“Antalya 4.0” Projesi tanıtıldı

Bölge

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından “Antalya 4.0” Projesinin stardı verildi.

ATSO tarafından Vali Münir Karaloğlu’un himayelerinde gerçekleşen “Antalya 4.0” Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin’in evsahipliğinde gerçekleşen toplantıya Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, İbrahim Aydın, Çetin Osman Budak, Mustafa Akaydın, Nefi Kara, Devrim Kök, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve AKEV Üniversitesi rektör ve akademisyenleri, siyasi parti temsilcileri, meslek odası başkanları ile ATSO Meclis Üyeleri katıldı. 

Çetin, Antalya 4.0 projesini anlattı 
“Antalya Geleceğini Konuşuyor” sloganıyla yapılan toplantının açılışında ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya 4.0 projesinin başlangıcının 2016 krizine dayandığını söyledi. Çetin, “2016’da turizmde ve ihracatta karşılaştığımız krizin temel nedeni Antalya ekonomisinin iki ürüne ve iki pazara bağımlı olmasıydı. İki ürün, “turizm” ve “tarım ihracatı”, iki pazar ise Rusya ve Almanya idi. Bu bağımlılığı azaltmamız, ürünlerimizi ve pazarlarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyordu. 2 yıl önce komitelerimiz ile yaptığımız toplantıya Rüştü Bozkurt’u ve o günlerde henüz çok tanınmamış olan Özgür Demirtaş’ı davet etmiş ve endüstri 4.0 konusuyla tanışmıştık. Bunun üzerine 2017 yılını İnovasyon yılı ilan ederek, inovasyon eğitimleri ve ödülleri vermeye, dijital ekonomi ve sanayi 4.0 konularında çalışmaya başladık. 2016 yılında Türkiye’de sanayi 4.0 konusunda iki çalışma yapılmıştı ve henüz bu konuda resmi bir çalışma başlamamıştı. 2016 yılında sanayi 4.0 henüz orta ve uzun vadeli bir gelecek olarak görülüyordu. Oysa akıllı robotlar, büyük veri analizleri, siber güvenlik, tansiyon ölçen cep telefonları, yapay zeka şimdiden hayatımıza girmeye başladı” dedi. 

“Ticaret 4.0 ve turizm 4.0, akıllı kent kavramıyla entegre olması gereken sistemleri de içermekte” 
2016’da ITB Berlin Turizm Fuarı’nın temasının “dijital turizm” olduğunu anımsatan Davut Çetin, “Dijital turist tanımı ve otel robotları konuşulmaya başlandı. Tarımda akıllı tarım teknolojisi hızla gelişmeye başladı. Diğer taraftan da akıllı ticaret veya ticaret 4.0’da hızla gündeme geldi. İmalat sanayinde akıllı fabrika yapmak çok zor olmayabilir, fakat ticaret sektöründe endüstri 4.0’a ayak uydurmak özellikle küçük işletmeler için hem zor hem de hayati önemde olacaktır. Bu nedenle bizim önem vermemiz gereken konulardır. Ayrıca, ticaret 4.0 ve turizm 4.0, akıllı kent kavramıyla entegre olması gereken sistemleri de içermektedir. Antalya’da turizm ve sanayinin tarım ile veya kent ile bütünleşmesi gerektiği gibi konuları bugüne kadar sürekli konuştuk. Artık, endüstri 4.0’da ayrı kalma şansı kalmamıştır. Kent ve bütün sektörler tam bir entegrasyon içinde olmak zorundadır. Dolayısıyla bu konuları çok geniş bir pesrpektifle ele almak gerekmektedir.” 
2018-2020 stratejik planlamanın temasını Antalya 4.0 olarak belirlediklerini ifade eden ATSO Başkanı Çetin, “Dünyada kent 4.0 kavramı henüz yeni kullanılmaktadır. Avrupa Birliği’nde akıllı kent 4.0 projesi endüstri 4.0 yanında akıllı kent, akıllı ekonomi, akıllı toplum, akıllı yönetişim, akıllı eğitim, akıllı çevre gibi bir çok farklı bileşeni içermektedir. Yani, konu dijitalleşmenin, robot kullanmanın çok daha ötesinde olan bir konudur. Ekonomik, felsefi, sosyal ve siyasi boyutlu bir değişim söz konusudur. İster dijital kent, ister kent 4.0 diyelim, yeni bir çağın başlangıç aşamasında olduğumuzu görmeliyiz. Endüstri 4.0 çağı, taksi şoförünü, kasabı, restoran ve kafe işletmecisini, öğrenciyi ve öğretmeni, banka sahibini ve banka memurunu, gazeteciyi, sera işçisini, resepsiyon görevlisini, muhasebeciyi, mimar ve müteahhidi yani herkesi etkileyecek bir dönüşümdür. İnovasyon, sanayi 4.0, akıllı ekonomi, kent 4.0 gibi kavramlar teknik kavramlar değildir. Bunlar aynı zamanda bir kültürü ifade etmektedir. Asıl mesele bütün toplumun bu kültüre sahip olmasıdır. Bunun için bu kavramları topluma mal etmemiz, gündelik hayatın parçası haline getirmemiz gereklidir” diye konuştu. 

“Hepimiz hedeflerimizi gözden geçirmeliyiz” 
ATSO’nun geçmişte de bu tür toplantılarla strateji belirleme çalışmaları yaptığını belirten Davut Çetin, “2012'de Antalya 2023 Vizyon Belgesi hazırlanmıştı. Fakat o zaman sanayi 4.0, dijital kent gibi konular gündemde değildi. Değişim çok hızlı geldi ve hızlanarak devam edecektir. Antalya olarak, şehir ve kurumlar olarak hepimiz hedeflerimizi gözden geçirmeliyiz. Artık bir kurumun, bir şirketin, bir sektörün tek başına çalışması yeterli olmayacaktır. Hep birlikte ortak bir yol haritası belirlemeli ve birlikte çalışarak ilerlemeliyiz. Bu yol haritası kişilere bağlı olmamalıdır. İşte bizim bu projedeki çıkış noktamız budur. Bu proje bir ATSO projesi değildir. Bu proje ancak Valimizin liderliği ve desteği, Büyükşehir başta olmak üzere, belediyelerimizin desteği, bütün oda ve borsalarımızın, bütün SİAD’ların, kent konseyinin katılımı ile başarılı olabilir. Büyükşehir belediyemiz zaten akıllı kent çalışmalarına başlamıştır. Antalya 4.0 çalışmasının Ekim ayına kadar çalıştaylar ve saha çalışmalarıyla devam etmesini planladık. Ekim 2018’de bu toplantının tekrarlanmasını ve bir karar konferansıyla sonuçların açıklanmasını öngördük. Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 95. yıldönümü olan Ekim 2018’de Antalya 4.0 yol haritasının ana hatlarının ortaya çıkmış olmasıdır” dedi. 

Türel: “Antalya’nın daima daha yüksek hedeflere ilerlemesi gerektiğine inanan bir insanım” 
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, Antalya’nın dijital dönüşümü konuşmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Ben, Antalya’nın daima daha yüksek hedeflere ilerlemesi gerektiğine inanan ve bunu devamlı olarak dile getiren bir insanım. Bazı konuların konuşularak, tartışılarak olgunlaştırılması son derece önemlidir, dijital dönüşüm de böyle bir konudur. Türkiye, bir konuya odaklandığı vakit, hızla ilerleyen bir ülkedir. E-devlet hizmetlerinde dünyada ileri ülkeler arasındayız. Savunma sanayinde elde edilen başarılar bunun bir ispatıdır. Yerli üretim İHA’larımız, SİHA’larımız, drone’lar ile Türkiye dünyada birkaç ülkeden birisi olmuştur. Afrin’de kullanılan uzaktan kumandayla idare edilen zırhlı kepçeler de sanayi 4.0’da atılan adımlara örnektir. Dijital dönüşüm elbette ki, otonom makinalar, fabrikalar gibi yenilikleri ifade etmektedir” diye konuştu. 

“Antalya, Türkiye’de birçok konuda öncülük eden bir şehirdir” 
Antalya’nın Türkiye’de birçok konuda öncülük eden bir şehir olduğunu vurgulayan Türel, “Türkiye’de akıllı şehir projelerinde en hızlı ilerleyen şehirler arasındadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi de akıllı şehir projelerinde en hızlı ilerleyen belediyelerden birisidir. Yönetilebilir internet hizmeti kapsamında, ilçelerimiz dahil, 38 lokasyonda ücretsiz WI-FI hizmeti için gerekli alt yapıyı kurduk. Projenin yüzde 81’I tamamlanmıştır, 2 aydan kısa bir zaman da hayata geçmiş olacaktır. Bir pilot proje olarak Yavuz Özcan Parkı’nda akıllı aydınlatma ve akıllı sulama sistemleri kuruyoruz, 2 aydan daha kısa sürede tamamlanmış olmasını bekliyoruz. Hem vatandaşımıza hem de turistlere hizmet edecek olan şehir bilgilendirme ekranları 20 farklı lokasyonda kurulacaktır. Ekranlar vatandaşın bilgilenmesi, sorunlarını iletmesi gibi çeşitli faydalar sağlayacak ve yönetişim sistemimizi güçlendirecektir. Turistler için de önemli kolaylık sağlayacak ve şehrimizin imkan ve hizmetlerine erişim kolaylaşmış olacaktır. Akıllı ulaşım ve yaya trafik projesi kapsamında 84 noktada elektronik denetleme sistemi kuruyoruz. Böylece trafik güvenliği, gerçek akıllı sinyalizasyon ve akıllı ulaşım için gerekli veri temini sağlanacaktır. Bu sistemin 3 ay kadar bir zamanda tamamlanmasını hedefliyoruz, belki denemelerle biraz daha zaman alabilir. Şehir yönetim projesi ise bilgi merkezi gibi hareket edecektir. Buradan 112 hizmetleri, akıllı sağlık uygulamalarının bir kısmı yürütülebilecektir. Bu proje yüzde 55 oranında tamamlanmıştır. Bilindiği gibi, engelsiz şehir projelerinde de öncü bir şehiriz. Görme engellilerimiz için bir pilot proje ile Hizmet binamız içerisinde mobil uygulama ile yönlendirme sistemi kuracağız, 2 ay gibi bir sürede hayata geçmesini öngörüyoruz, büyük çapta tamamlanmış bir projedir. Dolayısıyla 3-4 aylık bir zaman diliminde akıllı şehir projelerinin bir kısmı Antalya’da inşallah hayata geçmiş olacaktır. Elbetteki, akıllı şehir veya dijital şehirde diğer faktörlere de yatırım yapacağız, ilerleme sağlayacağız. Akıllı enerji sistemleri gibi birçok konuda daha ilerleme sağlamalıyız. Akıllı şehir veya sanayi 4.0’ın siber güvenlik gibi bazı unsurlarında Hükümetimiz çeşitli adımlar atmaktadır. Bunun dışında birçok konuda bir taraftan kamu tarafında diğer taraftan özel sektör ve STK’larımız tarafında farkındalık ve yerel proje geliştirme çalışmaları gelişmelidir” dedi. 

Antalya için projelere destek 
Antalya için projesi olana destek verdiklerini hatırlatan Menderes Türel, “Büyükşehir Belediyesi olarak birçok sektörde faaliyet gösteriyoruz. Denizcilikte 3 deniz otobüsü ile varız. İmalat yapan tesislerimiz var. Turizm için her gün koşturuyoruz. Tarımda önemli bir destekleyici kurum haline geldik. Şehirde projelerimizin birçoğu turizm ve ticarete destek olan projelerdir. Dolayısıyla biz sanayi 4.0 ve akıllı şehir projelerinde hem uygulayıcı hem de destekleyici olacağız. Odamızın bu konudaki öncülüğünü de memnuniyetle karşılıyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Diğer oda ve borsalarımızın da burada bu çalışmalarda aktif şekilde yer alması ayrı bir kıymet taşımaktadır. Hep birlikte Antalya’yı daha ileri noktalara taşıyacağız. Antalya olarak hepimiz bir aileyiz ve hepimizin hedefi Antalya’yı çağdaş uygarlık seviyesinin de üzerine çıkarmaktır.” 

Karaloğlu: “Bilişim çağında bilişim teknolojileri konusunda dünyayla aynı seviyede var olduk” 
Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, “Türkiye’nin 18. Yüzyılın sonunda suyun ve su buharının gücünü kullanarak üretim süreçlerine dahil edilmesiyle başlayan 1. Sanayi Devrimi ile 19. Yüzyılın sonunda elektrikli makinaların üretime katılması ve, üretimin hızlanmasıyla fosil yakıtların devreye girmesiyle başlayan 2. Sanayi Devrimi’ni ıskaladık. Ama mazeretimiz vardı. İmparatorluğumuzun gerileme dönemiydi, dünyada büyük çalkantılar vardı. Savaştan savaşa giriyorduk. Ve daha önemlisi savaşlarda da yetişmiş insan gücümüzü büyük oranda kaybetmiştik. Sonra 70’li yıllarda bilgisayarın icadıyla başlayan Endüstri 3.0 ve arkasından gelen bilişim çağını Allah rahmet eylesin Turgut Özal’ın sayesinde ıskalamadık. Bilişim çağında bilişim teknolojileri konusunda dünyayla aynı seviyede zaman zaman dünyanın da üzerinde olabileceğimiz hem bilişim teknolojilerinin üretiminde hem de kullanımında toplum olarak dünyayla aynı seviyede var olduk. Bu bizim için önemli bir noktaydı. 2011 yılında ilk defa Almanya’da konuşulmaya başlanan Endüstri 4.0 ile artık nesnelerin makinaların birbiriyle konuştuğu iletişime geçtiği ve üretim süreçlerinde siparişin alınmasından ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadar geçen bütün süreçte makinaların birbiriyle iletişim birbiriyle entegrasyon sağladığı müthiş bir şeyden bahsediyoruz. Bu neyi sağlayacak, bir üretimde işgücüne olan ihtiyacı azaltacak, bu iyi midir kötü müdür tartışılır. Ve işsizliği artıracak. İki üretimi çok hızlandıracak ve maliyetleri çok düşürecek. Bu endüstri kısmında olan. Endüstri 4.0 sadece bu mu? Hayır. Antalya Ticaret ve Sanayi Odamız bugün çok doğru bir şey yaparak sadece sanayide üretimde 4.0’ı değil, hayatımızın her alanında ticarette, turizmde, tarımda, eğitimde enerjide, akıllı kentlerde 4.0’ı konuşmak için toplantı tertip etti, kentin geleceği adına çok önemli buluyorum” diye konuştu. 

Karaloğlu, “Antalya’nın Fethi’nin 811. Yılı ile Antalya’nın geleceğine vizyon tutacak, geleceğini şekillendirecek bir toplantının aynı dönemde yapılıyor olmasını ilin valisi olarak önemsediğimi ve bu konuda Antalya Ticaret ve Sanayi Odamızı ve başkanımızı tebrik ettiğimi tekrar ifade ediyorum. Bu toplantıda emeği geçen bütün değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.” 
Toplantıda daha sonra TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, “Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelecek Trendleri” başlıklı bir sunum yaptı. 
Toplantıda katılımcılar beş ayrı çalışma grubuna ayrıldı. Tarım, Turizm, Kentleşme, Sanayi ve Ticaret çalışma grupları 1. Oturumda; Antalya’da sektörlerin mevcut sorunları ve riskleri, 2. Oturumda ise; Antalya’da sektörlerin geleceği için yapılabilecekler konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.