Çinliler Afrika’da domates yetiştirip Avrupa’ya satıyor

Ekonomi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Davut Çetin, “Rusya hükümeti izin verecek diye bekleyerek ayları geçirdik. Rusya kendi domates üretimini koruyacağını artık net bir biçimde açıkladı. Biz Rusya’yı konuşurken, Fransa’da bir araştırma yapıldı ve Kırmızı Altın İmparatorluğu diye yeni bir ülkenin ortaya çıktığını öğrendik. Kırmızı altın denilen şey domates. İmparatorluk dediği yer Çin. Çinli şirketler Afrika’da domates yetiştiriyor ve Avrupa Birliği ile Afrika arasındaki anlaşmalardan faydalanarak Avrupa’ya domates ürünleri satıyorlar” dedi.

ATSO’nun Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısı Başkan Davut Çetin başkanlığında yapıldı. Başkan Davut Çetin, “Rusya kendi domates üretimini koruyacağını artık net bir biçimde açıkladı. Biz Rusya’yı konuşurken, Fransa’da bir araştırma yapıldı ve Kırmızı Altın İmparatorluğu diye yeni bir ülkenin ortaya çıktığını öğrendik. Kırmızı altın denilen şey domates. İmparatorluk dediği yer Çin. Çinli şirketler Afrika’da domates yetiştiriyor ve Avrupa Birliği ile Afrika arasındaki anlaşmalardan faydalanarak Avrupa’ya domates ürünleri satıyorlar” diye konuştu.

“Turizm canlansın diye bayram tatillerinin uzatılmasını istiyoruz”
Turizm canlansın diye bayram tatillerinin uzatılmasını istediklerini dile getiren ATSO Başkanı Çetin, turizm ve ticarette canlılık olması için bayramlarda kentlerin şenlenmesi ve eğlenceli olması gerektiğini belirtti. Davut Çetin, “Zaten fazlasıyla ciddi, hatta gergin, neşesi, eğlencesi az bir milletiz. Bayramlarda caddeleri süslemeli, ışıklandırmalı, konserler, şenlikler düzenlemeliyiz ki yerli ve yabancı turistler için tatil biraz cazip olsun” diye konuştu.

“Turizmin en önemli unsurlarından birisi ulaşımdır”
Turizmin en önemli unsurlarından birisinin ulaşım olduğunu söyleyen Başkan Çetin, insanların kolay, hızlı ve güvenli ulaşım imkanı bulduğu takdirde seyahat ettiğini söyleyerek, “Türkiye’de son 10 yılda otomobil sayısı 6 milyondan 12 milyona çıktı. Binek oto gibi kullanılan küçük ticari araçlar 10 yılda 1,5 milyondan 3,5 milyona çıktı. Duble yollar ulaşımı kolaylaştırdı, fakat çok fazla onarım, köprü inşaatı çalışması yapılıyor. Şehirlerarası yollar üzerinde çok fazla yerleşim yeri var ve ulaşım kesintiye uğruyor. Oto yollar artık ihtiyaca cevap vermiyor. Uçak, otobüs seferleri çözüm olmuyor. Bu nedenle şehirlerarasında hızlı trenlerin, şehir içlerinde metroların yaygınlaşması acil hale gelmiştir. Son yıllara kadar metro üç büyük ilde yapılmıştı. Artık Konya, Bursa’dan sonra Gaziantep’te bile metro inşaatı başladı. Sırada Antalya’nın olduğunu sanıyorum. Bu yatırımlar hızla tamamlanırsa, asıl iç turizmi o zaman göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Bayram tatili kararlarına bizim kadar Yunan turizm sektörü de seviniyor”
Bayram tatilinde Ege’ye ve Antalya’ya olduğu kadar yurt dışına da turist gittiğini dile getiren Çetin, Yunanistan’a her yıl 1 milyon Türk vatandaşın tatile gittiğini söyledi. Başkan Davut Çetin, “Yunan adalarına defalarca gidenler var. Bu nedenle bayram tatili kararlarına bizim kadar Yunan turizm sektörü de seviniyor. Ayrıca iç pazarımızda talebin kitle turizminden bireysel turizme kaydığını da artık görmemiz ve konuşmamız gerekiyor. Geçen hafta Sayın Valimiz ve bir milletvekilimiz butik otellerin önemine dikkat çektiler ve Batı Antalya’da kitle turizmine izin verilmeyeceğini açıkladılar. Bu yaklaşımı doğru buluyor ve destekliyorum. Turizmin çeşitlenmesi için de Batı Antalya’da bireysel turizm, butik otelciliğin desteklenmesi isabetli olacaktır” dedi.

“Çin’de ödül alan öğrencilere üç boyutlu yazıcı hediye”
Antalya BİLSEM öğrencilerinden oluşan Antalya Robot Takımı’nın, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası’nda ‘Zihin gücü ile giden tekerlekli araç’ projesiyle kendi kategorisinde Dünya Şampiyonu olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Antalyalı öğrenciler ‘Akıllı Ev’ projeleriyle de dünya 2’ncisi olma başarısı gösterdi. Çocuklarımızın yarışmaya katılmalarına destek olduk, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı söylemeye gerek yok. Bildiğiniz gibi, Türkiye 19. yüzyılda sanayi devrimini kaçırdı, 21. Yüzyılda dijital devrimi kaçırmasın istiyoruz. Bizleri dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokabilecek nesil bu çocuklar olacaktır. Çocuklarımız bugün aramızdalar. Kendilerini, velilerini ve Antalya BİLSEM Merkezi Müdürümüz Arif Aydeniz’i, öğretmenlerimiz Orhan Çevik ve Hatice Küpeli’yi bu başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Bugün şampiyonlarımıza üç adet 3 boyutlu yazıcı, yani 3D printer armağan ediyoruz. Türkiye’nin ve Antalya’nın geleceği bilgi ve teknoloji üretimindedir, 3 boyutlu yazıcılarla genç arkadaşlarımızın başarılarının artacağına inanıyorum.”

“Bayram tatiline gelenler de otomobil çekilişine katılabilecek”
Antalya Alışveriş Festivali'nin 22 Eylül’e kadar devam ettiğini hatırlatmak istediğini dile getiren Başkan Çetin, bayramda Antalya’ya gelecek olan vatandaşların da 25 liralık alışverişle otomobil çekilişine otomatik katılacaklarını bilmeleri gerektiğini söyledi. Çetin, “Bu konuda Kadın Girişimciler Kurulumuza bir teşekkür borcumuz var. Alışveriş Festivaline bu yıl kadın eli değdi ve renk kattılar. Keşke her faaliyette kadınlar daha çok yer alsalar” ifadelerini kullandı.

“Sebzede hormon var diye haberler yapılıyor”
Kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin de katılımı ile tarım sektörünün sorunlarının ele alındığını belirten Başkan Davut Çetin, sebzede hormon haberlerinin yapıldığını dile getirdi. Az bir üründe kalıntı çıkınca ağzı olanın konuştuğunu ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bazen sebzede hormon var diye haberler yapılıyor. Bir tırda az bir üründe kalıntı çıksa, bütün Türk ürünleri hakkında olumsuz algı meydana geliyor. Ağzı olan konuşuyor ve doğruluğu sorgulanmadan yapılan spekülasyonlar ile ürün talebi müthiş dalgalanıyor. Dış pazarlarda imaj önemli bir konu. Eksik bilgi ile kalıntı sorunu gündeme taşınıyorsa, biz Antalya halinden aldığımız numuneleri bağımsız kuruluşlara analiz ettirip bunu kamuoyu ile paylaşabiliriz. Sera ürünleri konusunda endişeleri giderecek çalışmaların içerisine gireriz. Komitelerimizden gelen talebe göre Antalya ürünlerine güven sağlayacak her çalışmayı yaparız. İş yerlerine nasıl etik belge veriyorsak, gerekli kaliteye sahip olan üretici ürünlerine de sertifika veya etiket verebiliriz. Bir dönem Product of Antalya çalışması başlatmıştık, tarım sektöründe bunu kalite denetimi yaptıran üreticilerin, üyelerimizin ürünlerinde kullanabiliriz” dedi.

“Fransa’da araştırma yapıldı ve Kırmızı Altın İmparatorluğu diye yeni bir ülkenin ortaya çıktığını öğrendik”
Tarımda gıda güvenliği ve ihracat konusunda çalışmaların daha önemli hale geldiğini söyleyen Çetin, “Geçen yıl önce Rusya’ya domates ihracatında iyimser olunmaması uyarısını yapmıştım. Bazı arkadaşlar rahatsız olmuşlardı, Rusya hükümeti izin verecek diye bekleyerek ayları geçirdik. Rusya kendi domates üretimini koruyacağını artık net bir biçimde açıkladı. Biz Rusya’yı konuşurken, Fransa’da bir araştırma yapıldı ve Kırmızı Altın İmparatorluğu diye yeni bir ülkenin ortaya çıktığını öğrendik. Kırmızı altın denilen şey domates. İmparatorluk dediği yer Çin. Çinli şirketler Afrika’da domates yetiştiriyor ve Avrupa Birliği ile Afrika arasındaki anlaşmalardan faydalanarak Avrupa’ya domates ürünleri satıyorlar. Çin’in İpek yolu projesi de hızla ilerliyor, bir dönem sonra Çin’den yüklenen mallar, 8-9 günde Avrupa’da olacak ve Türkiye’nin coğrafya avantajı azalacaktır. Yani artık, Rusya dışında bütün dünyaya, Çin gibi ülkelere de bakmak ve dünyayı daha yakından takip etmek zorundayız” diye konuştu.

“Bugüne kadar odamız 3 milyon 275 bin 96 TL bütçeli proje yapmıştır”
2011 yılından bu yana 5 farklı kıtada 14 ülkeye fuar katılımları gerçekleştirildiğini ve bin 700 yüz yüze görüşmenin yapıldığını dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bugüne kadar Odamız 3 milyon 275 bin 96 TL bütçeli proje yapmış ve bir 819 bin 758 TL destek almıştır. Her organizasyonda yapılan harcamaların önce yüzde 75’i Odamız, yüzde 25’i firmalar tarafından finanse edilmektedir. Daha sonra Ekonomi Bakanlığı yüzde 75’lik kısmı odamıza geri ödemektedir. Tüm bu kümelenme faaliyetleri sonucunda da bugün ‘Dış Ticaret Kulübü’ çalışmalarına ivme kazandırmış bulunuyoruz. Görüldüğü gibi bir konuda gelişme uzun yıllar kurumsal çalışma gerektirmektedir. Odamız AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde bulunan 6 personelimiz İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça dillerini iyi düzeyde biliyorlar ve bu projelerin uygulamasında başarı kazanmışlardır” dedi.

“Vergiden vergi alan bir sistem söz konusu”
Türkiye’nin KDV’ye 1980 yılında Avrupa ülkeleriyle beraber geçtiğini söyleyen Başkan Çetin, KDV’yle kayıt dışılığın bir miktar azaldığını ifade ederek, “KDV doğru bir vergi, fakat oranlar ve iade uygulaması ve süreleri sorunludur. Ayrıca 1999 Marmara depreminde getirilen ÖTV’ler kalıcı hale getirildi. KDV’de hurda girdi işleyen sektörlerde, gübre gibi sektörlerde girdi üzerindeki KDV oranıyla mamul üzerindeki oran farklılığı ciddi sorun oluşturuyor. Bazı sektörlerde KDV kayıtdışılığa ve haksız rekabete neden oluyor. Gıda sektörü, bilgisayar gibi ürünler, alkollü içki, beyaz eşya gibi birçok alan vergi yüzünden sorun yaşıyor. Geçenlerde TRT bandrol ücretleri artırıldı. Elektrik faturasında TRT payı var, televizyon cihazında, cep telefonunda tekrar bandrol var. Maalesef bizde kamunun her kaynak ihtiyacı verginin tabana ne ölçüde dağıldığı dikkate alınmadan, KDV ve ÖTV türü dolaylı vergilerin artırılması ile karşılanıyor. Hatta vergiden vergi alan bir sistem söz konusu. Biz bunların düzeltilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Kaleiçi’nde alınan tedbirlerin sonuçlarını şimdiden gözle görmek mümkün”
Antalya Valiliğinin Kaleiçi’nde başlattığı çalışmanın örnek olduğunu belirten Başkan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kaleiçi’nde araç trafiği şimdiden yarı yarıya azaltılmış durumda. Güvenlik personeli sayısı artırıldı, dükkan taşmaları ve ticari düzen sıkı bir denetime tabi. Büyükşehir Belediyesi, toplu park alanları, bölge temizliği ve insanları buggy denilen araçlarla taşıma konusunda çalışma yürütüyor. Muratpaşa Belediyesi yürüyüş yolları ve haritaları oluşturuyor. Emniyetimiz güvenlik tedbirlerini artırmış durumda. Bölge esnafı ve muhtarlarımız doğrudan ilgili kurumlarla iletişim halinde ve pek çok konuda sorumluluk alıyorlar. Bu tür çalışmalar ancak sivil toplumun da aktif katılımıyla başarıya ulaşır. Nitekim Kaleiçi’nde alınan tedbirlerin sonuçlarını şimdiden gözle görmek mümkün. Sayın Valimize bu örnek birlikteliğe liderlik ettiği için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Hayvanların da bu dünya üzerinde insanlar gibi hakları var”
Geçen ay Antalya’da yaşanan faytona koşulan atın ölümü, 20 kedinin taşla öldürülmesi ve bir sürücünün aracını köpeğin üzerine sürerek öldürmesi hakkında da konuşan ATSO Başkanı Çetin, “Hayvanların da bu dünya üzerinde insanlar gibi hakları var, hayvan haklarına saygı olmazsa, insan haklarına saygı da olmuyor. Antalya sadece insana değil, çevreye ve hayvan haklarına saygıyla da marka olmalıdır. Bu konuda azami duyarlılık gösterilmelidir” dedi.

“İşsizlik meselesi en önemli sorun olarak karşımızda durmaya devam edecektir”
Gelecek ay ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağını söyleyen Başkan Çetin, yüksek bir büyüme oranı göreceklerini dile getirdi. Çetin, “Son aylarda otomobil ve demir-çelik ihracatı arttı, kamu harcamaları arttı, vergi teşvikleri doping oldu, arkasından kredi teşvikleri geldi. Hızlı büyümeye rağmen istihdamda halen geçen yıla göre yeterli artış yoktur. Sanayi istihdamı, üretim artışına ve istihdam teşvikine rağmen artmamaktadır. İstihdam teşvikleri çoğunlukla stajyer-kursiyer statüsünde çalışanlar için kullanılmıştır. Önümüzdeki aylarda işsizlik meselesi en önemli sorun olarak karşımızda durmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Antalya halen Türk turizminin lokomotifidir”
Antalya’nın turizmde geçen yıla göre daha iyi bir durumda olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Çetin, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya’da yüksek artışların olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle tamamladı:
“Almanya, İngiltere pazarlarında gerilemenin durmasıyla tahminimizin üzerindeki artış devam ediyor. Sekiz aylık toplamda geçen yıla göre yüzde 63 artış olsa da 2014’ün yüzde 19 gerisindeyiz. Batı Avrupa pazarında önemli kayıp yaşıyoruz. Yedi aylık toplamda Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı 825 bin, bu rakam 2004 yılında, yani 13 yıl önce 1 milyon 200 bindi. Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, İsviçre gibi pazarlarda en başa dönmüş durumdayız. Yine de unutmayalım ki, İstanbul, Muğla gibi illerimizde bu artış da yok. Bu yıl Türkiye turizmindeki artış tamamen Antalya’dan kaynaklanmaktadır. Antalya halen Türk turizminin lokomotifidir, bu potansiyelin değerlendirilmesi sadece Antalya’ya değil, bütün Türkiye’ye katkı yapmaktadır. Antalya’ya yapılan yatırım Türkiye ekonomisine daha yüksek katma değerle dönmektedir.”

Çin’de ödül alan gençlere hediye

Meclis toplantısının ardından Antalya BİLSEM öğrencilerinden oluşan Antalya Robot Takımı’nın, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası’nda ‘Zihin gücü ile giden tekerlekli araç’ projesiyle ödül alan gençlere ve öğretmenlerine Başkan Davut Çetin, üç boyutlu yazıcı hediye etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.