MAYIS VE HAZİRAN ÜRETİCİNİN KORKULU RÜYASI

Ekonomi

Türkiye'de örtü altı üretimde pastanın yüzde 40'lık dilimine sahip Antalya'da iç pazardaki ürün bolluğu ve düşük fiyatın ilerleyen dönem için tarım sektöründe tehlike oluşturabileceğine dikkat çekildi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, düşük fiyat nedeniyle üreticinin üretimden vazgeçeceğini söyledi.

 Rakamlara düşüşün hakim olduğunu belirten ATB Başkanı Çandır, "İhracat rakamlarına bakınca geçen yıla göre ilk 3 aylık dönemde yüzde 16'lık bir düşüş var. 2014 yılına göre bakarsak bu yüzde 30'luk düşüşü işaret ediyor. Yaş sebze meyve fiyatlarında yüzde 30 civarında bir düşüş söz konusu. Dış ticaretlerle ilgili komşu ülkelerle yaşanan sorunlar bunun temel nedeni" dedi.
"DAR BOĞAZIN GEÇİLMESİ İÇİN ÇÖZÜM ANTALYA YAKLAŞIMINDA"
Antalya Tarım Konseyi olarak toplanıp bir dosya oluşturduklarını ve dosya içerisinde ilgili bakanlıklara sunulması için tarımda yaşanan sorunları çözüm paketleri ile birlikte hazırladıklarını da ifade eden Başkan Çandır, Bakanlıklar tarafından paketlere sıcak bakıldığını ancak hala somut bir adım atılmamasından yakındı. Antalya'nın dar boğazda olduğunu bu dar boğazın giderilmesi için bir çözüm yolu olduğuna da değinen Çandır, "Antalya her ne kadar turizm ve tarım kenti olsa da kentte bir ekonomik dar boğaz var. Bu dar boğazın giderilmesi için özel bir Antalya yaklaşımına ihtiyaç var. 2001 yılında İstanbul yaklaşımı gibi bir ekonomik destek paketinin tüm kesimleri kapsayacak şekilde yapılmasını bekliyoruz. Şu an herkes karamsarlık içinde. Bütün ekonomik aktörlerin devletten moralleri düzeltip bizi yarına taşıyacak tedbirler açıklamasını bekliyoruz. Antalya ekonomik potansiyeli, iş gücü, tesisleri ile büyük bir potansiyel barındırıyor. Bakanlıklarla görüşüyoruz önerilerimizi değerli buluyorlar ancak şu ana kadar somut bir şey yok" diye konuştu.

TARIMDA BÜYÜK TEHLİKE

Antalya'nın örtü altı üretimin yüzde 40'ını gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Çandır, önümüzdeki dönem için büyük bir sıkıntının beklendiğini ifade etti. Piyasadaki fiyatların çok düşük olduğunu ve bu durumun üreticiyi düşündürdüğünü belirten Çandır, "Üretimin yüzde 60'lık kısmı nisan, mayıs, haziran aylarında gelecek. Bu ürünlerin baskısıyla fiyatların ne olacağı konusunda kaygımız var. Özellikle domates, yaş meyve sebze ve çiçek konusunda kaygılar var. Bir sıkıntının öne çıkacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 4 TL olan ürün fiyatları şu anda 1 TL civarında. Ürünün daha fazla gelmesi o fiyatı daha aşağı çekecektir. En çok korktuğumuzda üreticinin üretimi terk etmesi. Geleceğe dair bir ümit veremezse bu durum, üretici üreticilik alışkanlığından vazgeçecek. Biz yaraların sarılmasını değil, yaralara merhem olunmasını istiyoruz. Yıllarca oluşmuş ürün deseni tehlikeye girmiş oluyor. İnsanlar üretmekten vazgeçebilir" ifadelerini kaydetti.
Çandır, ATB olarak tarım konseyinde, yaşanan sorunları ele aldıklarını ve ortaya çıkan sorunları bir kitapçık haline getirmeyi planladıklarını söyledi.






Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.