OYUN ÖNEMLİ
Çocuklarla oyun oymayı sevdiği için kendisine ‘Oyuncu Anne’ adını takan ve çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmek isteyen annelere rehberlik edecek bir de kitap yazan üç çocuk annesi Şermin Çarkacı akıcı ve dostane bir dille kendisini dinlemeye gelen Antalyalılara keyifli saatler yaşattı. Çarkacı, iki saat süren konuşmasında çocukların zihinsel, fiziksel gelişiminde ve anne ile olan iletişiminde oyunun önemine dikkat çekti.
KENDİ ÇOCUKLUĞUNUZU HATIRLAYIN
Çarkacı, konuşmasında yetişkinlerden kendi çocukluklarını hatırlamalarını isteyerek “ Sizler nelerin yapılmasından hoşlanırdınız, nelerden hoşlanmazdınız. Hangi anları, hangi kişileri nasıl anımsıyorsunuz. Geçmişe dönüp bir bakın. Çok eski değil, hepiniz 20-25 yıl önce birer çocuktunuz. Bu bilmediğiniz ya da şu an unutmuş olduğunuz bir şey değil. Sizler birer çocukken size nasıl davranılmasından hoşlanıyorsanız, çocuklarınıza öyle davranın lütfen” dedi.
KARAKTER OLUŞUMU 42 YAŞINDA TAMAMLANIYOR
Yazar Şermin Çarkacı, insanın zihinsel gelişim sürecine değinerek, “Bir insanın zihinsel gelişiminin yüzde 90’ı 0-6 yaş arasında tamamlanır. Kişilik oturma yaşımız 42’dir. Bu altı yılı çok verimli, sağlıklı geçirirseniz eğer bu süreci kısaltabiliyorsunuz. Bu altı yıl toplamda 2190 günümüzü alıyor. Aslında bakarsanız bir insan hayatı için kısa bir süre. Ama biz bu süreyi acaba çocuk doydu mu? Uykusunu uydu mu? Yaşıtları kadar büyüdü mü? gibi şeylere takılarak geçirerek asıl önemli olan şeyleri atlıyoruz. 0-6 yaş için özellikle 2190 gün çok önemli “diye konuştu.
TV YERİNE KİTAP
Yazar Şermin Çarkacı, çocukların zihinsel gelişim sürecinde ilgi alanlarına göre aktivitelere yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Zihinsel gelişim sürecinde çocukların çok fazla kurs ve aktivitelere gitmesi çocuk için verimli olamayabilir. İlgi alanı tespit edilip ona göre birkaç tane kursa gönderilmesi daha faydalı olacaktır” dedi.
Çocuklara televizyon yerine kitap okunmasını tavsiye eden Çarkacı, bazı annelerin televizyonu eğitici araç olarak kullanasının yanlış olduğunu ifade etti. Çarkacı ev yaşamında çocuklara ait alanlar oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, çocukların oyuncaklarının kategorize edilerek yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çarkacı, kitapların da aynı zamanda birer oyuncak olduğunu ifade ettiği konuşmasında “Kitapları çocukların ulaşabileceği yerlere yerleştirin. Çocuk kitabı istediği zaman alıp okuyabilmeli” şeklinde konuştu.
İNCE MOTOR HAREKETLER ÇOK ÖNEMLİ
Motor beceri olarak adlandırılan, belirli bir işi gerçekleştirmek için uyumlu motor hareketi sağlayan davranışları öğrenme sıklığını açıklayan Çarkacı, dikiş dikme, fasulye ayıklama, boncuk dizme, iğneye iplik geçirme dahil bir çok hareketin ince motor hareketlerden olduğunu ve bir insan için çok önemli olduğunu belirtti. Çarkacı, yaratıcı, öğretici ve geliştirici oyunlardan da örnekler verdi.
DİKKAT VE KONSANTRASYON GEREKEN HAREKETLER YAPTIRIN
Çarkacı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuğunuzun ne zaman konuştuğunu, ya da yürüdüğünü biliyor ve hemen fotoğraflıyorsunuz. Ama biliyor musunuz? ki parmaklarını kullanma becerisini ne zaman kazandı? Mesela el ve parmaklarındaki küçük kas gruplarını kullandığı, kalem ya da fırça tutmak, makasla kesmek, fermuar açmak, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, çatal bıçakla yemeye çalışmak onun gelecek tüm yaşamını etkileyecek davranışlardan. Ona bu ve benzer motor hareketleri öğrenebileceği etkinlikler yaptırın. Mesela ben çocuklarıma evde pirinç ve mercimekleri bir tepsiye koyarım, oyunla karışık ayıklarlar. Sizlerde yapabilirsiniz. Düğmeleri yere döküp, renklerine göre toplamalarını isteyebilir ya da boncuk dizdirebilirsiniz. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. İnce motor hareketler, el-göz koordinasyonu için çok önemli. Biliyor musunuz, ABD’de silikon vadisinde tüm o büyük bilişim devlerinin CEO’larının çocuklarının gittiği kolejde hiç bilgisayar ya da tabletle etkinlik yok. Onlar işte tam burada saydığım işleri etkinlik olarak yapıyorlar.”
Çarkacı seminerin ardından AKM fuayesinde ailelerle uzun uzun sohbet ederek aynı zamanda kitaplarını imzaladı.