DÜNYADA KABUL GÖREN AĞ TOPOLOJİSİ KULLANILDI
“Ağ Topolojisi’nin” ne olduğu sorusuna yanı veren ve konunun önemine değinerek ayrıntılara değinen Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yetkilileri, “Bilgisayar haberleşmesinde kullanılan bağlantıların fiziksel ve mantıksal yapılarına genel olarak topoloji denilmektedir. Dünyada kabul görülen, sık kullanılan topolojilerden birisi de yıldız topolojisidir. Merkezi (Centeralized) topoloji de denilen ve etrafında bulunan pek çok merkezin bir ana merkez üzerinden haberleştiği yıldız topoloji, özellikle yerleşke temelli ağ yapılarında tercih edilmektedir. Bu çalışmaların üniversiteye ve sistemlerin işletiminde kazanım büyük olacaktır” dedi.
ÜSTÜN ÖZELLİKLERE SAHİP VE VERİ HIRSIZLIĞINA KARŞI GÜVENLİ
Yapılan çalışmanın üstün özelliklere sahip olduğunu ve bunun faydalarını ileri de gözle görülebilir derecede hissedileceğine değinen yetkililer yapılan alt yapı çalışmalarının özelliklerini ise saymakla bitiremiyor. Siber saldırılara ve veri hırsızlığına karşı da sistemin güvenli olduğunun altını çizen konun uzmanları, dijital ortama yüklenen bilgilerin kontrollerinde olduğunu söyledi. Yapılan çalışmanın detaylarını ise yetkililer şu şekilde açıkladı: “Bir yerleşke içerisinde ki farklı binaların veri bağlantılarında kablolu ya da kablosuz ortamlar kullanılabilmektedir. Kablolu ortamlardan bakır kablo sistemleri, uzak mesafeleri desteklemediklerinden dolayı, genellikle sadece bina içi uygulamalarda kabul görmektedir. Uzak mesafeli bağlantılara uygunluğu; Veri kayıplarının daha düşük olması; İçinden elektrik geçmediği için elektromanyetik gürültü denen alt seviyede etkilenmesi; gibi üstün özelliklerinden dolayı fiber optik kablolar binalar arası bağlantılar da tercih edilmektedir. Veri hırsızlığına karşı güvenlik seviyesinin daha yüksek olduğu fiber optik kablolar, veri iletişimini kablo içerisinde taşınan lazer ışık sinyalleri yardımıyla yapmaktadır. İçerisinden ışık geçirebilen kablo demetlerinin saçak sayısı ne kadar fazla ise, kablo uçlarına bağlanan ve aynı anda birbirini etkilemeden çalışabilen cihaz sayısı da o kadar fazla olmaktadır”.
YAPILAN ÇALIŞMA AŞAMA AŞAMA TAKİP EDİLDİ
Yapılan çalışmayı aşama aşama anlatan konunun uzmanları, ”Alaaddin Keykubat Üniversitesi veri iletişim alt yapısını oluşturulurken, istenildiğinde kapasitesi artırılabilen bir çalışmaya imza atmıştır. Veri merkezimiz ve yerleşkemizde bulunan çeşitli akademik ve idari hizmet binalarımız yıldız topolojisi kullanılarak birbirlerine bağlanmıştır. Veri iletim ortamı olarak 24 saçaklı zırhlı fiber optik kablolar kullanılmıştır. Kablolar özel hazırlatılan yer altı menfezlerine, yedekli olarak döşenmiş, geçiş noktaları haritalarda işaretlenmiş ve buralara ikaz işaretleri konularak kablolar güvence altına alınmıştır” dedi.