Türk Tarih Kurumu Başkanı ALKÜ'deydi

Eğitim

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, Alanya’dan övgü dolu sözlerle bahsetti. Turan, “Anadolu Türk Tarihi için fevkalade önemli bir yere sahip Alanya, kalesiyle dikkat çeken, Kızılkulesiyle hafızlardan çıkmayan seçkin bir şehrimiz” dedi.

 Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Doç. Dr. Kadir Ulusoy’u ağırladı. “Dünya Savaşları ve Güçlerin Bitmeyen Mücadeleleri” konulu konferansı gerçekleştirmek için ALKÜ’nün davetlisi olarak gelen Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Doç. Dr. Kadir Ulusoy, öğrencilerle tarihi bir yolculuk yaptı. Konferansta, bir birinden değerli konuları öğrencilere anlatan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Alanya’dan övgü dolu sözlerle bahsederken, diğer konuk Doç. Dr. Kadir Ulusoy ise öğrencilere güç odaklarının oyunlarına gelmemeleri için tavsiyelerde bulundu.
REKTÖR PINARBAŞI KONUKLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Pınarbaşı, “Üniversitemizde çok değerli bir konuğumuzu ağırlıyoruz. Türk Tarih Kurumu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Refik Turan’a ve berberinde gelen Sayın Doç. Dr. Kadir Ulusoy’a, üniversitemize gelerek öğrencilerimizle buluştukları için çok teşekkür ediyorum. Tarih boyunca kan dökülmeler hep oldu ve günümüzde de güç elde etmek için aynı şeyleri yaşamaya devam ediyoruz. Bu konuları bugün ayrıntılı olarak konuklarımızdan dinleme şansı bulacağız” diye konuştu. Konferansa, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Büyükşehir Koordinatör Yardımcısı Nurettin Uludağ, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uysal, Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Kemal Kaptaner, ALTİD Başkanı Burhan Sili, İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgâr, Alanya Müftüsü Mustafa Topal, daire başkanları, dekanlar, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. 
 
TURAN’DAN ALANYA’YA ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Konferansta öğrencilere ve konuklara Alanya’dan övgü dolu sözlerle bahseden Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, ilk olarak 46 yıl önce Alanya’da geldiğini ve halada gelmeye devam ettiğini söyledi. Turan, “Böyle güzel bir konferans için Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük mutluluk duydum. Alanya seçkin ve önemli bir beldemiz. Tarihi ve kültürel açıdan asla zihinlerden çıkmayacak şehrimiz. İlk defa 46 yıl önce Alanya’ya geldim ve Alanya ile ilgili zihnimde güzel hatıralar, güzel fotoğraflar bulunuyor. Antalya ve Alanya’dan çok güzel arkadaşlıklar edindim. İnsan gerçekten bunları yaşadığı için çok mutlu oluyor” diye konuştu.

“ALANYA HAFIZALARDAN ÇIKMAYAN BİR YER”

Tarihi araştırmalar için Alanya’nın önemli bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Turan, “Tabi konu tarih olunca benim için Alanya’nın apayrı yeri var. Anadolu Türk Tarihi’nde bir bakıma Yörüklerin ilk geldiği yer Alanya. Selçuklu deyince yine akla ilk gelen şehirlerden birisi Alaiye veya Alanya, Sultan Alaaddin Keykubat’ın şehri olarak bilinir. Elbette Alanyalılar Sultan Alaaddin Keykubat’ı çok iyi bilirler. Alaaddin Keykubat büyük bir devlet adamıdır. Vaktiyle Uluğ Keykubat olarak da tarihe geçmiştir. Buraya Alaaddin’in şehri denilirdi de ondan sonra niçin Alanya denildi, onu bilemiyoruz. Tabi Alanyalılar daha iyi bilir ama Alaaddin’e bağlı kalmak lazım. Bereket ki; üniversitenin adı Alaaddin Keykubat Üniversitesi oldu. Bu da bir nebze olsun durumu kurtarıyor. Alanya tabi ki bir Selçuklu şehri. Bu şehrimiz Anadolu Türk Tarihi için fevkalade önemli bir yere sahip. Kalesiyle dikkat çeken, Kızılkulesiyle hafızlardan çıkmayan bir yer. Alanya Kalesi bugün Anadolu Kaleleri içerisinde seçkin, sağlam ve ayakta kalan kalelerden birisidir” dedi. 

“TÜRKİYE HARİTAYA BAKTIĞINIZDA KARTAL GİBİDİR”

Türk Tarih Kurumu Başkanı’ndan sonra söz alan Doç. Dr. Kadir Ulusoy ise öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere kendi benliklerine sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu ifade eden Ulusoy, “Yabancı güçlerin istihbarat oyunlarına karşı lütfen uyanık olalım” dedi. Güçlerin bitmeyen mücadelelerinde güç odaklarının ve yabancı istihbarat servislerinin en çok toplumların din ve etnik yapısını kullandığını ifade eden Ulusoy, “Kendi coğrafyamıza baktığımız zaman yıllardan beri bitmeyen kürdü, alevisi, sağcısı, solcusu, şiisi, sunnisi, laik, anti laik gibi hep bir öteki kavramı var. Türkiye’de haritaya baktığınız zaman bir kartal gibidir. Bizim bulunduğumuz yerin konumu dünyaya bedeldir. İstihbarat güçlerinin en büyük hedefi gençlerdir. Avrupa birliği coğrafyasında üçüncü büyük nüfusuz ve en çok genç nüfus bizde. Çünkü sizi nasıl asimile edebilirlerse, nasıl aramıza öteki kavramını sokabilirlerse ve aramızdaki birlik beraberliği bozabilirlerse bu coğrafyaya hakim olabileceklerdir. Gençler lütfen uyanık olalım” diye konuştu. 
Program sonunda Rektör Pınarbaşı, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a ve Doç. Dr. Kadir Ulusoy’a, Alanya hatırası ipek kozası tablosu hediye etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.