Göktepe’den ihracat kısıtlamasına tepki

Genel

'Gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması' gerekçesiyle domatese getirilen ihracat kısıtlaması Alanya’da tepkiyle karşılandı. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, kararın yanlış olduğunu ve ihracatın kısıtlanmasının tedarik zincirinin kırılmasına sebep olacağını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla domates ihracatına 14 Nisan 2023'e kadar kısıtlama getirilmişti. Karara gerekçe olarak, fiyatlardaki artış ve arzda sorun yaşanmasını önlemek olduğu ifade edilmişti. Konuyla ilgili Alanya Hali’nde açıklamalarda bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Pazarların yok olmaması için de ihracatın devam etmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. 

‘DOMATES TEK SEZONDUR’

Göktepe açıklamasında, “Tarım bakanlığımızın geçtiğimiz günlerde almış olduğu karar doğrultusunda domateste ihracat kısıtlaması sonucu domates yetiştiriciliğinin çok yoğun olduğu bölgelerde ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmakta. Bizim bölgemizde domates tek sezondur. Bu demek değil ki, bizim bölgemizde üretim yapılmıyor. Yaklaşık 15-20 gün sonra şu anda üreticilerimiz domatesleri çıkaracaklar. Bugün Alanya Halindeyiz, Alanya Halinde üreticilerimiz nispeten de olsa günlük 10-15 ton arasında domates getiriyorlar. Tabii ki domatesin şu anda baktığınızda yetiştiriciliğine yaklaşık 18 TL girdi maliyeti var. Bunu da en başta enerji yapıyor. Elektrik faturalarımız çok sık geliyor. Diğer bir husus, bitki koruma ürünleri ve bitki besleme ürünleri ve işçilik. Bu hususta çok ciddi girdi maliyetlerimiz var. Üreticilerimiz elimden geldiğince en iyi, en uygun domatesi pazara en iyi şekilde verebilmek için üretim yapıyor. Bundan da hiçbir zaman vazgeçmediler. 

‘FARKLI SEKTÖRLERE GEÇEMEDİLER’

Bu girdi maliyetleri üreticilerimizin üretimden çekilmesine, farklı bir sektöre geçmesine fırsat vermedi. Bugün bakanlığımızın almış olduğu kararlar doğrultusunda ihracata, farklı ülkelere, farklı pazarlara götürülmesinde çok ciddi rol oynandı. Özellikle üreticiye daha fazla destek vererek tarım bakanlığımız mazot gübre desteği yaptı. Diğer bir husus bu pazarın kaybedilmemesi için. Sorunu çözmek için mutlaka üreticiye daha fazla destek verilmesi gerekiyor ve üretim alanlarının genişletilerek iç pazara yetecek şekilde ürün yetiştiren üreticilerimiz çoğaltılabilir. İhracata yönelik bu zamana kadar oluşturmuş olduğumuz pazarların yok olmaması için de ihracatın devam etmesi gerekiyor. Çünkü bunu pandemi döneminde özellikle limonda yaşadık. Limonda ihracatın yasaklanması sonucu üreticilerimiz birçok bölgede özellikle limonun, narenciyenin yoğun bir şekilde yetiştirildiği Adana bölgesinde limon bahçelerini söktü. Bizim de kaygımız bu.

‘BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Çözüm odaklı yaklaşıyoruz diye ihracatın kısıtlanması sonucu tedarik zincirinin kırılması, kısılması da çok doğru bir şey değil. Bizim bölgemiz için şu anda çok ciddi bir yoğunluk yok. Bu dönem içerisinde bizim bölgemizde de bütün domates üreticileri ürününü hasat etmiş olacaklar. Antalya Tarım Konseyi ile bir toplantı yaptık oradaki alınan kararlar bu işin doğru şekilde yapılması ve düzeltilmesiyle alakalı. Hem tarım bakanlığımıza hem de Sayın Dışişleri Bakanımıza, ilgili kurumların tamamına bu rapor iletilecek. Bu noktada işin çözümü için domatesin ve domates üreticisinin mağdur olmaması için aynı zamanda tüketicilerimizin mağdur olmaması için biz gerekli raporları hazırladık. Bu işin takipçisi olarak devam edeceğiz” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.