Yaş sebze ve meyvede büyük kayıp

Ekonomi

Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, meclis toplantısında ihracatta yılın ilk 6 ayında geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 21’lik artış olduğunu ancak, yaş meyve sebzede 2013 yılına göre yüzde 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıya olduklarını söyledi.

 Antalya Ticaret Borsası’nın(ATB) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Ticaret Borsası binasının toplantı salonunda gerçekleştirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, ihracatın bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 21 artış gösterdiğini söyleyerek, “Artış ilk bakışta iyi bir performans olarak algılansa da ihracattaki en iyi yılımız olan 2013’e göre toplam ihracatta yüzde 2 ve yaş meyve sebzede ise yüzde 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıyayız” dedi.
“Uygulamalar darboğazdaki iş dünyasına bir nebze de olsa direnç kazandırmıştır”
Festival Çarşısı’nda meydana gelen yangında zarar gören tüm esnaflara geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmasına başlayan ATB Başkanı Çandır, “Geçen yıldan bu yana dile getirdiğimiz ‘Antalya Yaklaşımı’ önerilerimiz oldu. Finansmana erişim engelleriyle ilgili nefes ve can suyu kredi destekleri gibi tedbirler, ödenemez yük oluşturan vergi cezalarıyla ilgili yeniden yapılandırmalar, işveren açısından büyük yük oluşturan SGK prim ödemeleriyle ilgili kolaylıklar ve destekler, bazı sektörlerdeki KDV indirimlerinin uygulamaya konmasından memnunuz. Bu uygulamalar darboğazdaki iş dünyasına bir nebze de olsa direnç kazandırmıştır. Fakat sürdürülebilirlik açısından özellikle, Geçici vergi uygulamasının iptali ve KDV mahsuplaşma süresinin en az üç aya çıkarılması, birikmiş KDV’lerin düzenli olarak ödenmesi taleplerimiz hala geçerliliğini korumaktadır. Bu iki talebimiz bir taraftan kamuya herhangi bir yük getirmezken, diğer taraftan iş dünyamızı ciddi bir yükten kurtaracak ve sürdürülebilir özelikte olacaktır” dedi.

“Oluşturulan toplam yeni istihdam bir milyon 488 bin kişi olmuştur”
2017 yılı başında ‘2 milyon artı istihdam seferberliği’ adı altında tarihlerinin en büyük ‘Milli İstihdam Seferberliğini’ başlattıklarını dile getiren Çandır, yılın ilk 4 ayında bir milyon 488 bin yeni istihdamın olduğunu belirtti. Ali Çandır, “Yılın ilk dört ayındaki gerçekleşmeleri, bu ay itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu’ndan(TUİK) öğrenmiş bulunmaktayız. Buna göre yılın ilk dört ayında oluşturulan toplam yeni istihdam bir milyon 488 bin kişi olmuştur. İlk bakışta iki milyonluk yeni istihdam hedefine yaklaşıldığı söylenilebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki bu seferberliğin net etkisini görmek için geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki yeni istihdam artışına bakıp aradaki farkı değerlendirmeliyiz. Nitekim 2016 yılı ilk dört ayında toplam bir milyon 190 bin kişi yeni istihdam olarak çalışma hayatına katılmıştır. Aradaki fark olan 298 bin kişi ‘Milli İstihdam Seferberliğinin’ net etkisidir” diye konuştu.

“Ekonomimiz hızlandırıcı olarak inşaatın etkisi altındadır”
‘Milli İstihdam Seferberliğinin’ net etkisini tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinin katkılarıyla incelendiğinde en büyük katkıyı yüzde 48 ile inşaat sektörünün sağladığını ifade eden ATB Başkanı Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarım ve hizmet sektörleri yüzde 20’lik oranla ikinci sırada katkı sağlamıştır. Sanayi sektörü ise yüzde 12’lik oranla en düşük katkıyı sağlamıştır. Toplam istihdamın yüzde 19’unu oluşturan tarım sektörü, toplam istihdamın yüzde 54’ünü oluşturan hizmet sektörü ile ‘Milli İstihdam Seferberliğine’ aynı oranda katkı sağlamıştır. Reel ekonominin temeli diye anlatılan sanayi sektörü ise yüzde 12’lik bir katkı sağlamıştır. Buradan anlaşılmaktadır ki, hala ekonomimiz hızlandırıcı olarak inşaatın etkisi altındadır. Reel ekonominin sürdürülebilirliği bakımından inşaatı bu kadar görünür yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu sektör reel ekonomiye belirli süreli etkiler yapma özelliğine sahiptir. Yeni kabineden ekonomik büyümeye dair en büyük beklentimiz, bu ayırıcı özelliği dikkate alan bir anlayışla sürdürülebilir büyümeyi sağlayıcı politikaları önceliklendirmesidir.”

“Senet ve karşılıksız çek rakamlarında geçen yılın ilk 6 ayıyla yüzde eksi 8’lik bir azalma söz konusu"
Antalya’da protesto edilen senet ve karşılıksız çek rakamlarına bakıldığında geçen yılın ilk 6 ayıyla yüzde eksi 8’lik bir azalmanın söz konusu olduğunu belirten Çandır, tutar itibariyle yüzde eksi 42’lik bir azalış olduğunu dile getirdi. Ali Çandır, “Karşılıksız çek rakamlarına baktığımızda ise geçtiğimiz yılın ilk altı ayına göre adette ve tutarda benzer düzeyde ciddi bir düşüş olduğu görülmektedir. Adet olarak yüzde eksi 41, tutarda ise yüzde eksi 46 oranında azalışlar gerçekleşmiştir. Protestolu senet oranlarına göre karşılıksız çek oranlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Çek ödemelerinde daha hassas davranmıştır” dedi.

“Yaş meyve sebzede 2013 yılına göre yüzde eksi 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıyayız”
İhracatın bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 21 artış gösterdiğini söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, yaş meyve sebzede ihracatın yüzde 26’lık artış yaşadığını dile getirdi. Çandır, “Artış ilk bakışta iyi bir performans olarak algılansa da ihracattaki en iyi yılımız olan 2013’e göre toplam ihracatta yüzde eksi 2 ve yaş meyve sebzede ise yüzde eksi 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıyayız. İhracatımızın en iyi olduğu 2013 yılında yaş meyve sebzenin toplam ihracattaki payı yüzde 38 iken, bu yılın ilk altı ayında payımız yüzde 33’e gerilemiş durumdadır. Her iki göstergeye göre de yaş meyve sebze ihracat performansımız, toplam ihracattakinden geriye düşmüş durumdadır” şeklinde konuştu.

“Gümrük vergisinin düşürülmesi buğday fiyatlarının 20 kuruş azalmasına neden oldu”
ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’nın buğday rekoltesinin geçen yıla oranla, ilkbahar yağışlarının da etkisiyle yaklaşık yüzde 20 oranında daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatlarını geç açıklanması gerek üreticimizi gerekse tüccarımızı zor durumda bırakmaktadır. Buğdayda gümrük vergisinin hasat döneminde yüzde 130’dan yüzde 45’e düşürülmesi ise kilogram fiyatında 20 kuruşa kadar gerilemeye neden olmuştur. Fiyatların geç açıklanmasını geçtiğimiz yıllarda defalarca ilgili kurumlara yazılı olarak iletsek de, bu konudaki yanlış uygulama halen devam etmektedir. Gümrük vergileri konusunda yapılan düzenleme ise üretici ve tüccarın bir yıllık emeğini zayi etmiştir.”

“YÖREX 13-17 Eylül’de gerçekleşecek”

Yöresel ve geleneksel ürünlerin yok olmasını engellemek ve üretimini teşvik etmek için 10 yıl önce yöresel ürünler projesini hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Ali Çandır, “Projemizin en önemli ayağı olan YÖREX’i bu yıl 13-17 Eylül tarihlerinde 8’inci kez düzenleyeceğiz. YÖREX’in bugünlere gelmesine ve yöresel ürünlerimizin yaygınlaşmasına destek olanlara teşekkür ederim. Antalyalıları ve misafirlerimizi fuarımıza bekliyoruz” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.