Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanvekili ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Atmaca, yaza girerken klima bakımı nasıl yapılmalı, kimlere yaptırılmalı ve nelere dikkat edilmeli konularında bilgi verdi. Atmaca, şehirlerde yaşayan insanların vakitlerinin yüzde 90’ından daha fazla bir kısmını kapalı mekanlarda geçirdiğine dikkat çekerek, "Akdeniz iklimine sahip Antalya’da da neredeyse 24 saate yakın bütün kapalı hacimlerde klima kullanıyoruz. Bu nedenle klimayı seçerken, kapasiteleri belirlerken, cihazın tipini belirlerken mühendislik hizmeti veren firmalara güven duyulması gerekiyor" dedi.
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler
Klimaların doğru kullanımının daha klima alınırken başladığına vurgu yapan İbrahim Atmaca, "Odanın alanına ya da hacmine göre klima kapasitesi seçimi yanlış bir uygulamadır. Bir oda için klima kapasitesi belirlemek bir mühendislik hesabıdır. Bu hesaplamalar odanın kaçıncı katta olduğuna, odadaki cam yüzeylerin miktarına, duvarların yalıtımlı olup olmadığına, hatta odanın yönüne bakılarak yapılır. Bu etkenlere bağlı olarak klima kapasiteleri ciddi anlamda değişiyor" ifadelerini kaydetti.
Klimaların odalarda doğru yere montajının da son derece önemli olduğunun altını çizen MMO Antalya Şube Başkanvekili İbrahim Atmaca, "Mühendislik hizmeti veren firmalar oda içerisinde mühendislik çalışması yaparak o hacimde hava dağılımının homojen olacak şekilde klimaların yerleşimini sağlarlar. Bunun yanı sıra klima iç ve dış ünitesi arasındaki borulama mesafesinin uzaması cihazların verimini ve kapasitelerini ciddi anlamda düşürür" diye konuştu.
Yaz aylarında doğru ayarlar
Klima kullanımında vatandaşların öncelikle doğru set ayarları yapması gerektiğini vurgulayan Atmaca, "Yaz ayları için uluslararası standartlarda önerilen değerler 23 ile 26 santigrat derece arasındadır. Burada üst değere yakın set ayarları seçmek daha sağlıklıdır. Hatta uyurken 27-28 dereceler daha uygundur" dedi.
"15 günde bir temizleyin"
Klimaların temizliği konusunda ise son derece önemli noktalara temas eden Atmaca, "Daha çok dış kaynaklı oluşan tozlar cihazlarda filtrelerle tutulabiliyor. Bu nedenle filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Tozlar için filtrelerin en geç 15 günde bir kullanıcı tarafından yıkanarak temizlenmesi, filtrenin yapısının bozulmaması için bir bezle kurulamadan ve güneş altına bırakmadan kendiliğinden kurutulması gerekmektedir. İç kaynaklı kirleticiler olarak bir de uçucu organik bileşenlerden bahsedebiliriz. Bunlar yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddelerden kaynaklı kirleticilerdir ve hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutulamazlar. Bu nedenle klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat odalarını dış ortam havasının temiz olduğu saatlerde havalandırmalarıdır" şeklinde konuştu.
Vatandaşlara uyarı
Antalya gibi nemli bölgelerde havanın soğuk yüzeylerden yani klima içindeki borulardan geçerken nem bırakılmasından kaynaklanan küf, bakteri ve mantar gibi maddelerin oluşabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Atmaca, sadece filtre temizliğinin yetmeyeceğini, klimaların yetkili servisler tarafından hijyenik bakımlarının da yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu hijyenik bakım ancak özel temizleme kimyasallarıyla yapılabiliyor. Bunun için şirketler vatandaşlarımızı arayarak bunun bakımını yapabileceklerini söylüyorlar. Ancak bu noktada vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çünkü bu yarım saat içinde yapılabilecek bir temizlik değil. Önerimiz klimanın duvardan sökülerek temizliklerinin yapılmasıdır. Çünkü bu temizlik kimyasalların basınçlı pompayla püskürtülmek suretiyle yapılmaktadır. Bu kimyasallar daha sonra yüzeyden iyi temizlenmemesi durumunda kendisi iç ortam için zararlı bir kirletici durumu alıyor. Bu hijyenik temizlik yapılırken klimanın duvardan sökerek yapılmasının iki avantajı vardır. Öncelikle kimyasalın su ile yüzeyden arındırılması kolaylaşacaktır. Daha da önemlisi klimanın elektriksek bağlantıları yenileneceğinden, elektrik kaynaklı bir klima yangını ihtimali de ortadan kaldırmış oluyor. Hiç olmazsa temizlik klima sökülmeden yapılacaksa da, kimyasal su ile iyi bir şekilde temizlenip klima fan modunda çalıştırılarak ortamın kapı pencere açılmak suretiyle birkaç saat havalandırılması gereklidir" dedi.