"Şelaleler HES'e kurban edilmemeli"

quot;Şelaleler HES#039;e kurban edilmemeliquot;
Bölge

Orman ve Su İşleri Bakanlığından, Düden ve Kurşunlu Şelaleri’ndeki suyun kuruması ile ilgili yapılan açıklamada, "Şelalelerin suyunun DSİ tarafından kesilmesi ya da HES’lere kurban edilmesi kesinlikle söz konusu değildir" denildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, Antalya’daki Düden ve Kurşunlu Şelaleri’ndeki susuzlukla ilgili açıklama yapıldı. Bazı gazete ve televizyon kanallarında Antalya’daki Düden ve Kurşunlu Şelalelerinin suyunun Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından kesildiği, bu şelalelerin HES’lere kurban edildiğine dair asılsız haberlerin yapıldığının belirtildiği açıklamada, "Öncelikle söz konusu şelalelerin suyu ilk kez kesilmemiştir ve Düden Şelalesi’ne haberlerde de bahsedildiği gibi su pompalanması olayı yeni değildir. Geçmiş yıllarda da kurak mevsimlerde bu yönteme başvurulmuştur" ifadeleri kaydedildi.

"Sıcaklık etken" 
Açıklamada, şelalelerin kurumasında ne DSİ’nin ne de HES’lerin etkisi olmadığının altı çizilerek, "Son yıllarda bölgede yaşanan kurak periyoda ilaveten 2016-2017 yılı kış sezonu da oldukça kurak geçmiştir. İçinde bulunduğumuz günler de yoğun sıcaklar altında yaşanmaktadır. Temmuz ayı başlangıcında bölgede son 88 yılın rekor sıcaklığı ölçülmüştür. Bunun neticesinde hem kaynak sularında azalmalar meydana gelmiş hem de sulama suyu talebi yoğun bir artış göstermiştir. Düden Şelalesi’nin beslendiği Kırkgöz su kaynaklarından, Kömürcüler-Çıplaklı, Kırkgözler-Yeniköy Sulama projeleri ve kaynağın çevresindeki çiftçiler su almaktadır. Buna ilaveten Kepez iletim kanalı boyunca vatandaşlarca münferiden sulama suyu alınarak kullanılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

"HES suyu almadı"
Suyun az olması sebebiyle projeli sulama tesislerine de yeterli su verilemediği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bunun neticesinde su, Kepez II santraline kadar ulaşamamaktadır. Kepez HES’ler, yeterli suyun olmaması sebebi ile 03.07.2017 tarihinden itibaren enerji üretimi gerçekleştirmemektedir. Dolayısıyla HES’lerin şelalenin kurumasında kesinlikle bir etkisi yoktur. Yine Kepez santralleri sonrasında yer alan Karaman-Duraliler sulama projesine de bu tarihten itibaren su verilememektedir. Dolayısıyla bu noktanın 14,5 kilometre mansabındaki Düden Şelalesi’ne su ulaşamamaktadır. Suyun DSİ tarafından kesilmesi veya HES tesisinin suyu alması kesinlikle söz konusu değildir. Yaşanan kurak periyot ve aşırı sıcak geçen yaz günlerinin etkisiyle kaynak suyunun debisi oldukça azaldığından kaynağa yakın tarım arazilerine yeterli gelmemekte ve akışa geçememektedir."
Açıklamada, Düdenbaşı Park-rekreasyon tesislerinin işletme-bakım ve yönetim hizmetleri Antalya Büyükşehir Belediyesine devredildiği, şelalenin döküldüğü noktada çıkan kaynak suyunun motopompa vasıtası ile şelaleye basılması yönünde çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kurşunlu Şelalesi açıklaması

Kurşunlu Şelalesi’ni Kalabatlı-Topallı kaynağının bulunduğu akifer olan yaklaşık 600 kilometrekarelik Antalya traverten sisteminin beslendiği vurgulanarak, "Bu alanın kuraklıktan dolayı yeterli olarak beslenememesi, geçmiş yıllarda da kuraklığa bağlı olarak zaman zaman şelaledeki su miktarında azalmalara sebep olmuştur. Ülkemizin ve Antalya ilinin tanıtım değerlerinden olan Kurşunlu Şelalesi’nin güzelliğinin korunması maksadıyla çalışmalar yapılmaktadır. Halihazırda yapım safhasında bulunan Antalya Serik Küçük Aksu Barajı’ndan Kurşunlu Şelalesine kritik kurak aylar olan haziran-ekim periyodunda ortalama 0,120 m3/s suyun günde 12 saat süreyle takviye olarak aktarılması planlanmıştır. Küçük Aksu Barajı ayar vana odasından bırakılacak bir branşman ile alınacak olan su kapalı sistem iletim hattı ile Kurşunlu Şelalesine takviye edilecektir. Projenin geliştirilmesiyle Kurşunlu Şelalesinin iklim değişikliklerinden etkilenme riskinin önüne geçilerek tabii florası korunmuş olacaktır" denildi.