Turizmde yaşanan düşüşlere değinen Başkan Boztaş, Manavgat'ın gelirinin turizm ağırlıklı olduğuna vurgu yaparak, turizmde adım adım yaklaşan krize önlem alınması için feryat ettiklerini söyledi.
Boztaş, 1980'li yıllarda bölgenin turizme açılması ile birlikte gelir kaynağının turizm, turizm bağlı diğer yan sektörler, tarım ve ticaretten oluştuğunu söyledi. Özellikle ilçedeki tüm sektörlerin turizme bağlı geliştiğini kaydeden Boztaş, "Turizmin diğer ekonomik sektörleri geliştirici etkisi görülmüş, özellikle son 10 yılda turizm işletmelerine hizmet veren yan sektörlerin gelişimine katkıda bulunmuştur. Manavgat'ın ekonomisini turizm sektörü şekillendirmekte olup, lokomotif özelliği ile de iktisadi hayata yön vermektedir. Bu aynı zamanda gelişime sağladığı katkı gibi turizmde yaşanan küçük kırılmalarda bile turizmle birlikte yan sektörlerde büyük etkilenmeler yaşamaktadır" dedi.
TURİST SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ
Antalya'nın Türkiye'ye gelen turistin üçte birini, Manavgat'ın ise Antalya'ya gelen turistin üçte birini ağırladığına vurgu yapan Başkan Boztaş, bölgeye ve ülkeye gelen turist sayısındaki verilerin 2014 yılı sonunda başlayan gerilemenin 2016 yılı rakamları ile zirve yaptığını söyledi.
2015 yılında Rusya'da ile yaşanan ekonomik kriz nedeniyle turist sayısı ve turizm geliri açısından ülkenin ve bölgenin kayıplar yaşadığına değinen Boztaş, "Bu kayıplar 2016 yılının ilk günlerinden itibaren 'uçak düşürme krizi' ve ülkemizde yaşanan 'terör saldırıları' ile artarak devam etmiştir. 2015 yılında bölge turizmi yaklaşık yüzde 6 civarında bir düşüşle kapatırken bu rakam 2016 yılının ilk aylarında yaşadığımız olumsuzluklar birlikte yüzde 30'ların üstüne çıkmıştır. Bunun turizmdeki gelire yansıması ise çok daha yüksektir. Bunda Rus turist sayısında yüzde 80'leri bulan rakamların yanı sıra ülkemizde yaşanan terör saldırıları nedeniyle Avrupalı turiste oluşan olumsuz güvenlik algısı etkili olmuştur" diye konuştu.
"TÜRK TURİZMİ VE MANAVGAT İÇİN ACİL ÖNLEMLER RAPORU HAZIRLATTIK"
Yaşanan olumsuzlukların ardından MATSO olarak 'Türk Turizmi ve Manavgat İçin Acil Önlemler Raporu' hazırlattıklarına değinen Boztaş, hazırlanan raporda bölge ve ülke turizminde son yıllardaki gerileme ve özellikle kriz sonrası yaşanan düşüşler ve bölge turizminin krizden kurtulması için verilmesi gereken destek taleplerinin yer aldığını söyledi. Boztaş, "Hazırlatmış olduğumuz raporu birçok bakan, iktidar ve muhalefet milletvekillerine sunduk" dedi. Boztaş, hazırlattıkları raporun uygulanması ile bölge turizminin rahatlayacağını belirtti.
ESNAFIN RAHATLAMASI İÇİN RAPORDA YER ALAN DESTEK TALEPLERİ
Hazırlatmış oldukları raporda ilçe turizminin bulunduğu ve gelecekte beklenen riskler konusunda analizine de yer verildiğini kaydeden Boztaş, turizm, istihdam, ticaret olmak üzere 3 ana başlıkta taleplerde bulunduklarını ifade etti.
Başkan Boztaş raporda bulunan taleplerini şu şekilde sıraladı:
"Bölge esnafının işletmesel faaliyetlerini yürütebilmeleri adına devletin uçak seferlerine verdiği yakıt desteğinin sezon boyunca devam ettirmesi ve turizm kredilerinin yeniden yapılandırılarak uygun koşullar altında bölge esnafını desteklemesi gerekmektedir. Manavgat için turizm, istihdam yaratmak ve ekonomik hareketlilik sağlayabilmesi açısından önemli bir gelir kalemidir. Bu sektörün sağladığı katkıyı farklı açılardan değerlendirmek mümkündür. İstihdam yaratmanın yanında, turizm faaliyetlerinin yerel halk üzerinde olumlu pek çok etkileri de bulunmaktadır. Turizm dışındaki tedarikçi ve küçük işletmelere yeni faizsiz kredi verilmelidir. Tüm kamu ve özel banklar ve kredi kefalet kooperatiflerden alınan kredilerin faizinin sübvanse edilerek yeniden yapılandırılması. İşletmelerin hayatiyetini devam ettirebilmeleri için yine faizinin devlet tarafından sağlandığı finans desteğinin verilmesi. İşletmelerin SGK primleri ve vergilerinin faizsiz şekilde ötelenmesi gerekmektedir."
"TURİZM İŞLETMELERİNDE EKONOMİK DURGUNLUĞUN BOYUTU İFLASLARLA SONLANABİLİR"
Manavgat'ın bölgesinde 250 bin yatak bulunduran önemli bir turizm destinasyonu olduğuna vurgu yapan Boztaş, "Turizm pek çok kişiye iş imkanı sağlamasının yanında bölge ticaretinin kalkınmasında da önemli bir faktördür. Turizm ile ilişkili iş kollarında yani konaklama tesislerine mal ve hizmet tedarikinde bulunan turizm işletmelerinde ekonomik durgunluğun boyutu iflaslarla sonlanabilir. Bölge esnafı ekonomik anlamda zor bir sürecin içine girme riskiyle karşı karşıyadır. Yaşanacak iflaslar adeta domino etkisi yaratarak ticareti büyüt boyutlarda sekteye uğratacak, ekonomik anlamda bölgeye büyük zararlar verecektir. Turizmde adım adım yaklaşan krize önlem alınması için feryat ediyoruz. Devlet yetkilerine duyun sesimizi diyoruz" diye konuştu.