SERACILARA FAİZSİZ KREDİ MÜJDESİ

Ekonomi

Sera modernizasyonu için düşük faizli yatırım ve işletme kullandırılması tebliği yayınlandı T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği 9 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğin 33. Maddesi sera modernizasyonu ile ilgili hususları kapsıyor.

 2016 yılında uygulama konulan sera modernizasyonuna, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Ziraat Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanılmasına ilişkin karar, örtü altı üretimin önemli merkezlerinden biri olan Alanya’da sevinçle karşılandı.
 Alanya’nın örtü altı tarımın önemli bir merkezi olduğuna çeken Alanya Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar konuylan ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “ Bu karar kapsamında ilk kez sera modernizasyonuna düşük faizli kredi kullandırılacak. Buna göre sera modernizasyonunda 100 bin liraya kadar kullandırılacak yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi yapılacak.

1 Ocak tarihinden itibaren geçerli sayılacak Tebliğ hükümleri ile üreticiler, 31 farklı üretim alanında düşük faizli kredi kullanabilecek. Kredi başvuruları T.C. Ziraat 
Bankası’na veya Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılacak. 

 Ayrı ayrı veya tek ünite olarak toplam 500 metrekare ve üzeri örtüaltı alanında bitkisel üretim yapan üreticiler, örtüaltı kayıt sistemine kayıt olmaları durumunda düşük faizli yatırım ve işletme kredisinden yararlanabilecek.Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliğine uygun olarak örtüaltı yetiştiriciliği yaptığı Bakanlıkça tespit edilen ve Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınmış olan işletmeler tarafından hazırlanan ve Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince onaylanan projeleri çerçevesindeki yatırım ve işletme kredisi talepleri değerlendirilecek.

ASGARİ ŞARTLARI TAŞIMAYAN SERALAR KISMEN YA DA TAMAMEN YENİLENEBİLECEK
Yapı iskeleti, temel ve kurulum tekniğinin asgari şartları taşımadığı Bakanlık il/ilçe müdürlüğünce tespit edilen sera ünitelerinin asgari şartları sağlayabilecek nitelikte tamamen ya da kısmen yenilenmesi ile aynı veya farklı parsellerde birden fazla parçalı halde bulunan sera ünitelerinin tek çatı altında yeniden inşası yapılabilecek.

ASGARİ ŞARTLARI TAŞIYAN SERALARDA FİNANSE EDİLECEK KONULAR
Yapı iskeleti, temel ve kurulum tekniğinin asgari şartları taşıdığı Bakanlık il/ilçe müdürlüğünce tespit edilen mevcut sera işletmesi içerisinde, yetiştirilen ürünün kalite ve verimini artırıcı etkisi bulunan sabit ve/veya montajlı; ısıtma, soğutma, nemlendirme, sisleme, havalandırma, gölgeleme, sulama, yapay aydınlatma, gübreleme, tarımsal mücadele, hasat ve taşıma, topraksız bitki yetiştirme, karbondioksit gübrelemesi, bitkisel üretim atıklarının bertarafı ve geri dönüşüm sistemleri, bilgisayarlı programlanabilir lojik kontrol sistemleri veya mikro-denetleyici destekli otomasyon sistemleri ve bu sistemlere ait yazılımlar ile sınıflandırma, paketleme sistemleri ve bunların yapılarından halihazırda işletmede bulunmayanları, ekonomik ömrünü tamamlayanlar ile daha verimli ve teknolojik olarak yeni başka bir sistemle ikame edileceklerin finansmanı sağlanabilecek.
Proje uygulamalarının kontrolü ve izlenmesi; il/ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Banka ve TKK tarafından koordineli olarak yapılacak olup üreticiler, projenin yüzde 50'si tamamlandığında il/ilçe müdürlüğüne bilgi verecek. Projenin yüzde 100'ünün tamamlanması ile nihai kontrol il/ilçe müdürlüğünce yerinde yapılacak.

STRATEJİK BİTKİSEL ÜRETİM
Karar kapsamında faiz indirimli kredi kullanabilmeleri için üreticilerin stratejik bitkisel ürünlerden yağlık ayçiçeği, kolza, kanola, kütlü pamuk, soya, susam, yağlık zeytin üretimini yapıyor/yapacak olması gerekiyor. 

HAYVANSAL ÜRETİMLE İLGİLİ FİNANSE EDİLEN KONULAR
Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan tebliğ kapsamında damızlık süt sığırı, etçi ve kombine sığır, damızlık düve, büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, yetiştiriciliği, Küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık, kanatlı sektörü, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, hindi besiciliği, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, yaygın hayvansal üretim konularına ilişkin kredi kullandırılabilecek.

BİTKİSEL ÜRETİMLE İLGİLİ FİNANSE EDİLEN KONULAR

Yukarda belirtilen hayvansal üretim konuları ile birlikte bitkisel üretimle ilgili birçok konu da tebliğ kapsamında. Tebliğe göre, kontrollü örtüaltı tarımı, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi, yurt içinde üretilen sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı, süs bitkisi üretimi, İyi tarım uygulamaları, organik tarım faaliyetleri, yaygın bitkisel üretim, çok yıllık yem bitkisi üretimi, tarımsal mekanizasyon, modern basınçlı sulama, arazi alımı, tarımsal amaçlı kooperatiflerin uyguladıkları üretim projeleri, sözleşmeli üretim, lisanslı depoculuk yatırımları, stratejik bitkisel üretim, sera modernizasyonu, yenilenebilir enerji kaynakları yatırım ve işletme kredisi konularında kredi kullanılabilecek.” dedi.







Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.