14.4 SHOT markası ile alkollü içecek sektöründe Alanya’nın ve yerli sermayenin yüz akı olmayı başaran Kırbıyık A.Ş., geçtiğimiz aylarda Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi’ndeki 5 yıldızlı bir oteli satın alarak Kırbıyık Otel adıyla turizm sektörüne de girmişti.
Mersin doğumlu olmasına rağmen kendisi için Mersin’den ziyade Alanya’nın daha özel bir yeri olduğunu, “Bugün tekrar dünyaya gelecek olsam ve doğacağım, yaşayacağım yer ile ilgili tercih hakkı sunsalar düşünmeksizin ‘Alanya’ derim. Alanya’mız bir cennet” diyen Şahin Kırbıyık‘ın sahibi olduğu firmanın ürettiği alkollü içeceklerde kozmetik sanayisinde kullanılan ve insan sağlığı için zararlı olan tersiyer butil alkol içeren alkol kullanıldığının tespit edildiği, bu nedenle tüm üretim belgelerinin 24 Şubat 2020 tarihi itibariyle iptal edildiği ileri sürülüyor.
Basına sızan belgede, Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kırbıyık A.Ş.’nin Bakanlığımızdan aldığı tüm belgeler 19 Şubat 2020 tarihli ve E-585991 sayı makam oluru ile iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Başta Alanya olmak üzere Antalya merkez, Belek, Kundu ve Kumköy gibi turizmin yoğun olduğu bölgelerdeki tüm turistik tesislere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 85469052-470.15-E651055 sayı numarası ile ruhsat /üretim iptal kararının tebliğ edildiği, ön anlaşma yapan pek çok otelin Kırbıyık A.Ş. ile sözleşmelerini feshettikleri, önceden mal alan işletmelerin de ürünlerini ger alması için Kırbıyık A.Ş. ile irtibata geçtiği de gelen bilgiler arasında.
Hayırsever, yardımsever kişiliği ile tanınan Şahin Kırbıyık‘ın bu iddialar karşısında vereceği yanıt merakla beklenirken, yaşanan bu şok gelişmenin ardından Kırbıyık A.Ş.’nin alkollü içecek üretiminden tamamen ayrılacağı ve turizm sektörüne yöneleceği de gelen haberler arasında.
ŞAHİN KIRBIYIK KİMDİR?
Kırbıyık A.Ş.’nin evveliyatının 1996 yılına dayandığının altını çizen Şahin Kırbıyık, bir gazeteye verdiği röportajda, “1996 yılında Alanya’ya geldim. Barmenlik yapmaya başladım. Alkollü içeceklerin çok ince detayları vardır. Bir kokteyli hazırlarken milimetrik hesaplamalar yapmanız gerekir. Bunu Alanya’da öğrendim ve bu alanda uzmanlaşarak, zaman içerisinde aranan bir barmen oldum. Alanya’da tanınırlığımız ve sevenlerimiz arttı. Hikaye aslında işin mutfağında, Lambada Bar ve barmenlik mesleği ile başladı” dedi.
Türkiye’de alkollü içecekler sektörünün yabancı sermayenin tekelinde olduğunu ifade eden Kırbıyık, ülke çıkarları açısından yerli sermayenin bu yönde desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kırbıyık, “Biz bu ülkenin çocuklarıyız” diyerek çıktığı yolda yerli sermayenin öneminin altını çizerek, “Alkollü içeceklere yönelik yerli üretim yapan firma yoktu. Ben de bu alanda gördüğüm eksiklik sebebi ile 2007 yılında Antalya Aksu’da ilk üretim fabrikamı kurdum. Küçücük bir yerdi en başında. 2008’e geldiğimizde Kırbıyık A.Ş.’yi kurdum. Ben hep büyük düşündüm ve çalıştım. Vergisini eksiksiz olarak veren, yurdunun insanını istihdam eden ve ülkesine kazandıran bir firma doğurduk, büyüttük. İstedim ki bu ülke kazansın. Türkiye kazansın. Biz bu ülkenin çocuklarıyız” diye konuştu.
Alkollü içecekler sektörü ile ilgili yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve uygulanan politikalara yönelik de eleştirilerde bulunan Kırbıyık, Kırbıyık A.Ş. olarak kuruluşlarından bu yana sık sık bürokratik engellerle karşılaştıklarını aktardı. Kırbıyık, bu alanda yerli üretime destek değil köstek olunduğunu ifade etti. Türkiye’de sektörü elinde tutan ve tutmaya devam etmek isteyen yabancı sermayeye mensup kuruluşlar tarafından da baskı gördüklerini ifade eden Kırbıyık, “Piyasayı paylaşmak yani amiyane tabiri ile bu işin kaymağını kaptırmak istemiyorlar. Bu gücü tek başına ellerinde bulundurmak isteyenler sürekli olarak saldırıyor ve bizleri yok etmek istiyorlar. Bizler biliyoruz ki meyve veren ağaç taşlanır. Eğer başarılı olmasaydık kimse bizi kendilerine rakip görmezdi. Bizler bu ülkenin çocuklarıyız ve bu sektörde yine bu ülkeye kazandırıyoruz. Yasal düzenlemelerin ve politikaların da bu alanda yerli sermayenin arkasında durmasını talep ediyoruz” dedi.
Şahin Kırbıyık, Türkiye’de etil alkol üretim tesislerinin yeterli olmadığına da vurgu yaparak “Etil alkol başta sağlık sektörü olmak üzere temizlik ve benzeri pek çok alanda önemli bir malzeme. Lakin ülkemizin etil alkol ihtiyacının yalnızca yüzde 13’ünü kendimiz üretebiliyoruz. İhtiyaca yönelik geriye kalan yüzde 87’sini ithal ediyoruz. Bu çok büyük bir eksiklik. Bizler bu eksikliğin farkına vararak etil alkol üretim tesisimizi kurduk. Hayırlısı ile 1 ay içerisinde faaliyete başlıyoruz” dedi.