KREDİ TAKİP BORCUNDA REKOR SIRALAMA

Ekonomi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'da kişi başına takibe düşmüş kredi borcunun 883 TL ile İstanbul'dan sonra 2'nci sırada olduğunu söyledi.

 ATB Mart Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, meclis üyelerine, yönetimin bir aylık çalışması hakkında bilgi verdi. Mecliste, geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok anılarak Allah'tan rahmet dilendi.
Toplantıda meclis üyelerine hitap eden ATB Başkanı Ali Çandır, son günlerde artan terör olaylarına değinerek, "İnsanlığa ait hiçbir değer taşımayan, soysuz terör eylemleri için hiçbir sınır tanımayan, vatan ve dünya sathına yayılmış azgın bir terör iklimini bize yaşatmaya çalışıyorlar. Bu caniliklerinin, bizlere yaşatmaya çalıştıkları karanlık iklimin sürdürülebilirliği yoktur. Eninde sonunda, insanlık kazanacaktır" diye konuştu.

"İŞ DÜNYASI RİSKLE YAŞAR"
İş dünyasının riskle yaşadığını aktaran Çandır, iş dünyasının riskten bağımsız düşünülemeyeceğini aktardı. Zorluklara karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirten Çandır, "Her zamankinden daha fazla aklıselime, bilgiye, mantığa, sorgulamaya ve nihayet gerçeklerden uzaklaşmamaya ihtiyacımız vardır. Ancak bu sayede korkakça bir karamsarlığa ya da hayalperest bir iyimserliğe düşmeden, umutlarımızı ve üretme kapasitemizi canlı tutabilir, zorluklara karşı direncimizi artırabiliriz" dedi.

"ANTALYA TARİHİN EN BÜYÜK ZORLULARDAN BİRİNİ YAŞIYOR"
Antalya'nın tarihinin büyük zorluklarından birini yaşadığını aktaran Çandır, "Bu zorluk sadece bir kesimin ya da sektörün değil, tüm kentin doğrudan etkilendiği kapsamlı ve derin bir zorluktur. Konuya böyle baktığımız için turizmci, sanayici, esnaf ve ticaret erbabı arkadaşlarımızla ortak toplantılar yaptık. Beklenti yönetiminin tüm gereklerini hep birlikte yerine getirmeye çalıştık ve tabii ki getirmeye devam edeceğiz. Bizim için esas olan, zorlukları aşmaktır çünkü kentimiz zor durumdadır" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK GÖSTERGEYLE TÜRKİYE'NİN YÜZDE 2'Sİ"
Antalya'nın gelen ekonomik göstergeyle Türkiye'nin yüzde 2'si civarında bir yere konumlandığını belirten Çandır, "1987-2002 döneminde ise Türkiye'nin yüzde 2,5'i civarındaydı. Yine aynı dönemde genel ekonomik göstergelerle Türkiye'de 7'nci sırada bulunan kentimiz, artık ilk 10'da tutunmaya çalışmaktadır. Güncel haliyle 48 milyar TL olan kredi yükünün 12.5 milyar TL'si turizm, 3 milyar TL'si tarım, 17 milyar TL'si tüketici kredisinden ve diğer kredi yükünden oluşmaktadır. Kişi başına takibe düşmüş kredi borcumuz 883 TL ile İstanbul'dan sonra 2'nci sırada bulunmaktadır. Kişi başına kredi kullanımında ise 23 bin 240 TL ile 4'üncü sırada bulunmaktayız" dedi.

"100 TL KATMA DEĞER İÇİN 94 KREDİ"

Antalya'nın 2002 yılında oluşturduğu her 100 TL'lik katma değer için 5 TL kredi kullandığını hatırlatan Ali Çandır, "2014 yılı sonunda ise oluşturduğumuz her 100 TL'lik katma değer için 94 TL'lik kredi kullanır duruma geldik. Doğal olarak bu da iyi bir yapı değildir. Sektörümüzde ise bu yapı, 2002 yılında her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 4 TL kredi kullanmak şeklindeyken, 2014 yılı sonunda her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 24 TL kredi kullanma düzeyine çıkmıştır" şeklinde konuştu.
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav ise vatandaşların ürettiği sütü satamadığını belirterek, birçok vatandaşın süt üreten hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyledi. 
Mecliste üyelere Giray Ercenk'in 'Dağın Dili' kitabı hediye edildi.








Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.