Alanya'daki dev satış girişiminde FETÖ şüphesi

Asayiş

Eski Alanya Kaymakamı FETÖ’cü Erhan Özdemir’in sorgusu sürerken eski defterler açıldı. Özdemir’in vakıf oteli satışından yargıdaki kumpasına kadar her şey inceleniyor.

FETÖ soruşturması kapsamında 15 aydır aranırken İstanbul'da yakalanarak Antalya'ya getirilen eski Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir'in TEM Şubesi'ndeki sorgulaması devam ediyor. 4 kez atandığı, 4 kez tayin edildiği Alanya'da birçok FETÖ kumpasında imzası olan Özdemir'le ilgili eski dosyalar tek tek açılmaya başlandı.

EYLEM DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Alanya'ya 7 Eylül 2012 tarihinde Kaymakam olarak atanan ve FETÖ bağı nedeniyle 3 Eylül 2014'te de İzmir Vali Yardımcılığı görevine tayin edilen Özdemir'in yerine Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven getirilmişti. Atamayı içine sindiremeyen Özdemir, Alanyaspor yönetiminin bilgisi olmadan taraftarı örgütleyerek ellerine 'Kaymakamıma Dokunma' pankartı tutuşturup kaymakamlık önünde eylem yaptırmakla gündeme gelmişti.

VAKIF OTELİNİ SATACAKTI
Alanya Kaymakamı ve aynı zamanda Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Vakfı Başkanı olan Erhan Özdemir, 20 milyon euro değeri olan vakfa ait 5 yıldızlı Kemal Bay Oteli'ni usulsüz olarak KOTİTAŞ isimli bir şirkete satmak için anlaşma yaptı. Alanya'nın en gözde turizm beldesi Konaklı'da yer alan 15 dönüm arazi üzerindeki otele 8 milyon lira değer biçilmesi ortalığı karıştıran ilk hamlesi oldu.

KAZDIĞI KUYUYA DÜŞTÜ
FETÖ'cü Özdemir, yaptığı kumpasları örtbas etmek için AHEP Vakfı'nda rutin inceleme için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden müfettiş talep etti. Müfettiş incelemesinde Kemal Bay Otel'i satışının usulsüz olduğu ve satışın derhal iptal edilerek Özdemir'in görevinden uzaklaştırılması rapor edildi. Raporda, satıştan önce mahkemeden karar alınması gerektiği, otelin değerinin çok altında bir fiyata satış anlaşması yapılarak usulsüzlük yapıldığı belirtildi.

ÇOK DİRENDİ OLMADI
Uzun süre Alanya Kaymakamlığı'ndan ayrılmamak için direnen ve bu amaçla her türlü yola başvuran Özdemir'in girişimleri sonuçsuz kalmıştı. Görevinden alındıktan sonra medyaya, "Suçum neydi? Hırsızlık mı yaptım" açıklamasında bulunan Özdemir'in, yerinde kalmak için çaldığı kapılar yüzüne kapanınca 24 Eylül'de Alanya'dan ayrılmak zorunda kaldı. Kaymakam olarak göreve başlayan Hasan Tanrıseven'in başvurusu üzerine usulsüz otel satışı ile ilgili bilirkişi incelemesi yaptıran mahkeme, 54 milyon liralık kıymet takdiri yapılması üzerine AHEP Vakfı'nın bir diğer oteli Paşabay'ın kiracısı olan TUI, satışın kendi haklarına aykırı ve usulsüz olduğu talebi ile mahkemeye başvurarak iptal istemişti. Kamuoyunda tartışılan satışa Kaymakam Tanrıseven'in "Vakfın kuruşunu yedirtmem" sözleri damga vurmuştu.

MÜFETTİŞLER HEDEF ALINDI
Vakıflar müfettişinin usulsüzlük iddiaları ile ilgili suç duyurusunun ardından İçişleri Bakanlığı da Alanya'ya müfettiş görevlendirilmiş, ancak dönemin muhalefet parti ilçe teşkilatları bu incelemeye tepki gösterirken, Özdemir'den yana açıkça taraf almaları dikkat çekmişti. İçişleri müfettişinin, 'Soruşturmanın selameti' için Özdemir'in görevden alınması teklifi yapması üzerine Özdemir ikinci kez Alanya Kaymakamlığı görevinden almıştı.

İPTAL VE UZAKLAŞTIRMA
Mahkeme usulsüz otel satışını iptal ederken, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi de AHEP Vakfı'nı zarara uğrattığı için Özdemir'in vakıf başkanlığından alınmasını kararlaştırarak mahkemeye dava açtı. Vakıflar Meclisi'nin Özdemir'i vakıf başkanlığından alması, hukuken kaymakamlık görevinin bitmesi anlamına geliyordu. 7 Haziran 2015 seçimlerinde iktidarın değişmesi hesabını yapan FETÖ, Erhan Özdemir'i ısrarla Alanya Kaymakamlığı'na oturtmaya çalıştı. Bütün olumsuzluklara rağmen Antalya İdare Mahkemesi'ne dava açan Özdemir'i mahkeme bir kez daha göreve iade etti. Ancak İçişleri Bakanlığı ikinci müfettişlerin olumsuz rapor vermesi üzerine bir gün arayla Özdemir'i kaymakamlığa atayıp ardından tekrar görevden aldı.

SORUŞTURMAYA RAĞMEN
Erhan Özdemir'in Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda yaptığı usulsüzlükler de soruşturma konusu olmuştu. Özdemir hakkında 'Vakfı zarara uğratmaktan' o dönem dava açıldı. Bu davaya rağmen göreve dönmek için iade davası açan Özdemir için mahkeme üçüncü kez yürütmeyi durdurma kararı verdi ve Alanya Kaymakamlığına iade etti. Sadece bir gün makamda oturan Özdemir bu kez rapor alarak görevden ayrıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından Kayseri Vali Yardımcılığı'na atanan Özdemir'in dava açması üzerine 15 Haziran 2016'da İdare Mahkemesi dördüncü kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tayini çıkmasına rağmen 2 yıl boyunca Alanya'da kalan Özdemir 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Alanya'da görüldü.

CHP DESTEK VERMİŞTİ
FETÖ zanlısı Erhan Özdemir, görevden alınmasına Antalya İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için dava açarken, kısa sürede verilen durdurma kararı ile yeniden Alanya Kaymakamlığı'na dönüş yolu açıldı. O dönem Alanya'da FETÖ'nün yarım kalan işleri için Özdemir'in dönüş yaptığı iddiaları gündeme gelmişti. Özdemir'in avukatı Mehmet Tığlı, "İçişleri Bakanlığı mahkeme kararını uygulamazsa suç işler" demişti. Özdemir'i Kaymakamlık koltuğuna tekrar oturtmak için menfaat çevrelerinin de seferber olması dikkat çekmiş, bunlar arasında CHP'lilerin yanı sıra Eğitim Bir-Sen Sendika Başkanı Hacı Mehmet Altuntaş'ta yer almış ve 23 Şubat'ta ikinci kez Alanya Kaymakamlığı görevine dönmüştü.

BAKAN'A MEYDAN OKUMUŞTU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kararla ilgili, "Herkes kaymakam değişikliği kararına saygı göstermeli" sözlerine Özdemir, sosyal medyadan, "Demokrasi 10 delinin 9 akıllıyı yönettiği rejimin değil, en aykırı fikrin hoşgörüsünde yaşayabildiği vasatın adıdır. Zorbalığa en güzel demokrasi kisvesi de giydirseniz, elde edeceğiniz tavus taklidine soyunan horozdan başka bir şey değildir. Eğer zorbalığı demokrasi diye sunmaya kalkarsanız, hukuku ve onun üstünlüğünü gömebileceğiniz bir mezar bile bulamazsınız" yanıtını verdi. Bu açıklama "Bir kaymakam Bakana meydan okuma gücünü kimden alıyor" sorusunu akıllara getirmişti.

BAHANE ŞEHİT YÜRÜYÜŞLERİ
Alanya'yı yakma, Kürt-Türk çatışması çıkarmak isteyen provokatörler, Özdemir'in yerine atanan FETÖ mağduru Kaymakam Hasan Tanrıseven'i hedef aldı. Eylem yapanlara karşı elinde bayrakla "Alanya'ya zarar vermeyin" diye halkı sağduyuya davet eden Tanrıseven, Özdemir ve FETÖ'cülerin tezgahını bozdu. Eylemciler birkaç dükkan ile araç yakmış ve eylemlerini sürdürememişti. 40 gün süren bu olaylarda mahkemeye çıkartılan eylemcilerin 15 Temmuz'dan sonra tutuklanan hakim ve savcılar tarafından serbest bırakılması tezgahın görünmeyen bir başka yüzü oldu.

HER ŞEY GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Onca usulsüzlüğe rağmen dört kez Özdemir'in Alanya Kaymakamlığına mahkeme kararı ile iade edilmesi kararları soruşturmada mercek altına alınıyor. TEM'deki sorgulama sırasında Alanya'da bir dönem FETÖ yapılanmasını sağladıkları ile sürülen 'kare ası'ndaki isimler de gün yüzüne çıktı. FETÖ'den gözaltında olan eski Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, FETÖ'den tutuklu dönemin Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, ihraç edilen ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Emine Talat Yavuz, tutuklu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Necdet Vural ile halen tutuklu bulunan dönemin Emniyet Müdürü Erkan Dur arasındaki ilişkiler tek tek incelenmeye başlanan konular arasında yer alıyor.

(SABAH)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.