Alanya'nın gündemi göç ve barınma krizi

Genel

Alanya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan başkanlığında toplandı. Toplantıya Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, Harita Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Akbaş, SMMM Odası Başkanı Önder Kıvrak, TÜRSAB 2. Başkanı Kerim Yılmaz, ALKOD Başkanı Ömer Göker, ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Orkan, Alanya Esnaf Odası Başkanvekili Ali İhsan Özdemir, ALDOSK Temsilcisi Kerim Coşkun, Hisariçi Mahalle Muhtarı Mustafa Bayrak, Gençlik Meclisi Başkanı Mücahit Kaya katıldı.

Alanya Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantıda özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra gelen göç ile beraber şehirde yaşanan sorunları ele aldılar. Kent Konseyi tarafından Alanya’da Göç, Barınma ve Konut Krizi Raporu hazırlandı. Raporda Alanya’nın geleceği açısından ciddi sorunlar tespit edildi.

GÖÇ DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİREBİLİR

Yaşanan göç ile beraber şehirde altyapı, trafik, konut krizi gibi sorunlar yaşansa da en önemli sorun demografik yapının değişme tehdididir. Bu sorun şu anda yeterince tartışılmasa da Alanya’nın geleceği açısından kültürel ve demografik değişim ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ekonomik, toplumsal, kültürel, sosyal dönüşümlerin yaşanmasında önemli bir role sahip olduğu düşünülen yabancı yerleşik göçlerinin, Alanya’da yaşayan Türk vatandaşlar ve yabancı yerleşik vatandaşlar tarafından da ciddi sonuçlar doğurması göz ardı edilemez.

Özellikle Alanya’nın Mahmutlar Mahallesinde ikamet izni ve vatandaşlık alan yabancıların gözle görülür bir biçimde arttığı satın aldıkları sitelerde ev sahibi olan yabancıların kira artış ve aidat artış oranlarında etkili olduğu böylece Türk vatandaşlarının barınma hakkına engel olunduğu bir gerçektir.

Göçün pek çok bileşeninin olduğu biliniyor. Yerleşik yabancıların yerel hayata etkileri kapsamında kültürel, sosyal ve çevresel etkileri, turizm, inşaat, emlak, kamu sektörlerine, doğrudan yabancı yatırımlara, ticaret, gelir, istihdam ve eğitime etkisi olduğu görülüyor. Düzenli göçmenler ile düzensiz göçmenler konusunda ayrı ayrı çalışmalar yapılmalıdır.

Rusya ile Ukrayna arasında geçen yıl Şubat’ta başlayıp halen süren savaş nedeniyle iki ülkeden Antalya’ya ciddi bir göç yaşanmıştır. Özellikle Rusya’daki seferberlik ilanı sonrası göçün hızı artmıştır. Rus ve Ukraynalıların başını çektiği yoğun göç beraberinde birçok sorunu tartışmaya getirdi.

ALANYA’DA ŞU ANDA YAKLAŞIK 55 BİN YERLEŞİK YABANCI BULUNMAKTADIR

Alanya uluslararası bir şehir olduğundan dolayı, yaşam standartlarının çekiciliğiyle beraber özelikle Rus ve Ukraynalıların göç etmesiyle yerleşik yabancı nüfusunda ciddi bir artış ol muştur. Şu anda yaklaşık olarak 55 Bin yabancının yaşanıldığı düşünülmektedir.

ALANYA’DA YENİ SATIŞIN ÜÇTE BİRİ YABANCI

Alanya Belediyesi’nin verdiği numarataj verilerine göre toplam 2020 yılında 9.700 2021 yılında 18.000 2022 yılında ise 28.000 dilekçe ile verildiği belirtilmiştir. Bu verilere dayanarak 2022 yılında yaklaşık 9.300 yabancının konut edindiği gözlemlenmiştir.

ALANYA’DA 4 MAHALLE YABANCI İKAMETİNE KAPANDI

Fiyat artışlarının engellenmesi için geçen yıl Temmuz ayında İçişleri Bakanlığı’nca Rus ve Ukrayna vatandaşlarının en çok talep gösterdiği mahalleler ikamet iznine kapatılmıştır. Bu mahallelerde nüfusa oran %20’yi geçmiştir. Alanya’da Kargıcak, Mahmutlar, Avsallar, Kestel mahalleleri ikamet iznine kapatılmıştır.

YABANCILARA SATIŞTA REKOR

Yabancılara yapılan konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490 oldu. 2022 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. 2022 yılında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 24 bin 953 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 21 bin 860 konut satışı ile Antalya, 4 bin 316 konut satışı ile Mersin izledi. En çok satış Rusya vatandaşlarına yapıldı.

2021'de İran ve Irak'ın ardından 3. sırada yer alan Rusya Federasyonu vatandaşları, 2022'de Türkiye'den en çok konut alan yabancı millet oldu.

Rusya Federasyonu vatandaşları 2022 yılında Türkiye'den 16 bin 312 konut satın aldı. Rusya Federasyonu'nu 8 bin 223 konut ile İran vatandaşları ve 6 bin 241 konut ile Irak vatandaşları izledi.

YEREL HALK KONUT ALAMIYOR

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'da yabancıya konut satışı arttı. Yerel halk yerine yabancıya konut satan ve kiralayan ev sahipleri fiyatları şişirmeye başladı. Bu durumdan rahatsız olan yerli halk artık konuta erişemez hale gelmiştir.

Yerli halkın kiralık konut bulamaması, konut satışlarının da yüksek olması nedeniyle devlet memurları Antalya’da görev yapmak istemiyor. Çok sayıda memurun ise tayinlerini daha küçük ilçelere ya da başka şehirlere yapılması için girişimlerde bulunuyor.

Antalya genelinde ortalama kiraların 10 bin lirayı aştığı, Alanya’da ortalama bir dairenin kirasının 13 bin TL’yi bulduğu belirtilerek, şiddetli şekilde hissedilen kira artışının barınma krizine yol açtığı ve kentte yaşamanın birçok insan için imkânsız hale gelmiştir.

BARINMA BİR İNSAN HAKKIDIR

Barınma hakkı, 1948 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. Maddesinde “Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır” maddesiyle kabul edilmiştir. Elverişli konut hakkı, onurlu yaşama hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. 1966 yılında Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme ile sözleşmeye taraf olan devletlere de konut hakkı konusunda bir sorumluluk yüklenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, Anayasasında belirtilmiş olduğu gibi; “Demokratik, Laik, SOSYAL bir HUKUK DEVLETİ” dir.

Anayasamızda,

“Temel Haklar ve Ödevler” başlığı altında; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” diyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti DEVLETİ, “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi” ni onaylamıştır. Bu bildirgenin içeriğinde de “konut hakkı” temel bir insan hakkı olarak yer alır.

Yaşama hakkıyla doğrudan bağlantılı olan, yaşam düzeyini etkileyerek yaşama hakkının vazgeçilmezleri arasında sayılan, geçici süreli de olsa yerleşik olarak yaşanan yeri tanımlayan, yaşama ve emeğe enerji yükleyen barınma hakkı yükselen fiyatlar, kiralar ve piyasaya bırakılan yurtlar nedeniyle bir kez daha yaşamı tehdit etmeye başladı. Barınma(ma) üzerinden tehdit, yaşama hakkıyla birlikte eğitim ve öğretim hakkını, sağlık ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını, yerleşme hakkını ve bu hakların etkilediği tüm hak ve özgürlükleri de tehdit ediyor.

Tüm ifadeler:

77

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.