ANTMÜTDER Bakanı Karataş: “Bankalar Emlakçı oldu”

Ekonomi

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş, bir çok gayrimenkul tapusunun bankalara geçmesi nedeniyle tepki göstererek, “bankanın borçlusunun yani vatandaşın, tüketicinin, dairesini bankadan önce almaya imkanı oluyor. Ancak banka KDV mükellefi olmadığı için, icradan satın aldığı mala KDV vermiyor. Vatandaş aldığında ise KDV veriyor” dedi

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, icradan satışta yeni düzenleme de bankaların avantajlı olduğunu savundu.

Karataş, “Bankaların Öz kaynaklarına İlişkin Yönetmelik ile yapılan düzenlemeyle bankaların ellerindeki gayrimenkulleri 3 yıl içinde satma zorunluluğu kaldırıldı. Banka KDV mükellefi olmadığı için, icradan satın aldığı mala KDV vermiyor. Bu düzenleme ile vatandaşa karşı daha da avantajlı duruma gelen bankalara karşılık vatandaş, icradan satın almak istediği gayrimenkule KDV vermek zorunda” dedi.

Konutta kredilendirilen daireleri, ipotek eden bankaların, ödenmeyen krediler nedeniyle mülkiyetlerine geçen gayrimenkulleri ve FETÖ örgütüne ait malların satışa sunulduğunu ifade eden Karataş, “Bu avantajdan dolayı bankalar daha iyi alıcı olabiliyor. Böylece gayrimenkuller daha ucuz yollu bankanın olabiliyor, daha sonra tekrar yüksek fiyata satarak ikinci kez kar ediyor. Zaten her sene çok uçuk karlar eden bankalar böylece tüketiciye zarar veriyor. Vatandaşa karşı zaten avantajlı alım yapabilen bankaların, birde üstüne, bu yılın temmuz ayında Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik ile yapılan düzenlemeyle bankaların ellerindeki gayrimenkulleri 3 yıl içinde satma zorunluluğu kaldırıldı” diye konuştu.
Deniz Karataş, “Oysaki Eski sistemde bankalar bu süre içinde bu gayrimenkulleri satamadıklarında bunu öz sermayeden düşürmek durumunda kalıyorlardı. Bu sayede Bankalar emlakçı olmaktan çıkıyordu. Bu düzenlemeler sayesinde, maalesef rakiplerimize birde Bankalar eklendi. Bankaların elinde bulunan gayrimenkullerin çoğu konut olsa da aynı zamanda özel okul, fabrika, arsa, arazi gibi diğer gayrimenkullerin de olduğu görülüyor. Tapuları bankalara geçen gayrimenkuller geçtiğimiz yıllara göre ciddi artışta” dedi.

Karataş, “Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son verilerine göre, alacak toplamı 72.2 milyar lira düzeyinde. Bankaların alacakları karşılığında el koyduğu gayrimenkullerde ticari kredilerin payı da büyük. 2016 yılında 58 milyardan, Eylül 2017 itibariyle 72.2 milyar TL’ye çıktı. Sorunlu kredilerde en büyük payı KOBİ kredileri alıyor. Bu gelişmeye göre ortaya koyduğumuz görüşümüzün ana teması, Altını olan, kuralları koyar. Kuralı koyan altının geri kalanını alıyor” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.