Patent çalışması başlatıldı
Teknolojide her geçen gün yaşanan gelişmelerin elektrik dağıtım sektörünün sunduğu hizmete çok yönlü iyileştirmeler kazandırdığını dile getiren Yiğit, “Teknoloji destekli birçok yeni uygulamayla müşterilerimizin elektrik kullanımını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Akıllı Mühür Projesi, şirketimizin şu anki onlarca inovatif projesinden sadece biri. ‘Her geçen gün daha iyiye’ doğru ilerlediğimizi artan bir ivme ile müşterilerimize hissettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Ar-Ge mühendisleri tarafından yapılan literatür taramasında uluslararası arenada enerji dağıtım sektöründe benzer bir uygulamaya rastlanmazken, taşımacılık sektöründe elektronik mühürleme ve kilit cihazlarının kullanıldığını, ancak bunların dağıtım sektöründe kullanıma uygun olmadığı biliniyor. Ar-Ge çalışmalarında büyük mesafe kat edilen sistemin uluslararası arenadaki adı SMS (Smart Seal) olarak belirlenmiş durumda. Tamamen inovatif ve yeni olan bu sistemin Türkiye ekonomisine kazandırılması için sistemin fikri ve sınai hakları konusunda çalışmalar da yapılmakta. AEDAŞ olarak amaç, yakın zamanda katma değerli, uluslararası alanda yeni, inovatif, patentli bir ürünü dağıtım sektörüne kazandırmak.
Bu arada başta Hollanda, Belçika, ABD ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeden uluslararası dağıtım firmalarıyla da görüş alışverişinde bulunulan sistemle ilgili uluslararası dağıtım firmalarından şimdiden talep geldi. Elektrik sayaçlarında akıllı elektronik mühür sisteminin Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde Ocak 2017’den itibaren uygulanması planlanıyor.
Akıllı mühür nedir nasıl olacak
SMS (Smart Seal-Akıllı Mühür) sistemi temelinde, taklit edilebilmesi ya da yetkisiz işlem yapılmasını engelleyecek özellikte bir elektronik akıllı mühür, ana kontrol bilgisayarı, iş emirlerinin takip edildiği tablet bilgisayarlar ve elektronik akıllı mühürleri açıp kapatabilen yardımcı kumandalar yer alıyor. SMS sisteminin güvenliğinin ve güvenilirliğinin üst seviyede olması için sistem inovatif teknolojilerle donatılıyor. SMS sistemine bağlı cihazlar arasındaki haberleşme kırılamaz özel bir kripto üzerinden sağlanırken, bu sayede veri alışverişinin kaydedilip taklit edilmesi de engelleniyor.
Proje kapsamında geliştirilen iş emri kodlama sistemi ile sadece AEDAŞ firması yetkililerinin yalnızca gelen iş emri doğrultusunda işlem yapabilmesi temin ediliyor. Akıllı elektronik mühürler üzerinde kopyalanamaz özellikte dört aşamalı güvenlik unsuru bulunuyor. Bu sistem sayesinde sayaca dışarıdan müdahale edilmesi ve kaçak elektrik kullanılması mümkün olmuyor.