Alanya'da 38 tropikal meyve ve sebze yetiştiriliyor

Ekonomi

Alanya, turizmdeki başarısını tropikal meyve üretiminde de gösteriyor. Alanya İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya’da 38 tropikal meyve ve sebze yetiştirildiğini söyledi.

Tropikal iklim özelliğini taşıması, tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Alanyalı çiftçileri tropikal meyve üretimine yöneltti. Alanya, birçok yeni tropikal meyve ve sebze çeşidini yetiştirip iç ve dış pazara sunuyor. Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü, Alanya Ziraat Odası ve üreticilerle birlikte çeşitli yeni tropikal meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi için çalışmalar da devam ediyor.

‘ARGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR’

Alanya’nın dünyada yetişen tüm tropikal meyvelerin yetişebileceği atmosfer ve toprak yapısına sahip olduğunu belirten İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, “Şu anda Alanya’da 38 tropikal meyve ve sebze çeşidi yetişirken, yeni tropikal meyve ve sebzeler için de ARGE çalışmaları devam ediyor. Alanya İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü olarak bakanlığımızın politikaları doğrultusunda hem üretimimizi geliştirmek, hem kalite ve verimi arttırmak için çalışıyoruz. Bunun yanında yeni tropikal meyvelerin araştırma geliştirme çalışmasını da yapmaktayız. Alanya avokadosu ve Alanya yeni dünyası için coğrafi işareti aldık. Şu anda muz için çalışmalarımız devam ediyor. Muzun da yüzde 99 coğrafi işaretini alacağız. Yani Alanya’da 3 tane coğrafi işaretli ürünümüz olacak. Antalya’da 5 tane coğrafi işaretli ürün var. Bunun 2 tanesi Alanya’da. Muzu da alırsak 3 tanesi Alanya’dan olmuş olacak” dedi.

TÜRKİYE GENELİNİN YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYORUZ

İlk sırada muz üretiminin geldiğini ifade eden Rüzgar, “Muz da bir tropikal meyve. Muz üretimini son 5 yılda ciddi oranda örtü altına aldık. Bu alan 6 bin dekarı geçmiş durumdayız. 8 bin 500 dekar alanda da açıkta üretilmeye devam ediyor. Yılda ortalama 80 bin ton muz üretimi var. Avokado ekonomik değeri olan ikinci tropikal meyvemiz. Alanya’da 4 bin 100 dekar alanda yıllık bin 700 ton avokado üretimi var. Türkiye genelinin yüzde 70’ini biz karşılıyoruz. Müdürlük olarak 5 yıldır mango üzerinde çalışmaktayız. Hem Gazipaşa hem Alanya olarak şuan da mango üretimimiz yavaş yavaş artmaktadır. Ejder meyvesi son günlerde revaçta olan tropikal meyvelerden” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZE DESTEK VERİYORUZ
Üreticiye her yıl mazot, gübre, fidan, yerli tohum ve kredi desteği de sağlandığını söyleyen Rüzgar, Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği kapsamında muz sarartma, paketleme ve işleme gibi tesis kuranlara yüzde 50 hibe desteği verileceğini de ifade etti. Rüzgar, “Tropikal meyve üreticilerimize de destek veriyoruz. Sertifikalı fidan kullanan üreticilerimize 400 lira, sertifikası
yoksa 100 lira fidan desteği var. Muz veya avokado bahçesi tesis etmek isteyen üreticilerimize 2 yıl ödemesiz 7 yılda ödemek şartıyla yüzde 50 faiz indirimli kredi verilmekte. Tarım sigortası yaptıranların sigorta priminin yüzde 50’sini de bakanlığımızca karşılamaktayız” dedi.

BİZİM İÇİN ÇOK CİDDİ AVANTAJ

Alanya’nın Toroslar’ın eteğinde yer alması ve Akdeniz kıyı şeridinde bulunması hasebiyle ciddi anlamda bir mikro klimaya sahip olduğunun altını çizen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Bu da bizim için çok ciddi avantaj. Muz ve avokado en başta gelen ürünler. Bunları yeni ürünlerimiz olan mango, pasiflora, kumkuat, gojiberi, papaya, pepino ve lime limon takip ediyor. Pitaya için de üreticilerimiz ciddi anlamda işletme kurar duruma geldiler. Yaklaşık 370 adet üreticimiz mango yetiştirmeye başladı. Alanya’da yetişip komşu ilçelerde yetişmeyen ürünlerimiz var. 12-13 adet tropikal ürün Alanya’da rahat yetişiyor. Alanya’da yetişmeyecek ürün yok. Önümüzdeki süreçte egzotik meyveleri de deneyeceğiz” dedi.

ALANYA’DA YETİŞTİRİLEN MEYVELER
Alanya’da yetiştirilen tropik meyve ve sebzeler : Avokado, Yenidünya, Muz, Mart İnciri, Kiwano, Papaya (ağaç Kavunu), Pepino, Gojiberry, Hint ayvası, longan, pondoh, mangis, belimbing, jambu, rambutan, sawo, shadok, mango, ananas, passiflora, guava, physalis, durian, Sweet Tamarind, Jack Fruit, Rambutan, Lychee, Lime, cherimmoya, pikan cevizi, pamelo, durian, karambola, Bread Fruit (Ekmek Meyvesi), Hint Dutu, Kamkat, Pitaya (Ejder meyvesi).

ALANYA’NIN 2019 YILI ÜRETİM RAKAMLARI
-Muz: 13150 dekar alanda 80 bin ton
-Avokado: 4100 dekar alanda 1535 ton
-Yeni Dünya: 3325 dekar alanda 3491 ton
-Mango: 65 dekar alanda 55 ton
-Pitaya (Ejder Meyvesi): 15 dekar alanda 30 ton
-Kamkat:10 dekar alanda 20 ton
-Pepino: 3 dekar alanda 18 ton
-Passiflora: 1 dekar alanda 2 ton
-Gojibery: 10 dekar alanda 1 ton 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.