Rüzgar ayrıca programda Alanya’daki örtü altı muz üretimi ile ilgili şu bilgileri verdi; “Türkiye'de ilk defa Alanya'da yetiştirilen muzun ticari amaçlı üretimi ise ilçemizde 1920 yılında başladı. İlçemizde kıyı şeridinden üretilen muz artık kıyı şeridi ile birlikte, biraz daha iç kesimlere doğru örtü altında da üretilmekte.
Bölgemizde zaman zaman yaşanan rüzgar, dolu ve don gibi etmenlerden dolayı açıkta yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan muz bahçeleri yavaş yavaş örtü altına alınmaya başlanmıştır. Özellikle örtü altı muz üretim giderek artmakta olup Alanya Muzunun kalitesi örtü altı üretimle birlikte daha da arttı. Alanya’da kayıtlı 10 bin dekar alanda açık ve örtü altı olmak üzere muz üretimi yapılmakta, kayıtlı üreticilerimiz toplam yıllık, 45 bin ton civarı muz üretmekte.
Eskiden sadece yılın belirli zamanlarında yetişen çoğu sebze ve meyveler, artık gelişen teknolojiyle beraber, daha erken zamanlarda yetiştirilir olmuştur. Bu durum, doğal olarak sebze ve meyvecilikte, verim ve kaliteyi artırmıştır. Seralarda, ısıtma, havalandırma, sulama, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü bir şekilde yapılabiliyor olması, tarımsal girdilerin azalmasını sağladığı gibi verim yönünden üreticiye avantaj sağlamaktadır.
İlçemizde muz üretiminin daha da artırılması ve üreticilerimizi bilimsel yöntemleri kullanması için İlçe Müdürlüğümüz, Muz Üreticileri Birliğimiz ve Ziraat Odamızla birlikte ortak güzel çalışmalar yapmaktayız. Üreticilerimizi bilinçlendirmek amacıyla Tarla Okulu eğitimlerinde, çiftçi ziyaretlerinde ve mahalle toplantılarında, ürün kalitesinin ve verimin daha da artması için örtü altı üretimin önemi hastalık ve zararlılar ile mücadelede neler yapılması gerektiğini üreticilerimize sürekli anlatıyoruz. Ayrıca teknik personelimiz devamlı olarak üretim alanlarını dolaşarak çiftçilerimize her konuda yardımcı olmaktadırlar.” dedi.
GÜNEY:“MUZ ÜRETİMİNİ TEŞVİK EDİYORUZ”
Kanal V televiyonununu Tarladan Sofraya programının çekimlerinde konuşan Muz Üretici Birliği Başkanı Hüseyin Güney ise Alanya'da muz üretiminin hızlı bir şekilde açık alandan örtüaltına kaydığını söyledi. Muz Üretici Birliği olarak muz üretimi yapmaları için insanları teşvik ettiklerini söyleyen Birlik Başkanı Hüseyin Güney, "Örtüaltında yapılan üretim sayesinde hem kaliteli, hem de kontrollü bir şekilde muz üretimi yapılıyor. Hükümet kanadında da teşvik ve kredilerin uygun bir şekilde üreticiye yansıması için çalışmalar yapıyoruz.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile birlikte konuları takip ediyoruz. Muz üretimi gerçekten profesyonel şekilde yapılmaya gayret gösteriliyor. Muz fiyatları da bizlerin politikası sayesinde yürütülüyor. Hem üretici, hem de tüketicinin lehine olacak şekilde dengeli şekilde fiyatları yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca hasat dönemlerinde yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde fiyatlarımız da baştan sona kadar dengeli seyrediyor, para kazanan üretici yatırıma da geçiyor. Şuanda Alanya'da favori bir tarım üretim şekli oldu. Narenciye üretilen alanlarda muz üretimi hızla yayılıyor" diye konuştu.
Ayrıca programda muz üreticileri Mustafa Şenli, Namık Şenli ve Macit Güvenir üretim ile ilgili kendi örtüaltı muz seralarında bilgiler verdiler.