlerle engelli vatandaşlarımızın sertifika almaları, iş bulma anlamında büyük kolaylık sağlayacaktır." diye konuştu.
Kursa katılanların mutlu olduğunu, iş bulmadaki sıkıntılarının bir nebze hafifletildiğini savunan Benal, turizm bölgesi Alanya'da bu sertifikalarla engellilerin daha kolay iş bulacağını ifade etti.
Eğitmenlerden Ali Özgür Gültekin ise 17 öğrenciyle başladıkları eğitimi 10 öğrenciyle sürdürdüklerini belirtti. Eğitim görenlerden 4'ünün işe yerleştirildiğinin altını çizen Gültekin, "Öğrencilerimizin kendilerine ait özelliklerine göre işe yerleştirdik. İş verenlere bu eğitimden geçen öğrencilerle her türlü yola çıkabileceklerini sesleniyorum." dedi.
"Her insan bir engelli adayı"
Kursiyerlerden Şeyma Buket Gül de eğitimin kendisi gibi insanlarla vakit geçirme fırsatı sağladığını ve iş olanağını artırdığını kaydetti. Web tasarımın ilgi alanı olduğunu ve kendisini de bu anlamda geliştirdiğini dile getiren Gül, bakım ve engelli maaşı almasına rağmen kendi parasını kazanmak istediğini belirterek, "Bir engellinin eve bağlı kalması taraftarı değilim. Bu paraya ihtiyacı için değil hakkı olduğu için taraftarım. Her insanın bir engelli adayı olduğunu ve buna göre yaklaşılmasını istiyorum." diye konuştu.
Kursiyerlerden İsmail Zavalcı ise hocası sayesinde mesleğe girdiğini anlatarak, "Eğitimden sonra mesleğe gireli 2 hafta oldu. Şeflerin davranışı da çok iyi. Engelli olmam sıkıntı yaratmıyor. Bu işi yaparak aşçı olmak istiyorum." dedi.