300 bin adet hasar dosyası işlem gördü
Sistem çerçevesinde 300 bin hasar dosyası işlem görürken, bu dosyaların büyük bir çoğunluğunu dolu kaynaklı hasarlar oluşturdu. Bu yıl en çok hasar gören iller Malatya, Manisa, Giresun, Konya ve Mersin olurken en çok hasar ihbarı alınan ürünler ise kayısı, buğday, fındık, üzüm, elma ve ayçiçeği oldu.
Faaliyetlere başlanan 2006 yılından bugüne kadar tüm tarım sigortası branşlarında 9 milyon poliçe üretildiği ve toplam primin 6.5 milyar TL’yi bulduğu bilgisi paylaşılan açıklamada sigortalı alanın 135 milyon dekara, sigortalı üretici/işletmenin 2.4 milyona, büyükbaş ve küçükbaş hayvanın 8.7 milyona, sigortalı arılı kovanının 6.7 milyona, üreticilere ödenen tazminat tutarının 4 milyar TL’ye ve sigortalanan varlık bedelinin ise 123 milyar TL’ye ulaştığı kaydedildi.
TARSİM'e başvuru 2 katına çıktı
13 Kasım’da Antalya’nın batısında yaşanan dolu, fırtına ve hortum gibi nedenlerle ekili alanları ve seraları zarar gören sigortalı üreticilerden, 500’ün üzerinde hasar ihbarı alındığı bildirilen açıklamada bu ihbarları takiben, 14 Kasım’dan itibaren, ekspertiz işlemlerine başlanarak bir hafta içerisinde seralardaki hasarların tamamının tespit edildiği ve 300 civarındaki üreticiye, 1 hafta gibi kısa bir sürede 10 milyon lira tazminat ödemesi yapıldığı bildirildi. Söz konusu felaketin ardından, poliçe başvurularının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2 katına çıktığı, üreticilerin hasar gördükten sonra daha duyarlı olmaya başladığı duyuruldu.
Bölgedeki seraların büyük bir kısmının çeşitli nedenlerle kayıt dışı olması sebebiyle TARSİM poliçesi düzenlenemediğinin görüldüğü hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
"TARSİM, devlet destekli bir sistem. 5488 numaralı Tarım Kanunu’nun 'Üreticilere yapılacak destekleme ödemelerinde kayıt sistemi esas alınır.' hükmü gereğince Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi düzenlenebilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili sistemlerine kayıt olunması ön şartı aranmaktadır. Bu nedenle üreticilerin poliçe düzenletebilmeleri için ilgili sistemlere kayıtlı olmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri büyük önem taşıyor. Tarım sigortalarının Amerika’da 100, Avrupa’da ise 200 yılın üzerinde geçmişi bulunuyor. TARSİM’in neredeyse 12 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen, dünyada uygulanan tarım sigortacılığı modelleri arasında en başarılı ve hızlı büyüyen konumda. Bu süreçte yüzde 20 oranında sigortalılık elde edildi. Ayrıca Latin Amerika’dan Çin’e kadar eğitim ve danışmanlık hizmeti veriliyor."