Meyveciliğin gelişmesi için sadece meyve fidanın toprakla buluşturmak yetmediği, meyve ağaçlarında çıkarılması gereken dalların niye çıkarıldığı, bırakılması gereken dallarında niye bırakıldığı, nasıl kesim yapıldığı, yanlış ve uygun kesimlerin nasıl olması gerektiğini, fidan dikiminde kamçılı fidanları diktikten sonra tepe vurma işleminin nasıl olacağı hakkında bilgiler verildi. Meyve ağaçlarının her dalının güneş ışığını ve rüzgar geçişlerini çok iyi alabilmesi gerektiğini, bir ağacı budamak için yanına gidildiğinde ilk olarak ağaç üzerinde hastalıklı dal olup olmadığına bakmak gerektiği vurgulanarak, hastalanmış, kurumaya yüz tutmuş, çatlamış, yarılmış veya böcekler tarafından dokusu zedelenmiş dal varsa öncelikle onların çıkarılması gerektiği söylendi.
ÜRETİCİLERE UYGULAMALI AĞAÇ BUDAMA EĞİTİMİ
ÜRETİCİLERE UYGULAMALI AĞAÇ BUDAMA EĞİTİMİ
Eğitim
Alanya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen üreticilere meyve ağacı budama teknikleri eğitimi, Çıplaklı Mahallesi’nde akşamları önce anlatıldı daha sonra gündüz uygulamalı olarak gösterildi.
Çıplaklı Mahallesi’nde çiftçilerin meyve bahçesinde verilen uygulamalı budama teknikleri eğitimine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı. Çıplaklı Mahallesi’nde gerçekleşen eğitimde önce İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, çiftçilere kırsal kalkınma yatırımları ve destekleme programı hakkında önemli bilgiler aktardı. 2016 yılında üreticilerin yararlanabilecekleri destekler hakkında da bilgilendirme yapan Rüzgar, ayrıca meyve ağaçlarında budamanın önemi hakkında da üreticileri bilgilendirdi. Eğitim daha sonra uygulamalı olarak meyve bahçesinde devam etti. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği eğitimde, budamanın önemi belirtilerek, çiftçilere bilinçli budamanın nasıl yapılacağı anlatılarak uygulamalı olarak gösterildi.