Antalya'nın yıllık yaklaşık 2.6 milyon tonluk üretimiyle Türkiye'nin bir numaralı domates üreticisi konumunda olduğunu hatırlatan Kök şöyle devam etti:
"Aksu, Serik, Kumluca, Elmalı, Kaş, Kepez, Alanya, Gazipaşa olmak üzere Antalya'nın 19 ilçesinin tamamında üretilen domatesin fiyatının yaşanan krizler nedeniyle düşmesi sonucu, üreticiler ürettikleri domatesleri maliyetlerinin altında satmak zorunda kalmakta. Sadece fide fiyatının 650-750 kuruş arasında maliyeti varken, üreticiler ürettiği birinci kalite domatesi 900 kuruş ile 1 TL arasında satmak zorunda kaldılar. Şu anda 500 kuruş civarına düşmüş durumda. Bu maliyetlere gübre, işçilik ve diğer maliyetlerde eklendiğinde domates üreticisi maliyetinin ancak yarısına ürününü satabilmektedir. Hükümetin 'gübrede KDV'yi sıfırladık' demesine rağmen fiyatı 60 TL olan gübre 55 TL'ye satılmakta. Böyle giderse bir çok domates üreticisi kapısına kilit vuracak. Domates üreticisi ürününü satamadığı için, son zamanlarda Urfa bölgesinden gelen tüccarlar, üreticinin 1-1.5 liraya mal ettiği ürününe yarı fiyat vermekte, üretici de çaresiz. Zararına da olsa ürettiği domatesi satmak zorunda kalmaktadır. Üreticinin, çiftçinin maliyetinin yarı fiyatına sattığı domatesin tezgahtaki fiyatı ise 4-5 TL arasındadır."
"ÇİFTÇİLER ZARAR EDERKEN RANT ELDE EDENLER VAR"
Çiftçinin zarar ettiğini savunan CHP Milletvekili Devrim Kök, "Bir tarafından çiftçi zarar ederken, diğer taraftan birileri yaşanan krizi bahane edip üreticilere maliyetinin altında fiyat vererek neredeyse dört beş kat kar elde etmektedir. Çiftçi zarar ederken aracılar çiftçilerin üzerinden büyük rant elde etmektedir. 12 kilogram gelen 1 sandık domates için verdikleri fiyat 2 TL'dir. Çiftçinin ürettiği 100 sandık domates, yani bin 200 kilogram domates ancak 200 TL ediyor. Bu durumu protesto eden çiftçiler ürettiği domatesleri yarı fiyatına, zararına satmak yerine ineklere yedirmek zorunda kalmışlardır. İlerleyen günlerde bu krizin artarak devam edeceği görülmektedir. Domates üreticileri bir taraftan 2B borçları, banka kredileri, biriken elektrik su faturalarını ödeyebilmek için tarlalarını yok pahasına satıyorlar. Borçlarını topraklarını satarak ödemeye başladılar" diye konuştu.