BİN 200 ASANSÖRE KIRMIZI ETİKET
Bir çok vatandaşın asansör kazalarından yaralanabildiğine işaret eden Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal, “Asansörde beklemeler, kalmalar çocuklarda da travmatik etkiler bırakabiliyor. Daha da vahimi can güvenliğini tehdit eden durumlar ortaya çıkabiliyor. Komşularımızın can ve mal güvenliği için Makine Mühendisleri Odamızla çalışmaktan memnunuz. Sadece son bir yılda bin 200 asansör kırmızı etiket yapıştırılarak mühürlendi. İyileştirmeleri yaptırıldı. Komşularımız, kırmızı etiketli asansörü kullanmasın” dedi.
SORUMLULUK SİTE VE APARTMAN YÖNETİCİLERİNDE
Asansör kontrolü için MMO ile protokol imzalayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür eden MMO Şube Başkanı Hamamcıoğlu da, “Geçen yıl 8 bin 500 asansörün 6 bin 500’ünün kontrolünü gerçekleştirdik. Kırmızı etiketli asansörün asla kullanılmaması gerekiyor. Kırmızı etiketli asansörleri 30 gün süresince kapatıyoruz. Belirlenen sorunlar giderildikten sonra tekrar kontrol ediyoruz. Kırmızı etiketli asansörün kullanılmasından doğacak olumsuzlukların sorumluluğu site veya apartman yönetimindedir” diye konuştu.
MEVLANA CADDESİ
Bu yılın Ocak-Nisan ayları aralığında 2 bin 519 asansörün kontrol edildiğini, bin 504’üne kırmızı etiket konduğuna işaret eden MMO Şube Başkanı Hamamcıoğlu, “2012 yılından bugüne kadar toplam kontrol sayısı 18 bin 500. Kontrolünü yaptığımız asansörlerde herhangi bir kaza veya olumsuzluk meydana gelmedi. Ekipler, şu an Mevlana Caddesi’nde kontrol çalışmalarını sürdürüyor. Kontrol bedeli olarak, devletin belirlediği 150 TL alınıyor.”
RENKLERİN ANLAMI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Asansör Yıllık Kontrol Faaliyetlerinde Görev Alacak Tipi Muayene Kuruluşlarınca Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Tebliğine göre, asansörlere; kullanıma ‘uygun’ anlamında yeşil, ‘hafif kusurlu’ anlamında mavi, ‘kusurlu’ anlamında sarı, ‘güvensiz ve kullanılması tehlikeli’ anlamında kırmızı renkte etiket yapıştırılıyor.